Prof. Dr. Ömer Keleşoğlu: Orta hasarlı binalar için bilim kurulu oluşturulmalı

Gündem programına konuk olan Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Keleşoğlu, deprem sonrasında tespit edilen orta hasarlı binaların oluşturulacak bilim kurulu ile yeniden incelenebileceğini söyledi.

TAKİP ET

Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık tarafından hazırlanan Gündem programında yaşanan deprem sonrasında hasar tespit çalışmalarında gelinen durum ve orta hasarlı binaların geleceği masaya yatırıldı. Programa katılan Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ömer Keleşoğlu, deprem sonrasında orta hasarlı binaların yeniden incelenebileceğini söyledi.

KELEŞOĞLU: BİR BİLİM KURULU OLUŞTURABİLİRİZ

2011 yılında Van Depreminde de bilim kurulu oluşturulduğunu anımsatan Keleşoğlu, Elâzığ depremi içinde bilim kurulu oluşturularak, orta hasarlı binaların yeniden incelene bileceğini söyleyerek, “Van'da 23 Ekim 2011 depreminde Erciyes'te ki orta hasarlı binaları İstanbul Teknik Üniversitesinin Öğretim Üyeleri, merkezdeki orta hasarlı binaları ise Yıldız Teknik Üniversitesi ile Sakarya Üniversitesinin öğretim üyeleri tarafından inceleme yapıldı. Güçlendirme yapılıp yapılmaması konusunda karot ve benzeri çalışmalar yapılmış. Benim önerim ve daha önce Mühendislik Fakültesi hocamızın da önerisiydi; sağlık için bir bilim kurulu oluşturabiliyoruz, burada da bir bilim kurulu oluşturabiliriz. Üniversiteden de olur, Çevre ve Şehirlikten de olur, Belediyeden de olur. Karmada olabilir. Ben Karayolları veya DSİ gibi kurumları söylemiyorum. Yapı ile bina ile ilişikli olan kurumları söylüyorum. Böyle bir bilim kurulu oluşturulup orta hasarlıların sıkıntısı giderilebilir. Ben burada şimdi konuştuğum zaman bizde birçok bina gezdi. Ben Bahçelievler'de 8 katlı bir bina gezdim. Taşıyıcı elemanlarda sadece hafif hasar verilmiş. Kirişlerde çatlak olmasına rağmen 05 mm'nin altında. Sadece ve sadece eğilme söz konusuydu. Kesme çatlağı da yok. ona bile orta hasar verilmişti. İkincide de orta hasar verilmişti. Enteresan bir durum. Az hasarlı olmalıydı. Çünkü kirişte orta hasar düzeyinde bir çatlak görülmemekteydi. Bu birazda mühendis arkadaşların gözünden de kaçmış olabilir veyahut ta daha önceden bir hizmet içi eğitim verilse daha sağlıklı sonuçlar alınabilirdi” dedi.

KELEŞOĞLU: BİR BİLİM KURULUNUN OLUŞTURULMASINDA FAYDA VAR

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Keleşoğlu, “Orta hasar dediğimiz zaman biz bir kere çatlak düzeylerinin özellikle 05 mm ve 2 mm arasında olmasını özellikle kesme çatlağının olmasını isteriz. Bunun altında olan çatlaklar az hasar kısmına girmektedir. Bunun için bir kurulun oluşturulması, mahkemeye gitmeden prosedür nasıl işler, resmi işlemler nasıl ben tam bilmiyorum ama benim bir önerim bu. Bir bilim kurulunun oluşturulmasında fayda var. biz buna benzer bir çalışma yapıyoruz” diye kaydetti.

Kaynak: Elazığ Kanal Fırat

Yorumlar 2
Ayse 24 Mayıs 2020 21:13

Yazdigimiz yorumlar neden gorunmuyor

Ayse 24 Mayıs 2020 17:02

Hocamiza kesinlikle katiliyorum. Bir bilim kurulunun olusturulup orta hasarlilarin tekrar incelenmesi gerekir. Zaten depremin en magduriyet yasayan kesimi orta hasaslilar kesimi. Birbiriyle ortusmeyen orta hasar kararlari bi yana hicbir sekilde destek gormeyen bir kesim olmasida bir yana. Evleri orta hasar oldugu gibi kendileri de gercekten ortada kalmis ne yapacagini bilemeyen magdur insanlar. Bu uetmezmis gibi yeni imar plani da son yumrugu vurdu. Artik ayaga kalkacak halleri de kalmadi. Yetkililerin bu konuyu icedilikle ele almalari gerekir. Halk gercekten cok magdur.

Bakmadan Geçme