Elazığ Belediye Meclisi kavgayla açıldı!

Elazığ Belediye Meclisinin bugün yapılan ilk toplantısında meclisi yöneten Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nın kanun ve uygulamalara aykırı bir şekilde komisyonlara muhalefet meclis üyelerini almak istememesi üzerine tartışmalar yaşandı, meclis üyeleri bir birine girdi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Elazığ Belediye Meclisi kavgayla açıldı!

Elazığ Belediye Meclisi Başkan Şerifoğulları’nın konuşması ile başladı. Daha sonra meclis 1. Başkan vekilinin seçimine geçildi. AK Parti Aydın Kara’yı aday gösterirken, Yeniden Refah Partisi Bekir Karabulut’u aday gösterdi. Yapılan oylamada Aydın Kara 22 oy, Bekir Karabulut ise tüm muhalefet partilerinin desteğiyle 15 oy aldı. Muhalefet Partilerinin birlikteliği Başkan Şerifoğulları’nda ve AK Parti hem şaşkınlık hem de tedirginlik oluşturdu. Meclisi yöneten Şerifoğulları bu sonuç karşısında bir ara meclis dışına çıktı. Daha sonra komisyon seçimlerine geçildi.

Başkan Şerifoğulları’nın ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı bir şekilde komisyonlara kaç üyenin seçilmesini oylatmadan doğrudan seçime geçmesi üzerine ve muhalefet meclis üyelerini komisyonlara almana girişimi üzerine tartışmalar başladı.

Yeniden Refah Partisi Belediye Meclis Üyesi Osman Cem Karahüseyinoğlu bu uygulamanın hem kanunlara aykırı olduğunu hem de demokratik olmadığını, bu karardan vazgeçilmesi gerektiğini söylemesine rağmen Şerifoğulları’nı tavrını devam ettirdi. Bunun üzerine CHP meclis üyesi de Murat Akkoç söz aldı ve bunun doğru olmadığını söyledi. AK Parti Meclis Üyesi Murat Şerbet’in Akkoç’a laf atması üzerine ortam daha da gerildi ve meclis üyeleri bir birine girdi. Bu arada Yeniden Refah Partisi Meclis Üyesi Bekir Karabulut da bu duruma tepki göstermesi üzerine meclis üyeleriyle yeni bir tartışma yaşandı.

Olayların büyümesi üzerine meclis toplantısına ara verildi. Aranın ardından komisyon üyeleri muhalefetin itiraz ettiği kanunlara aykırı şekilde seçildi. Muhalefet meclis üyelerinin alınan kararların iptali için idari ve yargı yoluna başvuracakları öğrenildi.

Kanun ve Yönetmelikler Ne Diyor?

Belediye Meclisleri Çalışma Yönetmeliği

Madde 21 - Meclis, komisyonlara üye seçiminden önce kurulacak komisyonu ve üye sayısını belirler. Elazığ Belediye Meclisi’de yönetmeliğe uygun bir şekilde oylamanın yapılmadığını muhalefet meclis üyeleri ifade etti.

5393 Sayılı Belediye Kanunu

Madde-24 - İhtisas komisyonları, her siyasî parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. Buna göre Elazığ Belediye Meclisine, muhalefet partilerinden meclis üyelerinin alması kanuni zorunluluk iken alınmaması kanunlara aykırı olarak değerlendirildi.