Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül Gece Görüşü'nde Hasan Bak'ın konuğuydu

Kanal 23 ekranlarında Hasan Bak ile Gece Görüşü programının konuğu Elazığlı hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül oldu. Gül, Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu kitabı hakkında bilgiler verdi.

Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül Gece Görüşü'nde Hasan Bak'ın konuğuydu

Elazığ'ın televizyonu Kanal 23 ekranlarında her akşam 23.00'da ekranlara gelen ve hergün birbirinden değerli konukları misafir eden Hasan Bak'ın sunduğu Gece Görüşü programının konuğu hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül oldu. Gül, kaleme aldığı 'Anılardaki Elazığ İlköğretmen Okulu' kitabı hakkında bilgiler verdi.

Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül Gece Görüşü'nde Hasan Bak'ın konuğuydu

Program sunucusu Bak'ın Meftune Gül'e nasıl buldunuz Elazığ'ı, her geldiğiniz de bir heyecan, hissediyor musunuz? sorusuna Meftune Gül; "Ankara'da yaşıyorum çoğunlukla, ama ayağım Elazığ'dan hiç kesilmiyor. Sürekli, çok sık gidip geliyorum. Yani Elazığ benim için kutsal topraklar, birşey oldumu whatsapp hattından filan, işte gruplarda yazıyorum kutsal topraklardayım diye. Yani ben Elazığ'ı seviyorum. Ama özlemiyorum çünkü çok sık geliyorum. Bunu biliyorlar. Diyerek Elazığ'dan övgüyle bahsetti.

BAK: "ELAZIĞ EFSANELERİ KİTABINI YAZDIRAN NEYDİ"

Program sunucusu Hasan Bak'ın 'Elazığ Efsaneleri' kitabını yazdıran neydi sorusuna hemşehrimiz Gül; Ben hep düşünürüm memleketim için neler yapabilirim. Yani herkes gibi değerlerime, milletime, vatanıma bağlı bir insanım, 'Harput Efsaneleri'de ortaya şu şekilde çıktı. 2000'li yıllarda sosyal etkinliklerde koşturuyorum. Türk Edebiyat Vakfı'nın Elazığ Şube Başkanlığını yapıyorum.  Rahmetli Ahmet Kabaklı hoca bir etkinlikte bir şehri ayakta tutan, efsaneleri, masalları, söyleyişileridir dedi. O zaman Elazığ Valisi Sayın Lütfullah Bilgin vardı. O etkinlikte ön sırada oturuyordu. Bende arka sırada oturuyordum arkadaşlar birlikte, döndü; "Meftune bu kitabı sen yazacaksın, sen hazırlayacaksın dedi." Bizde kitabı hazırladık, derleme bir kitap, büyüklerimden aldığım efsaneleri de koydum, daha önceki çalışmalarıda koydum. Çok güzel bir eser ortaya çıktı. Yani Elazığ'ın bir kısmını yazıya geçirdik. Yani söylencelerin büyük bir kısmını yazıya geçirdik diyebilirim. Gelecek nesillere bir armağan bıraktık. Güzelde oldu. Geçen yıl 2'nci baskısıda yapıldı. İyi bir eserdi. Elazığ'a bir katkım oldu. Çok mutlu oldum. Hep düşünürüm. Gittiğim her şehirde gördüğüm her güzel şeyi Elazığ'da nasıl gerçekleştirebiliriz diye düşünürüm. Ama benim gücüm neye yetiyor, işte bir kitap yazmaya, bir programa çıkıp bilgilerimi aktarmaya yetiyor. Bunlara yetiyor. Fazlasına yetmiyor. Keşke yetsede çok daha fazla yapmak isterim." Dedi.

Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül Gece Görüşü'nde Hasan Bak'ın konuğuydu

"ELAZIĞ İÇİN EN BÜYÜK KAYNAK İSHAK SUNGUROĞLU'NUN 'HARPUT YOLLARINDA' KAYNAĞIDIR"

Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül, kitabı kaleme almadan önceki hazırlık aşamasından söz ederken, Elazığ için en büyük ve en önemli kaynaklardan birinin Elazığ sevdalısı İshak Sunguroğlu'nun büyük emeklerle hazırlamış olduğu 'Harput Yollarında' kitabı olduğunu ve Elazığlıların en büyük kaynaklarından biri olduğunu belirtti.

Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül Gece Görüşü'nde Hasan Bak'ın konuğuydu

GÜL: "EFSANELER TOPLUMA HEP BİR DERS BIRAKIYOR"

Program sunucusu Bak'ın Elazığ efsanelerin bizi yansıtan en önemli özelliği nedir sorusuna hemşehrimiz Gül; "Efsanelerde hep şu var, Kötüler hep cezalandırılıyor taş kesiliyor, iyiler hep mükafatlandırılıyor. Yani efsaneler topluma hep bir ders bırakıyor. Bizi yansıtan özellikleri de bunlar bence, İyilerin ödüllendirilmesi, kötülerin cezalandırılması, mazlumlarında bir şekilde zalimlerin elinden kurtarılmış olması" dedi.

Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül Gece Görüşü'nde Hasan Bak'ın konuğuydu

GÜL: "AİLELER OLARAK ÇOCUKLARA HERŞEYİ VERİYORUZ"

Eğitimci-Hukukçu hemşehrimiz Meftune Gül, Bak'ın eskiden küçük şeylerden mutlu olurduk, şuan ki yeni nesillerde çokta eskisi gibi mutluluk göremiyoruz sorusuna Gül, "Benim gördüğüm en büyük eksiklik, buda beni çok üzüyor. Aileler olarak çocuklara herşeyi veriyoruz. Biz hani sınırlı imkanlarla yetiştik. Çocuklarımızın imkanları daha geniş olsun, biz görmedik çocuğumuz görsün, bizim tek ayakkabımız oldu. İşte çocuğumuzun on ayakkabısı olsun. Çocuklarda böyle bir rahatlık oluyor. Ve bizim taşıdığımız sorumluluğu taşımıyorlar. Bakıyorum. Annelerine, babalarına yardımcı olmak, destek olmak, bir an önce iyi bir okul bitirmek, iyi bir işe girmek konusunda şimdiki gençleri biraz sorumluluktan kaçar gibi görüyorum. Bu biraz büyüklerin hatası. Bu konuda biraz eksiğimiz var diye düşünüyorum. Açıkçası çocuklarımıza sorumluluk verelim. Ayakkabı boyasın, simit satsın hayatı tanısın, herşeyi onlara altın tepside sununca biraz hazırcı oluyorlar. Anneden babadan çok bekliyorlar." Dedi.

Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül Gece Görüşü'nde Hasan Bak'ın konuğuydu

GÜL: "ANILARDAKİ ELAZIĞ'IN ORTAYA ÇIKMASINDA ŞÜKRAN TOR ÖĞRETMENİZİM FİKRİ ETKİLİ OLDU"

Eğitimci-Hukukçu hemşehrimiz Meftune Gül, 'Anılarda Elazığ Kız İlköğretmen Okulu' kitabı hakkında bilgiler verirken, böylesine iyi bir öğretmen okulu neden kapatıldı. Bu bizim içimizde bir ukdeydi. Niye öğretmen okulları konuşulmuyor. Biliyorsunuz insanlar şimdi sosyal medyada bir araya getiren Kıymet diye bir arkadaşımız var Adanalı Kıymet Köse, bir araya getirdi. Ve biz orada geyik muhabbeti yaparken, resim öğretmenimiz Şükran Tor bize pandemi döneminde şöyle bir fikir ortaya attı. Neden hatıralarımızı yazıp kitaplaştırmıyoruz. Görev verdi arkadaşlarımıza, işte Şükran hocam teklif yapınca ben sahiplendim. Biraz önce bahsettiğimiz harput efsaneleri kitabı bana deneyim kazandırmıştı. O da derleme bir kitaptı. Anılarımızı yazalım dedi. Bir kişi toplasın, kitaplaştırsın. Olur hocam dedim. Ben yaparım. Edebiyat öğretmenimiz Zeynep Hanım destek çıktı. Emine hocamız destek çıktı. Muazzez hocamız, Mahmut Kaplan hocamız, yine Edebiyat hocamız Hasan Bey, Munise hocamız, Yani hocamlarımızda destek çıktılar. Tahsislerini yaptılar. Anılar bende toplandı. Manas Yayıncılıkla görüştüm. Yayın evi aynen şunu söyledi. Bu kitap basıldığı zaman birde etkinlik düzenleriz. Bu Elazığ eğitim tarihi açısından çok önemli bir kitap dedi. Gerçekten biz öğretmenlik aşkıyla yetiştirildik diyen Gül, 16 Mart 1878 Öğretmen Okulları'nın kurulduğu gündür. 16 Mart'lar her sene Elazığ Öğretmen Okulun'da ve bütün Öğretmen Okulları'nda bir bayram gibi kutlanırdı. Siz o programlara katıldığınız zaman dünyayı fetih edeceğinizi düşüyorsunuz. Yani öğretmen oluyorsunuz ama kendinizi padişah zannediyorsunuz. O kadar duygusu yoğun, idealisti yoğun okullardı. Onları kitaplaştırmak lazımdı. Yeni nesillere aktarmak lazımdı. Birde Elazığ Kız ilköğretmen Okulunu ve buna Kız Meslek Lisesini de katıyorum. Kız Enstitüsünü, Elazığ eğitim tarihindeki en önemli taraflarından birisi kız çocukları okudular." Dedi.

Gül, "Elazığ Kız İlköğretmen Okulu'nun o dönemlerde parmakla gösterilen bir okul olduğunu, Elazığ'da üniversite yoktu belki o dönem ama 'Elazığ Kız İlköğretmen Okulu' bir üniversite kalitesindeydi. O Kadar söylüyorum. Dahası yok, çok iyi bir okuldu." İfadelerini kullandı.

Hemşehrimiz Eğitimci-Hukukçu Meftune Gül Gece Görüşü'nde Hasan Bak'ın konuğuydu