Başkan Macit'ten siyasilere çağrı!

Halkbank tarafından esnaflara sunulan hazine destekli kredilerde yapılan faiz güncellemesi, Elazığ esnafı için büyük bir darbe oldu. Ak Hazar Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Özer Macit, yeni faiz oranlarının esnaf üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Macit'ten siyasilere çağrı!

Halkbank, 11 Ekim 2022 ile 31 Mart 2024 tarihleri arasında esnaf ve kefalet kooperatiflerinden hazine destekli kredi çeken esnafların kredilerinde faiz güncellemesine gitti. Bu tarihler arasında kredi alan esnafların faiz oranları 4 ile 10.5 puan arasında arttı. Başkan Özer Macit, bu artışın Elazığ esnafı için büyük bir mali yük oluşturduğunu belirtti. “Kredilerdeki faiz güncellemesi esnafımıza çok büyük darbe olur,” dedi.

Macit, depremlerden ciddi şekilde etkilenen Elazığ’ın da diğer bazı iller gibi kapsam dışı bırakılması gerektiğini vurguladı. “Bu güncellemeden Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Osmaniye illerinin tamamı ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri muaf tutulmuştur. Bu illerimizin muaf tutulmasında hiçbir sakınca yok. Fakat; depremden sadece bu iller etkilenmedi ki. Deprem bölgesi olarak 11 il sayılmıştı biz İlimizin de depremden etkilenen iller kategorisinde değerlendirilmesinin devam etmesini istiyoruz,” dedi.

Elazığ, 24 Ocak 2020’de yaşanan deprem ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerle büyük zarar gördü. Macit, bu durumun şehirde hala devam eden yıkımlarla ve ekonomik zorluklarla açıkça görüldüğünü belirtti. “İstasyon Caddesi olarak halkımızın bildiği Bosna Hersek Bulvarı'nın eski halini bilenler ve şimdiki haline baktığımızda bu şehirde nasıl bir yıkım olduğu ve son 4 yıldır şehir halkı ile esnafın nasıl zorluklar çektiğini az çok anlayacaktır,” dedi.

Başkan Macit, faiz artışının esnafa getireceği ek mali yükleri de açıkladı. “Bu faiz artırımı kredi taksitleri bitimine kadar 20 bin TL ile 80 bin TL arasında esnafımızın daha fazla para ödemesi demektir. Esnaf zaten can çekişiyor. Normal kredisini ödemek için zorlanırken bir de bu artırımdan sonra nasıl taksitlerini ödeyecek?” diye sordu.

Macit, Elazığ siyasetçilerine çağrıda bulunarak, gerekli girişimlerde bulunmalarını ve Elazığ’ın depremden etkilenen diğer iller gibi değerlendirilmesini istedi. “Elazığ siyasilerinden bu konuda gerekli girişimlerde bulunmasını, yapılan yanlıştan dönülmesini ve Elazığ'ın depremden etkilenen diğer iller gibi değerlendirmesini bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.