'Maden kasaba olsun dediler!'

Kanal 23 ekranlarında Hasan Bak'ın sunduğu 'Seçime Doğru' programına konuk olan Yeniden Refah Partisi Maden Belediye Başkan Adayı Orhan Yavuz'un Maden'deki seçim süreci ile ilgili seçim öncesi yaptığı açıklamalar şok etkisi yarattı.

'Maden kasaba olsun dediler!'

Maden Belediye Başkanı ve Yeniden Refah Partisi Maden Belediye Başkan Adayı Orhan Yavuz, taşınma sürecindeki itirazları üzerine dönemin Bakanı Maden Kasaba olsun dediğini belirterek, “2019 yılında belediye başkanı olduğumuz dönemde Maden'in üzerinde karabulutlar dönüyordu. Heyelan riskiyle karşı karşıyaydı. Bu süreçte Maden'in taşınması gündeme geldi. Tabi taşınma derken orada yanlış bir algı oluştu. Sanki Maden'in tamamı taşınacakmış gibi bir algı oldu. Aslında Maden'de dönemin İçişleri Bakanının bize dayattırdığı. 300 konut, 24 işyeri ve kamu kurumlarıyla birlikte Gezin deniyordu. Ama Gezin değil Gölardı Köyünün oraya projeler yapılmıştı. Oraya taşınacaktı. Bizimde Bakanımıza ifademiz şu oldu. "Sayın Bakanım, Ya hep ya hiç biz 1200 konut, 115 işyerinin tamamını istiyoruz. Bunu yaparsınız. Kamu kurumlarıyla beraber yeni bir yerleşim yeri oluşturursunuz. Bizde Madenli olarak buna razıyız. Ancak böyle 300 konut, 24 işyeri ile ilçenin beşte birini götürüp, beşte dördü burada kalarak böyle bir ilçe olmaz, hatta şunu da sorduk. Peki 300 konut, 24 işyeri yaptınız geri kalan ne olacak? Köy olsun, kasaba olsun dedi. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildi. Vatandaşlarımıza da anket yaptırmıştık. Yüzde doksanıda bu anlayışa karşıydı. Biz bunu söylerken de o dönem MHP İl Başkanı Semih Işıkver'de bunlara şahit. Biz dedik ki ya hep ya hiç, onlar hepi kabul etmedi. Bizlerde hiçi kabul etmedik. Maden şuan yerinde, yerinde inşa edilecek inşallah." dedi.

MADENLİLERİN GÖRÜŞÜNÜ ALMADILAR

YRP Maden Belediye Başkan Adayı Orhan Yavuz sözlerine şöyle devam etti, "Maden'in o günkü anlayış çok yanlış ve eksik bir anlayıştı. Ve bunu gündeme getiren insanların, o günkü siyasilerimiz, kesinlikle ve kesinlikle Madenlileri toplayarak, Madenliler siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Onların fikirlerini almadılar. Onlar adına birileri çıktı. Şöyle olsun, böyle olsun dedi. Birileri benim adıma, benden daha iyi benim iyiliğimi isteyebilir mi? Geldiler belli yerlerde, belli kişilerle görüştüler, Maden'e gelmediler, halkı toplamadılar, bir koordinasyon merkezide oluşturmadılar. Maden'in sorunu nedir? Maden'in sıkıntısı nedir? Maden'li ne istiyor? Tamamen dışarıdan duyma, kendi düşünceleriyle Maden'e şekil vermeye çalıştılar" diye konuştu.

MADENLE İLGİLİ TOPLANTIYA BİZİ ALMADILAR 

YRP Maden Belediye Başkan Adayı Orhan Yavuz, Maden ile ilgili karar verilen toplantıya kendilerinin alınmadığını belirterek, “Maden'le alakalı Sayın Bakanımız Murat Kurum Bey buraya geldiğinde Maden'le alakalı 45 dk sunum aldı. Ama o toplantıya beni almadılar. Buna şuandaki MHP Milletvekili Semih Işıkver şahit, Ağın ve Sivrice Belediye Başkanı şahit. Toplantı bittikten sonra bizi 3 belediye başkanını aldılar. 5 dakika ayırdılar. Her birimize birer buçuk dakika verdiler. Ben birer buçuk dakikada Maden'in sorunlarını nasıl anlatabilirim. Maden ile alakalı bilgiyi nasıl verebilirim. O süreç tamamen gerçeklerden uzak, yeterince bilgi sahibi olmayan, Madenlileri anlamayan, Maden'in sorununu bilmeyen, çözüm önerilerini ortaya koyamayan insanlar biz Maden'i taşıyacağız, şu kadar konut yapacağız ve biz 1200 konut yapacağız diyen insanlar biz Bakanla karşılıklı diyaloga girerken, Sayın Bakanım biz 1200 konut 115 işyeri istiyoruz dediğimizde o vekillerimiz orada kalkıp Sayın Bakan 300 dediğinde, Sayın Bakanım 300 değilde işte 800 olsun, 900 olsun diyemediler. Dolayısıyla o süreç gereksiz yere Madenlilere zaman kaybettirdi. Madenlilerin moralini bozdu. Madenlileri ciddi anlamda huzursuz etti." Dedi.

