Rektör Göktaş'ın sözde müjdesi!

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş'ın sosyal medya hesabından paylaştığı Fırat Üniversitesi 800 yataklı hastane projesinin TOKİ marifetiyle yapılacağı müjdesi kafalarda soru işareti bıraktı.

Rektör Göktaş'ın sözde müjdesi!

İlimiz ve bölgemiz için büyük önem arz eden Fırat Üniversitesi 800 yataklı hastane projesinin geçtiğimiz günlerde proje ihalesinin yapıldığı, proje çalışmalarına başlandığı duyurulmuştu.

Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan 2024 yatırım programında yapım ödeneği Fırat Üniversitesi'ne ait olmasına rağmen, Rektör Göktaş'ın sanki proje TOKİ'nin projesi, ödenek TOKİ'nin ödeneğiymiş gibi sosyal medya hesabından "Milletvekilimiz Sayın Ejder Açıkkapı’dan; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız ile yaptıkları görüşme neticesinde, üniversitemiz yeni hastanesinin TOKİ tarafından yapılacağının kesinleştiği müjdesini aldım. Sayın Vekilimize teşekkür ediyorum.” Şeklinde müjde vererek, ödeneği onaylanmış bir projeyi biran önce TOKİ'ye devretmek istemesi şehirde büyük hayret uyandırdı.

Göktaş'ın bunu müjde olarak duyurması seçim öncesi genellikle siyasilerin seçim yatırımı adı altında verdikleri müjde modasına bu yıl yapılacak rektörlük seçimi öncesi "Rektör Göktaş'ta bu modaya ayak uydurdu." Yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Daha önceki dönemlerde Kütüphane, Onkoloji Hastanesi, Mimarlık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, ve katlı otopark gibi devasa projeleri başarıyla uygulayan, gerek mimarisi gerekse kullanılan malzeme ve işçilik kalitesiyle bölgede bazı kamu kurum ve kuruluşların bile gelip yapılan projeleri yakından inceleyerek, üniversite bünyesindeki uzmanlardan bilgi alıp, örnek aldığı ve ilimizde çoğu kesim tarafından takdir edilen Fırat Üniversitesi, yeni yapacağı 800 yataklı hastane projesini kendi teknik personeli ve alt yapısı ile değil, TOKİ marifetiyle yapacağını Rektör Göktaş'ın müjde gibi duyurması ilimizde şaşkınlıkla karşılandı.

Merkezi Ankara'da bulunan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Ankara dışında yaptığı tüm işlerde müşavir firma adı adı altında, çoğunluğu tekniker ve yeni mezun tecrübesiz mühendislerden oluşan, kontrollüğünü taşeron firmalara teslim ettiği inşaatları, ayda bir gönderdiği uzman adı verilen mühendislerle kontrollük faaliyetleri yürüten, taşıma suyuyla değirmen döndürmeye çalışan TOKİ'nin ilimizde yaptığı deprem konutlarındaki birçok işçilik ve imalat hatalarının olduğu Elazığ kamuoyunda günlerce konuşulurken, yakın zamanda Munzur Üniversitesi'ne yaptığı hizmet binalarındaki eksikliklerin yankıları ilimizden bile duyulmuşken, Rektör Göktaş'ın üniversite bünyesinde bulunan Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Teknoloji Fakültesi ve Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı'nda görevli, alanında uzman, bir çok akademisyen ve tecrübeli mühendisleri görmezden gelerek ilimiz ve bölgemiz için önemli olan bu projeyi TOKİ'ye teslim etmesi ilimizdeki uzmanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

Bu tür TOKİ marifetiyle yapılan tüm ihalelerde yukarıda bahsedilen müşavir firmalara yaptıkları kontrollük karşısında ciddi bir ücret ödendiğini de belirten uzmanlar, üniversitenin yeteri kadar teknik personeli bulunmasına rağmen böyle bir keyfi harcamın ciddi bir kamu zararına neden olacağını belirttiler. Hastanenin tüm ödeneğinin üniversiteye ait olmasına rağmen, neden böylesi devasa bir yatırımın TOKİ bünyesine kaydırıldığı ise kamuoyu tarafından merak konusu oldu.