Başkan Havabulut: 'Esnaflar zaten şuan çok zor durumda'

Kanal 23 ekranlarında Hasan Bak'ın sunduğu Gece Görüşü programına konuk olan Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Oda Başkanı Mehmet Havabulut önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Havabulut: 'Esnaflar zaten şuan çok zor durumda'

Elazığ'ın televizyonu Kanal 23'te Elazığlıların severek izlediği Hasan Bak'ın program sunuculuğunu yaptığı Gece Görüşü programı konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Sunucu Bak'ın bu seferki konuğu Elazığ Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler Oda Başkanı Mehmet Havabulut oldu. Başkan Havabulut oda seçimleri sonrası başkanlık koltuğuna oturduktan sonra yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İlerleyen süreçte gerçekleştirmek istediği projelere de değinen Başkan Havabulut program sunucusu Bak'ın sorularını yanıtlayarak gündeme ve odaya dair açıklamalarda bulundu.

Başkan Havabulut: 'Esnaflar zaten şuan çok zor durumda'

BAŞKAN HAVABULUT: "KOLAY GİBİ GÖRÜNSEDE GERÇEKTEN ŞARTLAR ZOR"

Konuşmasına 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutlayarak başlayan Başkan Havabulut seçim süreci ve oda hakkında; "2021'in Mart ayında adaylığımızı açıkladık. Allah nasip etti. Başkanlığı bize layık gördüler ve başkanlık sürecimiz başladı. Tabi başkanlık süreci dışarıdan kolay gibi görünsede gerçekten şartlar zor, sonuçta ailenize fazla zaman ayıramıyorsunuz, esnaf arkadaşların sorunları, problemleri çok olduğu için o sorunları çözmek için bir çaba sarf ediyorsunuz. Odanın açılımı her ne kadar Elektronikçiler, Fotoğrafçılar ve Saatçiler olsada yaklaşık 11 meslek grubuna hizmet veren bir oda. İş yükümüz artıyor ama işimizi severek yaptığımız için, gönlümüz de geniş olduğu için, esnaflarımıza gerçekten hizmet edebilmek, onların sorunlarını çözebilmek bizim için daha başka bir güzellik katıyor aslında. Onların işleri çözüldüğü zaman biz mutluluk duyuyoruz. O mutlulukla beraber işlerimizi daha güzel yapmaya çalışıyoruz. Ondan dolayı hiçbir şikayetimiz yok, keşke sayılar daha fazla olsa, daha çok insanlara hizmet edebilsek." Dedi.

Başkan Havabulut: 'Esnaflar zaten şuan çok zor durumda'

BAŞKAN HAVABULUT: "ESNAFLAR ZATEN ŞUAN ÇOK ZOR DURUMDA"

Başkan Havabulut elektronik eşya alımlarında ki kredi kartına da değinerek; "Esnaflar zaten şuan çok zor durumda, her ne kadar oda başkanlığı göreveni yürütsemde sonuçta bende bir esnafım, göreve gelmeden önce, 2014 yılında kredi kartlarına bir yasak geldi zaten, gelen bu yasakla beraber elektronik perekande satışı yapan esnafların iş gücü yüzde 70 düştü. Ve o dönemde işletmelerini kapatan çok esnaf kardeşimiz oldu. Şuan en basit bir cep telefonu almak bile çok güç, yani alabileceğiniz en basit bir cep telefonu şuan 5 bin TL'nin altında değil, zaten insanlar ekonomik bir sıkıntının içerisinde, bugün bir cep telefonu satın almaya geldiğiniz zaman en düşük 5 bin TL gibi bir nakiti veremiyorsunuz, zorluk çekiyorsunuz. Biz bu yasağı 2014 yılında nasılsa, bu yasağı kaldırıp, 2014 yılı sonrasıda kredi kartına en kötü 3, en fazla 6 taksit istiyoruz. Zaten bununda çalışmalarını ben göreve geldiğimden beridir 81 il oda başkanlığıyla harekete geçtik. Bununda öncülüğünü Elazığ'da biz kendi yönetimizle birlikte oda başkanlığımız altında topluyoruz. Genel Başkanımız Bendevi Palandöken'e ilettik, Federasyon Başkanımıza ilettik, ilimizin milletvekillerine ilettik, Ticaret Bakanlığına ilettik, sonuçta bizler talep makamıyız. Bizler bu talepleri icra makanına sunmak zorundayız. Biz sunduk, aldığımız bilgilere göre, 2023 gibi bu yasak biraz daha esnetilip hayata geçirilecek diye söylentiler başladı. Tabi bu yasak esnetildiği zaman elektronikçi esnafımızın iş gücü potansiyelini de arttıracaktır." Diye konuştu.

