Üretici Köylü Mağdur!

Çiftçilerin tam kapanma öncesinde geçerli olan tapu kayıtları üzerinden verilen izinlerin iptaline karar verilmesi üretici köylüleri çileden çıkardı.

Üretici Köylü Mağdur!

Çiftçilerin tam kapanma öncesinde geçerli olan tapu kayıtları üzerinden verilen izinlerin tamamı iptal edildi.

İzni iptal edilen bir çiftçi; ‘’Tam kapanmaysa 17 gün kuş uçmayacak. Ne izin nede başka bir şey bu kararla iyileşeceğiz. 17 gün kimse evden çıkmayacak öyle izin almak falan boş.’’ İfadelerini kullandı.

29 Nisan’da başlayan ve 17 Mayıs’ta bitecek olan tam kapanma döneminde çiftçiler yanlarına ÇKS Belgesi, HBS Belgesi, AKS Belgelerinden herhangi birisini yanına alması kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmasına karar verilip, çiftçiler 1. Derece akrabalarını veya çalıştıracakları işçiler ile birlikte gidecekleri güzergâh üzerinde olmak şartıyla İl/İlçe içerisinde beraber seyahat edebileceklerdi.

Alınan son kararla Çiftçilerin tam kapanma öncesinde geçerli olan tapu kayıtları üzerinden verilen izinlerin tamamı iptal oldu.

Vatandaşlarsa alınan bu karara tepki gösterdi.

Sıra bekleyen vatandaş  ‘’Eskiden tapuyla birlikte gidebiliyorduk kendi köyümüze. Benim iki dönüm, üç dönüm bilemedin beş dönüm tarlam var. Ben devletten para almak istemiyorum ÇKS dosyası istiyor. Tapuyla gidiyorduk neden güçlük gösteriliyor.’’ Dedi.

 Sıra bekleyen vatandaş; ‘’Ben sabah dokuzdan beri buradayım bir girdim bir çıktım fakat işin kolayı neyse o olması lazım. zorlaştırmak iyi bir şey değil.’’ dedi.

Sıra bekleyen vatandaş; ‘’Bana sıra gelmedi benim köyde bahçem var. Sebze ektim bunlardan dolayı da mağdur oluyoruz. Sayın valim bize bir öncelik yapsa yani bu çiftçiye millet bedava gitmiyor köye orada sebzesi olan tarımla uğraşan ziraatla uğraşan var. Hayvancılık yapan var. Şimdi adam çarşıda iki kişiyi görüyor bunca adamın üzerine diyor ki çarşıda araba çok. Çiftçi adam çarşıya gitmez bahçesi var bağı var. ‘’ dedi.

Sıra bekleyen vatandaş; ‘’Böyle günü birlik kurtarma amaçlı alınan kararlar. En başta bundan bir sene önce ben bu izini almıştım. Daha sonra ÇKS’ye dönderdiler, daha sonra tapuya dönderdiler. Şimdi tekrar illa ÇKS’si olacak tarımla faaliyetli olacak, hayvansal faaliyeti olacak ya da arıcılık olması lazım. şimdi bizim küçük bir arazimiz var orada sulama olmazsa olmaz. Onun için ÇKS bize pek yaramıyor. Bizim yetkililerden tek istediğimiz köylü milletin efendisiydi ya maalesef şuan en en kötü durumda olan köylü.’’ Dedi.

Tarla, bağ ve bahçelerine gidecek köylülerden Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi istenmesi, il tarım orman müdürlüğünde uzun kuyrukların oluşmasına neden olurken bu durum üretici köylüleri çileden çıkardı.

Vatandaş; ‘’Şimdi ÇKS belgesi istiyorlar onun için de dosya çıkartacaksın diyorlar. O da on günden önce çıkmaz diyorlar. Çaresiz kaldık.’’ Dedi.

Vatandaş;‘’Tabi ki 17 günlük bir kapanma oldu. Bizde köylü olduğumuz için köyde bağ bahçelerimiz var, hayvanlarımız var. Şimdi yolda gittiğim de trafik yakalıyor bize istenmeyen cezalar yazıyor. Ondan sonra valiliğin emriyle tapusu olan tarım il müdürlüğünden izin alması gerekiyor diye söylendi bize. Bizde şuan da muameleyi yapmak için geldik. Evrakımızı aldık köye gittiğimiz zaman trafikte herhangi bir sorun çıkmasın diye. Köyümüze gidip hayvanlarımız var sulama işimiz var. Bunları yapmak için köye gidiyoruz yoksa keyfi olarak gitmiyoruz.’’ Dedi.