Su kabağı hobisi geçim kaynağı oldu

Elâzığ'da 48 yaşındaki ev hanımı Neslihan Uçar, hobi olarak başladığı su kabaklarından süs eşyası yapma işi, kendisine meslek olarak geri döndü. Bin bir emekle su kabağından ürettiği süs eşyalarını dünyaya satıyor.

Su kabağı hobisi geçim kaynağı oldu

Hobi olarak başladığı su kabağı oyma işi,  kendisine meslek olarak geri döndü.

Su kabağı hobisi geçim kaynağı oldu

Tohumdan işlenmesine kadar bir yıllık süreçte oluşan su kabaklarının her birini günler süren uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından sanat eserine dönüştürüyor.

Su kabağı hobisi geçim kaynağı oldu

Çiftçilerin hususi olarak yetiştirdiği su kabaklarını önce alıp kurutuyor. Daha sonra ise kuruttuğu su kabaklarının tasarımını çıkartıp avize ve lambaya dönüştürüyor. Kimi zaman kendi tasarımlarıyla lambalar yapan Neslihan Uçar bazı zaman ise müşterisinin isteği üzerine avize yapıyor.

Su kabağından avize ve lamba yapımı hakkında bilgiler veren Uçar; "Çiftçilerden alıyoruz. Böyle yaşken, hamken getiriyoruz. Evde bunun kuruması 1 yılı buluyor. 1 yıl kuruduktan sonra içini boşaltıyoruz. Ondan sonra üzerine çizimi yapıyoruz. Çizim üzerinden deliklerle çalışıyoruz. Bu uygulama benim 1 haftamı alıyor" ifadelerini kullandı.

Su kabağı hobisi geçim kaynağı oldu

Fiyatın kabağın büyüklüğüne ve işçiliğine göre değiştiğini dile getiren Uçar; "Bin bir emekle su kabağından yapılan ürünlerin fiyatı ise 350 TL’den başlıyor. 2 bin TL ye kadar çıkabiliyor. Ürünün işlemesine göre fiyatlar değişiyor" dedi.

Yurt dışına kadar satışlarının olduğunu belirten Uçar; "Almanya, İngiltere isteyenler oldu. İnstagram'dan görenler bizden siparişler istedi. Yaptık gönderdik kendileri de memnun kaldılar. Yurt dışında buna talep daha fazla" diye konuştu.

Su kabağı hobisi geçim kaynağı oldu