Başkan Çoban'dan '2034 Baskil' Projesi

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban, '2034 Baskil' isimli projelerini paylaştı.

Başkan Çoban'dan '2034 Baskil' Projesi

“2023 Türkiye, 2034 Elazığ” sloganıyla Elazığ’ın Kurtuluş Planı çerçevesinde projelerini paylaşmaya devam eden HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban bu hafta da 2034 Baskil isimli projelerini paylaştı.

BASKİL’İN GÜÇLÜ YÖNLERİ

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban Baskil’in güçlü yönlerini sıraladı. Çoban, “Bulunduğu coğrafyaya göre ikliminin ılıman ve tarıma daha uygun olması. Verimli toprakları ve ılıman iklim özelliklerinden dolayı,tarım faaliyetlerinin çeşitliliği, aynı dönem içerisinde birden çok ürün hasadının yapılabilmesi. Organik tarım, örtüaltı tarım ve modern tarım yöntemlerinin bilinmesi ve bu bölgelerdeki yöre halkının örtüaltı tarım için gönüllü ve eğitimli olması. İlçede turizm açısından büyük bir potansiyel oluşturabilecek Karaleylek ve Saklıkapı Kanyonlarının olması ve tanıtım için faaliyetlerinin yoğun olması. İlçenin mera hayvancılığı, büyükbaş hayvancılık, kanatlı yetiştiriciliği, arıcılık gibi hayvancılık faaliyetleri için yeterli potansiyele sahip olması. Kayısı Entegre Tesisinin faaliyete geçmesi sonrası markalaşma faaliyetlerinin yoğunlaşması beklentisi. İlçede coğrafi işaretli ürünlerin bulunması (Baskil kayısısı, Baskil Bulguru)” dedi.

BASKİL’İN ZAYIF YÖNLERİ

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban Baskil’in zayıf yönlerini sıraladı. Çoban, “Verimli tarımsal alanların imara açılarak parçalanması ve bölünmesi. Yaygın geniş arazilerde tarımsal faaliyetlerin azlığı. Hayvancılık sektöründe sadece büyük işletmelerde verimli ırklar kullanılırken, küçük işletmemelerin yoğun verimsiz hayvanlar ve geleneksel yöntemlerle hayvancılık yapması. Üreticilerin tarım sigortası hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması ve muhtemel zirai doz zararlarından olumsuz etkilenmesi. Seracılık gibi farklı üretim ve faaliyetinin yaygın olmayışı. Katma değerli ürünlerin üretimi için ekipman ve tesis eksikliği” dedi.  

BASKİL İÇİN 2034 YILINA KADAR HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKEN PROJELER

HAZARSAM Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban Baskil’in 2034 yılına kadar hayata geçirilmesi gereken projelerini açıkladı. Çoban, “Baskil Gıda OSB Kurulmalıdır. Fırat Havzası kayısı üretiminin yaklaşık %20 sinin Baskil ilçemizden karşılanmasına karşılık başta ulaşım sorunu ve şehirlerarası güzergâh irtibatlarının sağlanmamış olması nedeniyle ilimiz ekonomisine yeterli katkıyı sağlayamamaktadır. İlk etapta Elâzığ Baskil Karayolu bölünmüş yol haline getirilmelidir. Devamında ulaşım başlığındaki ilgili ve bağlantılı projeler hayata geçirilmelidir. Bugün Kayısı ihracatının ilimiz ihracat payı yok denecek düzeydedir. Benzer durum Alabalık üretimi için de söz konusudur ilimizin, ülkemiz toplam alabalık üretimi içerisindeki payı %24 iken toplam ihracat içerisindeki payı % 1 gibi son derece düşük düzeydedir. Kayısı da olduğu gibi Alabalık üretim yerleri için ulaşım sorunu nedeniyle üretim komşu ilimizin ihracatına yönelmektedir. Bu sektörlerdeki tesis sahaları için Keban Ağın arasındaki engebesiz alanlar değerlendirilmelidir. Burada tesisleşme için küçük ölçekli ağırlıklı olarak Alabalık işleme tesislerini bünyesinde barındıracak OSB Sahası oluşturulmalıdır” dedi.