Vehbi Coşkun

Mamoş Ağabey...

Vehbi Coşkun

Elazığspor kurulmadan önce, bugünkü valilik binasının yerinde bulunan eski Şehir Stadyumu’nda oynanan amatör küme maçlarına giderdik rahmetli babamla…
O dönem birçok amatör futbolcuyu babamın kullandığı lakaplarıyla tanırdım.

Mehmet DİNÇ, nâmı diğer “Bozo Mamoş” Ağabey, o dönemler Güvenspor’da forma giymiş olsa da, Elazığspor’un 1967-1968 Sezonu’ndaki ilk kadrosunda yer alan isimlerden değildi.

Elazığspor’un ilk yıllarındaki gedikli sağ beki Çetin Ağabeydi.

Kadroya dâhil edilse de askerlik görevini ifâ etmek için Elazığ’dan ayrılan Mamoş Ağabey’in Elazığspor’da sürekli forma giydiği dönem 1971’den sonra, futbolu genç yaşta bıraktığı 1974 Yılı’na kadar olan süreydi.

Dolayısıyla, Mehmet DİNÇ / Mamoş Ağabey, Elazığspor’un 1974-1975 Sezonu’nda tarihindeki “İlk Şampiyon”luğa ulaşan kadrosunda da yer almadı ve Karayolları’nda girdiği işini tercih ederek, o dönem “adı profesyonel” olan takımda “amatör” statüde oynayan futbolcuların yol ayırımında başvurdukları seçimde olduğu gibi hobisini terkedenlerden oldu…

***

Mamoş Ağabey, faal futbol yaşantısına nokta koysa da futboldan kopamadı…

Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nden 1979 yılında emekli olan babamın son dönemlerinde genç bir mesâi arkadaşı olarak tanıştığımız Mamoş Ağabeyle, daha sonra TFF’nin Elazığ’da açtığı teknik adamlığın o dönem ilk aşaması olan “Amatör Antrenör Kursu”nda devre arkadaşı olduk ve belgemizi alarak antrenörlük hayatımıza birlikte başladık.

Mamoş Ağabey’in, babamın da geçmişte forma giydiği eski meşhûr Yolspor’u canlandırma çalışmalarıyla birlikte 1980’li yıllarda hayata geçirilen Karayolları Kulübü’nden filiz lisans çıkararak yetiştirdiği gençler, başta Elazığspor’umuz olmak üzere, Elazığ Futbolu’na yıllarca hizmet veren, imrenilen ünlü isimler oldular…

***

Mamoş Ağabey’in Elazığspor’a futbolcu olarak hizmeti kısa süreli olsa da, onun bordo-beyazlı temsilcimize kulüp müdürü unvanıyla hizmeti, 1995’te Başkan Şahap EMİR’in teklifiyle başladı ve 15 yıl aralıksız devam etti.

İsmi olsa da, yıllarca profesyonel liglerde mücâdele etse de “demirbaş” anlamında bir masası, bir sandalyesi, bir telefonu bile bulunmayan Elazığspor Kulübü’nün, bu ihtiyaçlarının temini ve envanter oluşumuna başlanması, Mamoş Ağabey’in büyük titizliği sayesinde yine Başkan Şahap EMİR Dönemi’nde gerçekleştirildi.

Elazığspor’un o günlerde 30 yıla yaklaşan geçmişinin arşivlenmesi için her girişimi yapan, büyük bir çaba sarfeden Mamoş Ağabey, Kurucu Başkan Suat TAYDAŞ’tan kurucu yönetim kurulu üyelerine varıncaya dek tâbiri câizse herkesin izini sürdü, bilgi ve fotoğraflarına ulaşmak için çok büyük emek sarfetti.

Tesislerde bir köşe oluşturan ve kurucu üyeleri görsel olarak sergileyen Mamoş Ağabey, Elazığspor’da başkanlık yapan şahsiyetler ile bordo- beyazlı takımın çeşitli sezonlardaki kadrolarının fotoğraflarının temini için de çok çalıştı.

Elazığspor’un her bakımdan arşivini oluşturan Mamoş Ağabey’in, geçmişte yaşanan şampiyonlukların kayıp durumdaki kupalarını bulabilmek amacıyla ne çileler çektiğine bizzât şâhit oldum.