Maden'deki heyelan konusuna değinen YRP Maden Belediye Başkan Adayı Orhan Yavuz, "Heyelan ile alakalı herhangi bir tedbir alınmadı. Heyelan ile ilgili çözüm önerileri MHP'deyken Ülkü Tek Derneği ile beraber çözüm önerilerini de ortaya koyduk. Yani Maden'deki o heyelan sorunu çok rahatlıkla giderilebilirdi. Köprünün oradan başlayarak böyle basamak basamak eğim oranı düşürülerek o heyelan ortadan kaldırabilirdi. Ama maalesef bunu biz raporlarımızla sunmamıza rağmen, bizi ciddiye almadılar, o sorunu çözmediler, o sorun halen devam ediyor." Sözlerine ekledi.

Maden ile alakalı projelerinden bahseden YRP Belediye Başkan Adayı Orhan Yavuz, "2019 yılında MHP'den Belediye Başkan adayı olduğumda projelerim vardı. Ben bu o projelerimde yaptıklarım ve yapamadıklarımdan bahsetmek istiyorum. Öncelikle ilçemizde konut sorunumuz vardı. Biz konut sorunu ile alakalı yaklaşık 2 yıl uğraştık. Maden taşındı, taşınmadı, taşınacak vesaire 2 yıl bize zaman kaybettirdi. Ama biz gelir gelmez TOKİ'yi ziyaret ederek Maden ile alakalı konut talebini çıkardık. Madenli vatandaşlar müracaat ettiler. 150 konut Madenlilere hak verildi. 1 ihale yapıldı. Ertelendi. 17 ay bekletildi. O süreçte de en sonunda Maden'de 72 dönüm hazine arazisi, şuan da TOKİ konutlarının yapıldığı alanda, ayrı bir yerde 45 dönüm TOKİ'nin kendisine ait arazisi, bir başka yerde yine hazineye ait 450 dönüm hazine arazisi olmasına rağmen, konutlar Maden'de yapılacak denildiği anda, TOKİ Başkan Yardımcısı bize dayattı. Dedi ki, "Başkan sen Maden belediyesine ait bir yer vereceksen biz yaparız. Vermezsen TOKİ'leri biz Maden'e yapmayacağız." dedi. Bizde Başkanım Maden Belediyesine ait bizim bir tek yerimiz var, orada da bir yüzme havuzumuz var, birde piknik alanımız var, TOKİ Başkan Yardımcısı, "Başkan sen bilirsin, vermezsen kesinlikle Maden'e TOKİ yapmayacağız" Dedi. Bizde tamam dedik veriyoruz. ve Maden Belediyesi'ne ait olan bu araziyi onlara verdik. Daha sonrasında ihalesini yaptılar. TOKİ'leri Mayıs ve Haziran ayında hak sahiplerine teslim edecekler. Yaklaşık 600 dönüm hazineye ait arazi olmasına rağmen, Maden'e dayatarak, Çünkü Maden'i taşımayı kafaya koymuşlardı. Biz yer verememiş olsaydık. O konutlar Maden'e yapılmayacaktı. Allah'a şükürler olsun ki 2004-2009 yılları arasında Belediye Başkanı olduğum dönem bu araziyi ben ETİ BANK'tan satın almıştım. Konutlarla beraber, bu arazimizi de TOKİ'ye vererek Maden'de TOKİ'lerin yapılmasını sağlamoş olduk. Aynı zamanda Maden'i de Maden'de bırakmış olduk." Diye konuştu.

BELEDİYEYİ BOŞALTIN DEDİLER

AFAD konutları ile alakalı 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından heyelan bölgesi risk ve afet bölgesi ilan edilmesine rağmen 2019'dan 2023 yılına kadar hiçbirşeyin yapılmadığını dile getiren Yavuz, "Üst üste yazılar gönderildi. Belediyeyi boşalt, o bölgedeki vatandaşın sularını kes, kanalizasyonlarını iptal et, vatandaşı göçe zorla. Dedim ki ben bunları kesinlikle yapmayacağım. Öncelikle bana şunuda dediler. Bakanın bizzat kendisi söyledi. "Belediyeyi derhal boşaltacaksın. Hakkında soruşturma başlatırız. Gereken işlemi yaparız." dedi. Ben de dedim ki Sayın Bakanım Belediyeyi boşaltmıyorum. Bu vatandaşların iş yerlerini ve konutlarını yapmadığınız sürece ben belediyeyi boşaltmıyorum. Şuandaki MHP Milletvekili Semih Işıkver şahittir. Ben hukuk önünde hesabımı vermeye razıyım. Hesabımı da veririm. Ama ben bu insanların hakkını, hukukunu korumazsam Allah indinde bunların hesabını veremem. Benle alakalı her türlü işlemi başlatabilirsiniz. Bu vatandaşların işyerleri ve konutları yapılmadan ben burayı terk etmiyorum. Hala da terk etmemişim. Benim vatandaşım buna değer." İfadelerini kullandı.