Salih Seçkin Sevinç: Elazığ gastronomisi üstü tozdan battaniye ile örtülmüş bir cevher

Oda TV yazarı Salih Seçkin Sevinç 'Saray sofralarını kıskandıracak lezzet' başlığıyla kaleme aldığı yazısında Elazığ mutfağının eşsiz lezzetlerini okuyucularına tanıttı.

Salih Seçkin Sevinç: Elazığ gastronomisi üstü tozdan battaniye ile örtülmüş bir cevher

Oda TV yazarı Salih Seçkin Sevinç bu hafta kaleme aldığı yazısında Elazığ mutfağının eşsiz lezzetlerini okuyucularına tanıttı. “Saray sofralarını kıskandıracak lezzet” başlığıyla yayınlanana yazıda en dikkat çeken nokta ise; Gaziantep, Afyonkarahisar, Hatay’ın UNESCO tarafından tescilli “Dünya Gastronomi Şehri” ilan edilen kentler arasında Elazığ’ın da dahil edilmesi gerekliliği oldu.

Salih Seçkin Sevinç’in kaleme aldığı yazısından kesitler şöyle;

“SARAY SOFRALARINI KISKANDIRACAK LEZZET"

Geçtiğimiz hafta ilk kez Elazığ’a gittim. Elazığ Gastronomi Derneği Başkanı Harun Seyran ve Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı İlkay Gök hocamızın uzun zamandır (3 yıl) üzerinde durduğu, fikir birliği edip geliştirdiği Gastro Elazığ projesinin gerçekleşmesine tanık oldum.

Üstü tozdan bir battaniye ile örtülmüş Elazığ’ın gastronomisi ile bir cevher kesifliğinde yüzleşince, bir kez daha Anadolu’nun ne kadar zengin bir miras üzerinde olduğunu idrak ettim ve bunları gün yüzüne çıkarmak için uğraşan bir avuç gönüllü Anadolu insanının iyi niyetine, samimiyetine, misafirperverliğine şahit oldum.

Elazığlı kadın kooperatifleri ve Avrasya Gastronomi ve Aşçılar Federasyonu inisiyatifleri ile Elazığ yöresine ait yüzlerce lezzet arasından sunulan 72 yemeği görme, belki hepsini olmasa da bir çoğunu tatma fırsatını yakaladım.

Hangi birini sayayım; Kelecoş, Palu Tava, Aluçalı İşgene, Kaburga Dolması, Etli Kofik Dolması, Işkın Mıhlaması, İçli Köfte, Kakırdaklı Patila, Mukaşerli Çorba, Lobik Çorbası, Harput Köfte, Nahna Sarması, Üsküre Kebabı, Yağlı Ekmek, Peynirli Ekmek, Orcik, Ağın Leblebisi, Vişne Dondurması, Badem Şekeri, Öküzgözü Üzümü, Boğazkere Üzümü, Kösetevek Üzümü, Çedene Kahvesi…

“DÜŞÜNÜN! DAHA ELAZIĞ LEZZETLERİNİN ONDA BİRİNİ SAYAMADIM”

Dediğim gibi üstü tozdan battaniye ile örtülmüş bir “cevher” Elazığ gastronomisi. Üzerindeki tozun süpürülüp, isminin konulmasını parlatılmasını bekliyor. Bunun için de Elazığ’daki yetkili tüm kurum ve kuruluşların elbirliği yapması şart.

“ELAZIĞ’DAN YENİ COĞRAFİ İŞARETLİ BİRÇOK ÜRÜNÜN LİSTEYE GİRECEĞİNE İNANCIM TAM”

Gelelim Elazığ’ın diğer coğrafi işaretli ürünlerine… Şu anda yemek kategorisinde tescile giden “Vişne Dondurması” ve “Peynirli Ekmek” onay bekliyor. Bir an evvel hepsinin tescilden geçeceğine ve Elazığ’dan yeni coğrafi işaretli birçok ürünün listeye gireceğine inancım tam.

Elazığ’ın genel gastronomi arenasındaki yazımın sonuna gelmeden evvel Elazığ için kuyruk yağının öneminden bahsetmeden olmaz. Kuyruk yağı Elazığlılar için neredeyse kıymadan daha önemli, hemen hemen her et yemeğinde lezzet artırıcı bir unsur olarak kullanılıyor. Bunun haricinde Elazığ’daki ortak kullanımlı mahalle fırını kültürü Gaziantep, Afyonkarahisar, Hatay gibi sini yemekleri yapan kentlerimize çok benziyor.

Bu yukarıda bahsettiğim şehirlerin hepsi bugün UNESCO tarafından tescilli “Dünya Gastronomi Şehri” ilan edilmiş durumdalar.

Ben aynı potansiyeli Elazığ için de görüyorum.