Aksaray şehir mezarlığı harabeye döndü

Cumhuriyet sonrası İlimizin ilk Belediye Başkanlarından Mehmet Çöteli'nin (Çötelizade Mehmet Bey) de kabrinin bulunduğu ve tarihi bir özelliği de bulunan Aksaray Mahallesi'ndeki şehir mezarlığı ilgisizlik ve bakımsızlıktan harabeye döndü.

Elazığ'ın en eski mahallelerinden biri olan Aksaray Mahallesi'ndeki şehir mezarlığı yetkililerin duyarsızlığı nedeniyle kaderine terk edildi. Cumhuriyetin ilanından sonra İlimizin ilk belediye başkanlarından olan Çötelizade Mehmet Bey'in de kabrinin bulunduğu mezarlık, harabeye dönmüş durumda. 600 yılı aşkın tarihi bulunduğu söylenen mezarlıktaki mezarlar ve mezar taşları, gerekli önlemler alınmadığı takdirde yok olup gidecek. Mevcut durumda bile üstünde Osmanlıca ve Arapça yazılar bulunan çok farklı şekillerde yapılmış mezar taşları çevre koşullarının etkisi ile deforme olmuş durumda. Mezarlardaki deforme sadece taşlarla da sınırlı değil. Kimi mezarlar toprağın çökmesinden kaynaklı olarak adeta çukura dönmüş durumda. Mezarlığın yoğun kullanılan bir caddenin hemen yanında olmasına rağmen, bu durumun hiçbir yetkili tarafından görülmemesi ya da görmezden gelinmesi ise vatandaşın içini sızlatıyor. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, “Bu ilgisizlik ve bakımsızlık buraya defnedilenlerin kemiklerini sızlatıyor.” yorumunda bulunuyor.

‘GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMAZSA MEZARLAR YOK OLACAK'

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aksaray Mahallesi sakinlerinden Mehmet Şener mezarlıkta Elazığ'ın büyük ailelerinin neredeyse tamamının yakınlarının bulunduğunu ifade ederek, “Mezarlığımız Elazığ'ın en eski mezarlıklarından biridir. Bu mezarlıkta Elazığ'ın yerli ailelerinin tamamının yakınları yatmaktadır. Örneğin, Elazığ'ın ilk Belediye Başkanı Mehmet Çöteli (Çötelizade Mehmet Bey) bu mezarlığa gömülmüştür. Çöteli Ailesi dışında, Baloşlar Ailesi, İspir Ailesi, Dabaklılar Ailesi, Sağmanlılar Ailesi ve Sakallıoğulları Ailesi gibi Elazığ'da aklınıza gelebilecek büyük ailelerin hemen hemen hepsinin yakınları bu mezarlığa defnedilmiştir. Bu mezarlığın tarihi geçmişi bildiğimiz kadarıyla 600 yıl öncesine dayanmaktadır. Ancak bu mezarlığın daha eski bir tarihe sahip olduğunu düşünüyoruz. Ben sizin aracılığınızla öncelikle burada yatan büyüklerimizin 4. hatta 5. göbekten torunlarına seslenerek gelip dedelerinin mezarlarının halini görmesini ve dedelerine sahip çıkmalarını istiyorum. Mezarların ve taşların halini görüyorsunuz. Gerekli önlemler alınmazsa yok olacaklar. Bu mezarlıklar Elazığ'ın tarihidir. Yazıktır, günahtır. Mezarların bu hali bu mezarlarda yatanların kemiklerinin sızlamasına neden olmaktadır.” dedi.

‘BELEDİYE BAŞKANI'NIN HABERİ VAR'

Mezarlığın içinde bulunduğu durumu Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz'a ilettiklerini belirten Şener, “Mezarların bakımsız halini Belediye Başkanımız Mücahit Yanılmaz Bey'e bildirdik. Başkan bey ilgili birim amirine emir verdi. Fakat birim amirleri Mücahit Yanılmaz'ın emrinin gereğini yapmadılar. Belediye Başkanımızın mezarlığın yapılmadığından haberinin olmadığını düşünüyorum. Verdiği emir sonrasında amirlerin mezarlığı imar ettiğini düşünüyor. Sizin aracılığınızla Belediye Başkanımıza seslenerek ilgili birim amirlerinin görevlerini yerine getirmediğini ve ilgili amirler ile ilgili işlem yapması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Çünkü mezarına sahip çıkmayan vatanına da sahip çıkmaz. Bu mezarlık Elazığ'ın tarihidir. Ben kendi imkânlarımla 1995 yılında üniversiteden bir hoca getirerek mezar taşlarını okuttum. Hoca bana bu mezarlıkların 600 yıllık bir tarihe sahip olduğunu söyledi. Bu noktada Fırat Üniversitesine de görev düşmektedir. Elazığ'ın tarihine sahip çıkması gerekmektedir. Bu mezarlıkta en 5 bin kişi yatmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Elazığ Online

Bakmadan Geçme