Vekil Erol Bakan Yerlikaya'ya sordu! Elazığ Belediyesi'nin borcu ne kadar?

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ Belediyesi'nin ne kadar borcu olduğunun açıklanması için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya yazılı soru önergesi verdi. 

Vekil Erol Bakan Yerlikaya'ya sordu! Elazığ Belediyesi'nin borcu ne kadar?

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol bir süredir Elazığ gündeminde tartışma konusu olan Elazığ Belediyesi’nin borçlarıyla ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması üzere yazılı soru önergesi verdi.

YANILMAZ DÖNEMİNDEN KALMA ARSALAR BORCU KAPATABİLİRDİ

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol soru önergesinde eski Belediye Başkanı döneminde kalan borcun hazır kalan arsaların satışı ile kapatılması mümkün iken Elazığ Belediyesi’nin borcunun alt yapı kredisi hariç 3 Milyar TL (kredi ile birlikte 5 Milyar TL,) olduğunu ifade ederek, “2019 yılında görevi eski başkan Mücahit Yanılmaz’dan devralırken belediyenin borcunun 458 milyon 816 bin 726 TL olduğunu ifade eden Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, meclis toplantısında borcun 2023 yılı itibariyle 779 Milyon 94 bin TL olduğunu beyan etmiştir. Bu borcun içerisine belediyenin %100 iştiraki olan EBUAŞ’ın borcu ve Japon para birimi olan Yen ile ihale edilen altyapı borcu da dâhil değildir.

Eski başkan Mücahit Yanılmaz Elazığ Belediyesine Zafran Mahallesi’nde yüzlerce dönüm imarlı arsa ve 70 dönüm parseli yapılmış mezarlık alanı bırakmıştır. Aslında bu arsaların satışından gelen para eski dönemden Elazığ Belediyesi'ne bırakılmış 458 milyon 816 bin 726 liralık borcu sıfırlamaya yeterlidir.” dedi.

Erol, Elazığ Belediyesi’nin elektrik faturası ödemek için kredi çektiğini belirterek, “Bugün belediyenin artan borçları, %100 iştiraki olan EBUAŞ’nin borcu ve yabancı para birimiyle ihale edilen alt yapı borçlarıyla birlikte borcun 3 Milyar TL yani eski para ile 3 Katrilyon olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca Elazığ Belediyesi elektrik borcunu ödeyemediği için belediye meclisinden 170 milyon TL özel bankalardan kredi çekme izni almıştır. Eğer iddialar doğru ise Elazığ Belediyesi için tehlike çanları çalmaktadır.

İşte Gürsel Erol’un Bakan Yerlikaya’ya sorduğu sorular;

  • Elazığ Belediyesi'nin Mart 2024 itibariyle toplam borcu ne kadardır?
  • Elazığ Belediyesi’nin kamuya olan borç ve kredi tutarı ne kadardır?
  • Elazığ Belediyesi'nin özel sektöre olan borcu ne kadardır?
  • Elazığ Belediyesi'nin özel ve devlet bankalarına borcu var mıdır? Varsa hangi bankalara, hangi ödeme tutarı ve takvimiyle ödenmesi planlanmaktadır?
  • Elazığ Belediyesi'nin vadesi geçmesine rağmen ödenmeyen borcu ne kadardır?
  • Elazığ Belediyesi'nin 2014-2019 döneminden kalan borcu ne kadardır?
  • Elazığ Belediyesi'nin kredi kullanılarak yaptığı yatırım ve projelerin sektörlere göre dağılımı ne şekilde gerçekleşmiştir?
  • Elazığ Belediyesi'nin genel bütçe vergi gelirinden aldığı pay ne kadardır?
  • Elazığ Belediyesi şubat ayı meclis toplantısında belediyenin elektrik borcu ve muhtelif yerlerde kullanılmak üzere 170 milyon TL kredi çekme talebinde bulunmuştur. Bu kredi sadece elektrik borcu için mi kullanılacaktır? Muhtelif yerler ne anlama gelmektedir?
  • 170 milyon liralık kredi borcu faizi ile birlikte ne kadar geri ödenecektir?

Milletvekili Gürsel Erol'un İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya soru önergesi olarak sorduğu sorular Elazığ kamuoyunda merak konusu oldu.