MHP neden kaybetti? Doğru analiz edecek mi?

31 Mart Yerel Seçimlerinde Elazığ'da büyük bir oy kaybı yaşayan MHP'nin bu kaybın nedenlerini nasıl analiz edeceği bundan sonraki süreçte şehirde oluşacak siyasi tablo açısından büyük önem taşıyor. Yerel seçimlerde bazı dönemler hariç (2004) 1989'dan bu yana ikinci parti olan MHP, 31 Mart seçimlerinde CHP'nin dahi gerisinde kalarak 4. Parti oldu.

MHP neden kaybetti? Doğru analiz edecek mi?

Yaklaşık olarak bir yıl önce yapılan genel seçimlerde merkezde 28 bin dolayında oy alan MHP, bu oyunu dahi koruyamayarak 18 bin dolayında oy aldı.

İl genel meclisinde önceki seçimlerde kazandığı 3 meclis üyesi varken bu seçimlerde hiç il genel meclis üyesi çıkaramayan MHP, Belediye Meclis Üyesi sayısını ise 13’ten 3’e düşürdü. Ağın ve Sivrice Belediyelerini kaybeden MHP’nin tek kazanan Baskil ve Keban Belediyeleri oldu.

MHP’nin en büyük kaybı hiç şüphesiz Elazığ Merkez’de oldu. MHP’ye oy veren seçmenin bir bölümü sandığa gitmezken bir bölümü ise AK Parti’ye oy verdi. Siyaset uzmanları bunun sebeplerinin ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini vurguladı.

MHP’nin aday belirleme sürecinden seçim kampanya sürecine kadar tüm süreci kapsamlı analiz etmesi gerektiğini belirten birçok siyaset uzmanı, bununla birlikte seçmen geçişkenliğinde geçmiş dönemde Elazığ Belediyesi ile iletişim sürecini de dikkatli okumalarının yerinde olacağını ve seçmenin muhalefet görevi verdiği MHP meclis üyelerinin AK Parti ile birlikte hareket etmesinin seçmen geçişkenliğinde önemli bir faktör olduğunu ve muhakkak gerekli olduğunu dile getirdiler.

Bununla birlikte muhalefet görevini yerine getiremeyen MHP'nin yerine seçmenin başka partilere bu görevi vermesi de önemli bir mesaj olarak görüldü. MHP Elazığ İl Başkanı Yunus Bal’ın bugün yaptığı açıklamada, “ilimizin kronikleşen sorunlarının çözümü ve halkımızın etkin belediyecilik hizmetlerinden istifade etmesi için MHP’li Belediye Meclis Üyelerimizle tam destek olacağımızı belirtmek istiyorum” sözleri seçmenin verdiği mesajı tam olarak anlamadığının bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Buna karşın MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver’in yaptığı, “Dilerim ki, ilk dönemde yapılan yanlışları düzeltme yoluna giderek istişare zemininde insanımıza hayatı zindan eden sorunların çözümü için gayret ederler. Bu hususta Belediye Meclis üyeliğine seçilen arkadaşlarımız gerekli hassasiyeti göstereceklerdir.” açıklama daha anlamlı bulundu ve seçmenin verdiği mesajı doğru tespit ettiği şekilde analiz edildi.

MHP’nin bu anlamda bundan sonraki süreçte verdiği mesajların farklılık içermeden partinin bakışını net bir şekilde ortaya koyması da önemli olarak değerlendiriliyor.

Siyaset uzmanları, MHP Elazığ Milletvekili Semih Işıkver’in milletvekili olduğu bir dönemde MHP’nin bu kadar oy kaybı sonraki seçimlerde kendi geleceğini de etkileyeceğini bu nedenle teşkilatın, bu süreci ne kadar sağlıklı analiz ederse sonraki süreçte varlığını koruması o kadar mümkün olabileceğini belirttiler.