Başkan Havabulut: 'Esnaflar zaten şuan çok zor durumda'

BAŞKAN HAVABULUT: "ORADA KENDİLERİNE BİR KRALLIK KURMUŞLAR"

Oda üyelerinin sorunlarına, problemlerine ve çözüm önerilerine de değinen Başkan Havabulut sözlerini şöyle sürdürdü; "Biz göreve başladıktan sonra sektör sektör toplantılar yapmaya başladık. İlk önce odamıza kayıtlı esnaflarımızın ne problemleri varsa bi onları görelim dedik. Bunları gördükten sonra en çok dikkatimi çeken problemi olmayan esnaf grubu optikçiler diye düşündük. İşin içine girdik ki optikçi esnaflarımızı Sivas Birlik diye bir birlik altında toplamışlar, oraya üye etmişler, optikçi esnaflarımıza tehditvari yani Sivas Birliği'ne siz kayıtlı olmazsanız, işte vergi levhanızı iptal ederiz, işletmenizi kapatırız, SSK'da işlem yapamazsınız, fatura karşılığında ödemelerinizi alamazsınız gibi söylemlerde bulunmuşlar. Zaten optikçi esnafımızın kayıtlı olduğu bir esnaf odası var, odamızdan bahsedilen o kağıdı aldığı zaman, evrağını verdiği zaman zaten geçerliliği var. Optiksel belgesi olması şartıyla o evrağı biz verdiğimiz zaman kişi dükkanınıda açabilir, vergi levhasını da çıkarabilir, SSK'da, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık İl Müdürlüğü'nde de tüm işlemlerini yapabilir. Şimdi biz bunu engelledik, oraya Bin 500 - 2 bin TL gibi aidatlar ödüyorlarmış, bu aidatları ödemedikleri takdirde bu arkadaşlarımızı icraya veririz gibi tehditlerde bulunuyorlarmış, kesinlikle aslı astarı olmayan bir iş, orada kendilerine bir krallık kurmuşlar, sonuçta bizim odalarımız Bakanlıklara bağlı odalar, kanunla yürütülen odalar, kanunlu bir yer varken, kanunsuz bir yerin bu işleri yapması hiç etik değil, biz bu konuya girdikten sonra bu konuyu tamamen çözdük. Şimdi optiksiyenlerin Sivas Birlik ile bir ilgisi kalmadı." Dedi.

Başkan Havabulut: 'Esnaflar zaten şuan çok zor durumda'

BAŞKAN HAVABULUT: "KORSANA, SEYYAR SATICILARA KARŞI BİR SAVAŞ AÇTIK"

Odaya kayıtlı Saatçiler ve Fotoğrafçılar üyelerine de değinen Başkan Havabulut; "Biz göreve geldiğimizde üyelerimizin genel bir sorunu vardı. Korsana, seyyar satıcılara karşı bir savaş açtık. Dedik ki bakın bu esnaflarımız vergi mükellefi, dükkan kiraları veriyorlar, devlete bağlılığını gösteriyorlar, vergilerini ödüyorlar, burada bir şekilde para kazanıyorlar. Sizlerde vergi ödemeden seyyar satıcılık yaparak, hem bu esnaf arkadaşlarımızın önüne geçiyorsunuz, hem devlete karşı görevinizi yerine getirmiyorsunuz. Biz bunlarla alakalı Zabıta Müdürlüğümüzle bir çalışma yaptık. Bunların önüne geçtik, çoğu arkadaşımız geldi kayıtlarını oldu. Kayıt altına alındı. Resmi hale geldi. Bunları biz en azından toparlayabildik. Fotoğrafçı esnaflarımızın fiyat istikrarsızlığının önüne geçmek için fiyat tarifesi uygulamasını devam ettirdik. Biraz ruhsat ihlalleri oluyor o işte de gelinlikçilerle paket anlaşması gibi anlaşma yaparak fotoğrafçılarımızın kendi mesleklerini sanki bedava yapıyormuş gibi göstermenin önüne geçmeye çalışıyoruz. İnşallah Pazartesi günü yapacağımız toplantı bu konuyu tamamen bitireceğiz. Böyle bir karar aldık. Çıkan sonuçta fotoğrafçılar kendi işini yapacak, gelinlikçiler kendi işini yapacak. Buda Elazığ'da fotoğrafçı esnafının kazancını yükseltecektir. Burada fotoğrafçı esnafım benim kıymetlimdir, özelimdir. Benim kendi esnaf grubumdur. Yani gelinlikçi firmalar fotoğrafçı esnafını bir nevi kullanmaya çalışıyor. Bunada asla izin ve müsaade etmeyeceğiz bu dönemde" ifadelerini kullandı.

Başkan Havabulut: 'Esnaflar zaten şuan çok zor durumda'

Özellikle saatçi esnafının sorunlarınada değinen Başkan Havabulut kuyumcuların ve ulusal marketlerinde saat satmalarına tepki göstererek geçmişte olduğu gibi kendi döneminde de bu tarz uygulamaların önüne geçmek için çalışmalar yapacağını belirtti.