AK Parti'den muhteşem basın açıklaması!

İlimiz Maden ilçesinde MTA tarafından 2,5 yıllık sondaj çalışmaları sonucu bulunan zengin maden rezervleri ihalesi ile ilgili AK Parti il yöneticileri tarafından yayımlanan ültimatom niteliğindeki basın bildirisini okuyan vatandaşlar duyuruyu tepkiyle karşıladı.

AK Parti'den muhteşem basın açıklaması!

İlimiz Maden ilçesinde MTA tarafından 2,5 yıllık sondaj çalışmaları sonucu bulunan zengin maden rezervleri ihalesi ile ilgili AK Parti il yöneticileri tarafından yayımlanan ültimaton niteliğindeki basın bildirisini okuyan vatandaşlar duyuruyu tepkiyle karşıladı.

Daha önce 3 kez ihale şartnamesinin şehir menfaatleri doğrultusunda olmadığı için ertelendiği, en son ilin yöneticileri tarafından şartnamede önemli değişikliklerin yapıldığı açıklamalarından sonra, Elazığ TSO bünyesinde kurulan 'Elazığ Girişim Grubu' ve konunun uzmanları harekete geçip bahse konu şartname detaylı olarak incelenmiş ancak şartnamede deyim yerindeyse herhangi bir değişiklik yapılmadığı, özellikle izabe tesisi konusunun yok sayıldığı, tesisin mutlaka maden rezervlerinin bulunduğu yerde kurulmasının şartnamede olması gerektiğinin önemine değinilmişti. 21 Nisan 2022 tarihinde yapılacak Türkiye tarihinin en büyük maden rezervleri ihalesi öncesi Elazığ TSO tarafından 14.04.2022 Perşembe günü Maden ilçesinde birlik ve beraberlik çağrısı olarak nitelendirdiği, istişare toplantısı için tüm siyasi parti il başkanlarına, milletvekillerine, STK kuruluşlarına, basın ve medya kuruluşlarına davetiye gönderilmişti. Ancak gelinen noktada AK Parti gün içinde ültimatom niteliğinde bir basın açıklaması yayımlayarak, yapılacak bu toplantının yersiz, popülist ve iyi niyetten uzak bir toplantı olduğunu, bu sürecin istişaresini yapmanın hiç kimseye hiçbir fayda sağlamayacağı, bu sebeple herhangi bir temsilcilerinin bu toplantıya katılmayacaklarını söyleyemesiyle, kamuoyu tarafından adeta maden sahasını biz bulduk, bulurken de kimse yanımızda yoktu. Bu sahayla ilgili tüm tasarruf bize aittir algısının oluşmasına neden oldu.

ABA ALTINDAN SOPA MI GÖSTERİLİYOR

Ültimatom niteliğindeki basın açıklamasını okuyan bazı kesimler, AK Parti aba altından sopa mı gösteriyor acaba? diye yorumladı. Maden sahasının MTA tarafından açıklanmasından sonra şehrin dinamiklerini bir araya getirip 'Elazığ Girişim Grubu'nu kurarak böylesine büyük bir yatırımın şehire kazandırılması için var gücüyle çalışan ve bu ihalede şehirin menfaatleri doğrultusunda şartnameye mutlak suretle eklenilmesi gereken izabe tesisinin Elazığ'da kurulması ibaresinin 21 Nisan'da yapılacak ihale şartnamesinde olmadığından dolayı ve bu konuda tek amaçlarının bu rezervlerden Elazığ'ın en iyi şekilde yararlanarak istihdamın artması ve ekonominin canlanmasına yönelik gösterdiği çabadan ötürü Elazığ TSO yönetimi neden hedef alındı. Yorumları yapıldı.

ELAZIĞ CUMHURBAŞKANI'NIN HER DAİM YANINDA OLMUŞTUR

AK Parti tarafından yayımlanan ültimatom basın açıklamasında dikkat çeken bir diğer husus, "Unutulmamalıdır ki; "Maden sahasının tespiti ve işletilmesi için ortaya konulan irade Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesidir! AK kadroların iradesidir! Bizim irademizdir!" ibaresini okuyan bazı vatandaşlar, "Millete hizmetkar olmak için yola çıkan AK Parti'nin yerel unsurları günün sonunda Cumhurbaşkanı'nın adını kullanarak halkı tehdit ediyor. Hiç kimse milletten daha güçlü değildir. Kaldı ki Elazığ olarak her seçim döneminde bizler Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın hep yanında olduk. Bu konuyu geçmiş seçim dönemleri incelenirse mutlaka görülecektir" İfadelerini kullandı. Ayrıca yapılacak maden sahası ihalesi ile bu açıklamayı çoğu kesim, "Sanki maden sahasını AK Parti olarak biz tespit ettik, bizim arzuladığımız irade, bizim istediğimiz şartlarda ancak işletebilir. Kamunun malı hükümet de olsa bir partinin malı gibi değerlendirilemez. Biz bulduk, kimi istersek ihaleyi ona veririz mantığı Cumhuriyeti biz kurduk biz yaşatacağız diyen darbecilerden bir farkı yoktur" şeklinde yorumlandı.

VEKİLLER DAHA ÇOK ÇABA GÖSTEREBİLİRDİ

Basın açıklamasının yayımlanması sonrası bazı kesim iktidar vekillerinin ihaledeki değişiklikler için çaba gösterdeğini ama bazı konularda eksik kaldıklarını dile getirdi. Özellikle kurulacak tesislerde yüzde 60'ın Elazığlı olması şartı ve MTA'nın payının yüzde 100'e çıkartılması konusunda başarı gösterdikleri ama izabe tesisi gibi istihdamın ve çıkan ham cevherin işlenerek ekonomiye daha katma değerli bir şekilde kazandırılması için ilgili şartnameye Elazığ'da kurulması noktasında yetersiz kaldıkları şeklinde yorumlandı. 21 Nisan'da yapılacak olan ihalenin sonucunu sabırsızlıkla beklediklerini dile getiren vatandaşlar şehrimiz için hayırlısı neyse o olsun ifadelerini kullandı.

