Faruk ATAŞ

Devlet ve Hizmet

Faruk ATAŞ

Şunu bir kenara not etmek lazım'' En kötü devlet bile devletsizlikten iyidir. En kötü yönetim bile yönetimsizlikten iyidir'' Devletin varlığı ekmek ve su gibi vazgeçilmezdir.

Dar Koridor adlı kitabında Daron Acemoğlu devletin varlığını özgürlüğün kaynağı olduğunu, özgürlüğün var olabilmesinin ancak bir devlet olduğunda münkün olduğunu dünya toplumlarının devletleşme süreçlerini inceleyerek geniş bir şekilde örnekleriyle anlatmaktadır.

Devlet toplum ilişkileri bağlamında karşılıklı bir etkileşimin, diyaloğun olması gerektiği üzerinde durmaktadır. İnancımız gereği kutsal bir varlıktır insan, insan hayatı herşeyden önce gelir devletin görevi de  kutsal olan bu hayat akışını sağlamak; sağlık hizmetiyle, güvenlik hizmetiyle v.s..

Ülkemizin tüm dünya ülkeleri gibi pandemiyle mücadele ettiği bu günlerde bazı hizmetlerde aksaklıklar yaşanabilir bu doğaldır çünkü yeni ve alışılmışın dışında bir salgın ile karşı karşıya olduğumuz bir gerçek. Virüsün tedavisi konusunda çeşitli tedavi seçenekleri mevcut, ortak bir tedavi protokolü henüz mevcut değil anlaşılan.

Hayatı durma noktasına getiren virüs pandemisi bazı tedbirlerin alınmasını zorunlu kılıyor. Sokağa çıkma yasağı gibi özellikler büyük şehirlerde. Bu  yasağın ülke genelini kapsaması gerektiğini söyleyen bilim insanlarına verilen cevap '' ülke ekonomisine faturası ağır olur, ekonomi bu yükü kaldıramaz'' şeklinde.

Ekonomiyi insan hayatından daha önemli gören bir bakış açısına sahip bir anlayışa sahip bir iktidarımız var. Devlet demiyorum iktidar diyorum. İktidar ayrı devlet ayrı, devleti şimdilik yönetenler bu iktidar. Halkın teveccühüne mazhar olmuş, seçilmiş belirli bir süre yönetimde kalacak, mevzu bu değil, yerel yönetimlerin halka hizmet için sen benden değilsin yardım yapamazsın diyerek engellemeye çalıştığı bir yaklaşımdan söz ediyorum.

Neden mi paralelmiş, devlet içinde devlet olmazmış v.s birlik beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde kimin aklına gelir ki paralel olmak ya da ayrı bir devlet olmak. İnsani açıdan bakmak, tüm kaygılarımızı bir kenara bırakıp birlik olmak bu kadar mı zor.

Asıl olan hizmettir ve hizmetin kimin yaptığı,nerede yaptığı önemli değil, hangi partiye ait belediyenin yaptığı bir vatandaş olarak önemli değil benim için. Vatandaş aldığı  hizmete bakar. Büyükşehir belediyelerinin sahra hastanesi kurması usulüne uygun değildir diyerek engelleniyorsa usulüne uygun hale getirmek çok mu zor.

ABD de iki büyük yolcu gemisi virüsle mücadelede kullanılmak üzere hastane yapıldı , gemiler inşa edilirken hastane olarak mı inşa edildi. Yerel yönetimlerin yaptıkları yardımlarda bir usulsüzlük ya da kanuna aykırı bir durum mu var bu ülkenin mahkemeleri var, hukuk var ve hukuk ne derse o yapılır.

Bu kadar basit değil mi

Yazarın Diğer Yazıları