Dyt. Maria Tanoğlu

Elazığ Yöremizin Vazgeçilmez Tatlısı 'Orcik'

Dyt. Maria Tanoğlu

TAMAMEN DOĞAL BİR ÜRÜN OLAN ORCİK; GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADAR GELMİŞ ADETA BİR ŞİFA KAYNAĞI…

Orcik; Taze üzüm şırasının veya dut şırasının nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine, ipliklere dizilmiş iç cevizin birkaç kez  batırılıp çıkarılma ve kurutulmasıyla elde edilen geleneksel gıdalarımızdan birisidir.

İnsanlar eski çağlardan beri yaşadıkları yörelerde  sahip oldukları ürünleri değerlendirerek farklı lezzette gıda maddeleri elde etmişlerdir. Bu nedenle coğrafi bölgelere has yiyecek türleri ve yaşam tarzları ortaya çıkmıştır.

Eskiden aileler ceviz ve üzümlerinin bozulmadan daha uzun süre kalabilmesi için cevizle üzüm pekmezini bu şekilde muhafaza ederek orcik üretimini tercih etmişlerdir. Böylelikle üzüm ve dut pekmezini soğuk geçen kış günlerinde mineral, vitamin ve enerji kaynağı olarak  kullanmışlardır.

Elazığ'da Kış Gecelerinin Vazgeçilmez Tatlısı olan Orcik;

Uzun ve sert geçen kış gecelerinde özellikle akşam yemeğinden sonra ara öğün olmak üzere, yüzyıllardır bolca tüketilmektedir.

DİĞER ORCİK ÇEŞİTLERİ

'KÖPÜK ORCİK'

Orciğin padişahı olarak bilinen köpük orcik; Elazığ yöresine ait bir cevizli sucuk ürünüdür.

'NASIL HAZIRLANIR?'

Üzüm şırasından (suyundan)  hazırlanan bulamaç, çırpıcılarla iyice çırpılır. Bu çırpma neticesinde bulamaç renk değiştirerek bembeyaz köpük haline gelir. Akabinde cevizler bu çırpılan bulamaca arzu edilen kalınlık oluşuncaya kadar batırılarak köpük orcik elde edilmiş olur.

'PİKOLA ORCİK'

Dut, bal, süt, un, ceviz ve pikola fındığı kullanılarak hazırlanan bir orcik çeşididir.

Pikola; Küçük taneli fındığa denir. 

'NASIL HAZIRLANIR ?'

İpe dizilen cevizler dut, bal ve süt karışımından oluşan bulamaca birkaç kez daldırılıp çıkarılır. Orcikten asıl farkını dış katmanı oluşturur. Pikola orciğin son katmanı fındık parçaları ile karıştırılarak kaplanır.

Elazığ’da bağ bozumu döneminde yapılan ve besleyici değeri oldukça yüksek olan bir besin olan Orcik;

•    Potasyum bakımından zengin içeriği sayesinde, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine destek olur.

•    Yağda eriyen (A,D,E,K) vitaminleri ile B grubu vitaminleri ve zengin mineral içeriği sayesinde ,Bağışıklık sistemini güçlendirir.

•    Üzüm pekmezi ve cevizde bulunan, kanser savaşçısı olarak bilinen selenyum minerali  sayesinde,Kansere karşı korur.           
                             
•    Omega3 ve E vitamini deposu olan ceviz içeriği sayesinde, Beyin –Sinir fonksiyonlarının düzenli çalışmalısını sağlar.

•    Demir, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum  zengin olduğu için kansızlık ve halsizliğe iyi gelir. 

•    Orciğin içerisinde bulunan Üzüm pekmezi, süt kadar önemli  KALSİYUM içeriğine sahiptir. Bu sayede, çocukların diş ve kemik gelişimini destekler.

•    Enerji gereksinimi fazla olan bireylere (zayıf olanlara, sporculara, gebelere, ağır işte çalışan işçilere) önerilebilecek besleyici değeri yüksek bir gıdadır. 

'TATLI KRİZİNİZ GELİNCE ORCİK YİYİN'

Sadece enerjisi yüksek, besleyici değeri olmayan ve dengesiz beslenmeye yol açan hazır ürünler (şekerlemeler, şekerli içecekler, cipsler, bisküviler vb.) yerine orcik tercih edin.
                 
'PEKİ NE KADAR TÜKETMELİYİZ?' 

Tabiki porsiyon kontrolü önemli !

100 gr orcik ortalama 250-300 kaloriye sahiptir.

Günlük beslemenizde ara öğünlerde 1 porsiyon tüketebilirsiniz.  

Beslenme ve Diyet Uzmanı Maria TANOĞLU

Yazarın Diğer Yazıları