DUYURU SONRASI SOSYAL MEDYADA TEPKİLER DİNMEDİ

Elazığ Girişim Grubu'nun Maden'de düzenleyeceği istişare toplantısı öncesi Maden sahaları ile ilgili ortak bir basın açıklaması yayımlayan AK Parti il yöneticileri duyuru metinin çeşitli haber sitelerinde yayımlanmasının ardından basın açıklamasını okuyan vatandaşlar tarafından yorum yağmuruna tutuldu. Duyuru metni ile eleştiri oklarını üzerine çeken AK Parti il yöneticileri maden sahası rezervi ihalesi ile ilgili nasıl bir yol izleyeceği de merak konusu oldu.

AK Parti'den muhteşem basın açıklaması!

AK Parti'den muhteşem basın açıklaması!

AK Parti'den muhteşem basın açıklaması!

AK Parti'den muhteşem basın açıklaması!

AK Parti'den muhteşem basın açıklaması!

AK Parti'den muhteşem basın açıklaması!

 

YAYIMLANAN ORTAK DUYURU METNİ

AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, AK Parti Elazığ Milletvekilleri ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları kamuoyuna ortak duyuru metni paylaştı.

Metinde şu ifadelere yer verildi: "21 Nisan’da yapılacak olan Maden ilçesi sınırlarında bulunan yeraltı kaynağı sahalarının ihalesiyle ilgili yaşanan gelişmeler üzerine İl Başkanımız, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanımız tarafından bu ortak açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. 

Maden İlçemizin sınırları içerisinde bulunan maden rezervi bölgemiz ve ülkemiz ekonomisi için çok önemli bir değerdir. Maden sahasının tespiti, sondaj çalışmaları ve sonraki süreç milletvekillerimizin yakın takibinde gelişmiştir. 

Maden sahasının en etkili ve en verimli şekilde işletilmesi için başlatılan süreci yakından takip ediyoruz. Bölgede yaşayan hemşehrilerimizin talep ve beklentilerini önceliyoruz. Bu talep ve beklentileri karşılamak için milletvekillerimiz defaaten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sn. Fatih Dönmez ile ve ilgili kurumların bürokratlarıyla görüşmeler yaptık. Birinci ihalenin ertelenmesi, şartnamenin değiştirilmesi, flotasyon ve ek tesisler yapılması, maden sahasında çalışacak işçilerin % 60’ının Elazığlı olması bu çabalar sonucunda şartnameye eklenmiştir. Ayrıca son düzenlemeyle MTA’nın payı %100 arttırılmıştır. Tüm bu talepler bölgede yaşayan insanımızın talepleriydi ve bizler insanımızın talebini karşıladık.

İhale süreci hukuk çerçevesinde gayet şeffaf, erişilebilir bir şekilde devam ediyor. İhale usulu açık ve şeffaftır. Aynı şeffaflığı “Elazığlılık” kimliğini kullanarak müteahhit firma temsilcisi gibi hareket eden kişi ve kurumlardan da bekliyoruz. 

İhale süreci ile birlikte başlatılan tartışmaları manidar buluyoruz. Böylesine büyük bir maden rezervini bulmuş olmanın sevincini gölgelemek için üretilen güdümlü haber ve söylemlerin süreci sabote etmeye dönük olduğu açıktır. 

Hiç kimsenin firmalar arası rekabete Elazığ’ı ve Elazığlıları alet etmeye hakkı yoktur. Açıkca müteahhit firma temsilciliğine soyunan ve özellikle bir firma adına kamuoyu oluşturmaya çalışan kişi ve kurumların Elazığlılık vurgusu üzerinden yürüttüğü şaibeli ve şeffaf olmayan duruş asla kabul edilemez. Bu duruşun karşısındayız. Önümüzdeki günlerde tavır ve beyanlarımızın bu doğrultuda daha net ve daha açık olacağının bilinmesini istiyoruz!

Maden sahası AK Parti kadrolarının çaba ve gayretleri ile ortaya çıkarılmıştır. Bugün bu tartışmaları körükleyen ve yönlendiren hiç kimse bu süreçlerin herhangi bir yerinde yoktu. 

Unutulmamalıdır ki; "Maden sahasının tesbiti ve işletilmesi için ortaya konulan irade Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesidir! AK kadroların iradesidir! Bizim irademizdir!

Ülke ve bölge ekonomisini canlandıracak Türkiye’nin bu büyük kazanımını hiç kimsenin şahsi ikbali veya kurumsal ikbali için gölgelemesine müsaade etmeyecegiz.

Maden sahasını işletilmesi ile ilgili ihale tarihi ve şartları bellidir. Bu tarih ve şartlar usuller içerisinde ilan edilmiştir. Hal böyle iken süreci gölgeleyecek hiçbir girişimi doğru ve yerinde görmüyoruz. Maden ilçemizde konuyla ilgili yapılacak olan toplantıyı yersiz, popülist ve iyi niyetten uzak görüyoruz. Bu sürecin istişaresini yapmak hiç kimseye hiçbir fayda sağlamaz. Bu sebeple herhangi bir temsilcimiz bu toplantıya katılmayacaktır. 

Kamuoyuna saygılarımızla..." ifadelerini kullandı.