Bu sayede kupaları iz sürerek evlerden toplayan Mamoş Ağabey, yorulup usanmıyor, aksine Elazığspor’un âdeta kayıp hâfızasını canlandırarak kayıt altına almanın hazzını yaşıyor, büyük mutluluk duyuyordu…

***

Elazığspor’un yok olma tehlikesinden kurtarıldığı, 7’den 70’e tüm halkın desteğiyle işbaşı yapan Mustafa URHAN Başkanlığı’ndaki “Yeni Oluşum Grubu” Dönemi’nde; Vali M. Lütfullah BİLGİN’nin de büyük katkılarıyla Özel İdâre’den bordo- beyazlı kulübe devredilen, yönetim kurulu tarafından boyası, badanası yapılarak, mefruşâtı tamamlanan ve çevre düzenlemesiyle peyzaj çalışmaları gerçekleştirilen Elazığspor Tesisleri’ne gözü gibi bakan, çim sahalardan tesisin en ücra köşesine kadar her varlığın üzerine titreyen; Ahmet GÜRBÜZOL -nâmı diğer Kato Ahmet- Yavuz SÖNMEZ, Metehan KACAR ve Levent ÖZDEMİR başta olmak üzere oluşturduğu personeliyle, ayrıca kulüp lisansı, oyuncu lisansı vs tüm resmî işlemlerdeki TFF nezdinde gösterdikleri titizlik ve başarıyla, Mehmet DİNÇ ve ekibi, Elazığspor Kulübü’ne yıllarca büyük itibar kazandırdı…

Mamoş Ağabey’in tesislerin hizmete girdiği 1999 Yılı’nda Malatya Yolu’ndaki refüjden sola dönüş olmadığı için, futbolcuların araçlarıyla ters yola girmelerinden dolayı duyduğu endişeyi dile getirmesi ve isteği üzerine günışığı Gazetemiz’de manşetten “Elazığspor Tehlikede!” başlığıyla yaptığımız haber üzerine yolun açılmasından duyduğu mutluluğu hâlâ bugünkü gibi hatırlıyorum…

***

15 Yıl Genel Müdürlük görevini sürdürdüğü Elazığspor Kulübü’nden nice başkanlar, yönetimler, teknik adamlar ve futbolcular geldi geçti, Mamoş Ağabey sevgi ve saygı çerçevesinde hepsiyle mesâfesini, dolayısıyla saygınlığını korudu…

Elazığspor Kayyuma kaldı, Mamoş Ağabey idâreyi üstlendi.

Takım, sezon öncesi sâhipsizlikten hazırlık kampına gidemedi; Mamoş Ağabey yerel basına yaptığı açıklamayla kamuoyuna seslendi, O’nun güvenirliği sâyesinde kulübe yardım ve destek yağdı!..

Kendisi çile çekti ama, sıkıntıyı, sorunları takıma, özellikle oyunculara yansıtmamaya çalıştı!..

Sonunda O’nun makamına imrenen, koltuğuna göz dikenler de oldu!

O, makamdan güç almadığı, aksine şahsiyetiyle koltuğa değer kattığı için, kapılmadı ayak oyunlarına ve bıraktı görevi tam zamanında, çekildi köşesine…

***

Elazığspor değerlerini yitiriyor bir bir…

Mamoş Ağabey’in kalbindeki rahatsızlıktan dolayı ameliyat olmak için gittiği İstanbul’dan aldığımız acı haber, bizleri çok ama çok üzdü.

Değerlerimizin sağken, hayattayken kıymetlerini bilmek, O’nlara da hissettirmek gerek elbette…

Ancak, kadir kıymet bilmek ve vefâlı olmak hususunda bu vesileyle 3 isme teşekkür etmek istiyorum…

TÜFAD Başkanı Elazığspor’un eski oyuncusu ve antrenörü Münir YILMAZ, Elazığspor’un efsane isimlerinden ahirete intikal etmiş olanlar gibi, sağ olanlarını da hayattayken hatırlayarak, yıllardır TFF’nin Antrenör Gelişim Seminerleri’ne isimlerini vererek, onları onore etmiş, gururlandırmıştır.

Kanal Fırat Televizyonu Spor Koordinatörü Coşkun KAMAÇ ile Elazığ Yazar ve Şairler Cemiyeti Başkanı Mustafa DOĞAN’ın her zaman Elazığspor’un değerlerine verdikleri önem ile gösterdikleri vefâyı da unutmamak gerek.

***

18 Mart Perşembe günü cenaze namazını kılarak Mevlânâ Camii’nden ebedî yolculuğuna uğurladığımız Mehmet DİNÇ, nâmı diğer “Bozo Mamoş” bu âlemde hoş sâdâ bırakanlardan biri olarak tarihe geçti.

Elazığspor Câmiası’ndan kim olursa olsun vefâsını gösteren Hıdır BİLEK Ağabey, sağlık sorunlarına rağmen “Pala” lâkaplı Elazığsporlu Ahmet GÜL ile birlikte, takım arkadaşları “Bozo Mamoş”un cenazesindeydi…

Elazığspor’umuzun efsâne bir ismini daha yitirdik…

Mehmet DİNÇ, nâmı diğer “Bozo Mamoş” Ağabeyimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun. DİNÇ Ailesi ve Elazığspor Câmiası’nın başı sağolsun.

Yazarın Diğer Yazıları