Elazığ DSİ'den Yine Tartışılan İhale: Kamu Zararı ve Mahkeme İptal Kararı İddiaları

DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Kuzova Pompaj Sulama Enerji Tesisi Malzeme Temini ve Montaj İhalesi, kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtı. İhale sürecinde yalnızca bir firmaya yeterlilik verildiği ve rekabet koşullarının ihlal edildiği iddiaları gündemi meşgul ederken, sürecin hızlı bir şekilde tamamlanarak aynı firmanın teklifinin onaylanması, eleştirilerin odağı oldu.

Elazığ DSİ'den Yine Tartışılan İhale: Kamu Zararı ve Mahkeme İptal Kararı İddiaları

DSİ Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği Kuzova Pompaj Sulama Enerji Tesisi Malzeme Temini ve Montaj İhalesi, kamuoyunda yeniden tartışmaların odağı oldu. İddialara göre, ihale sürecinde yalnızca bir firmaya yeterlilik verilerek rekabet koşulları ihlal edildi ve bu firmanın teklifi hızlı bir şekilde kabul edilerek ihale onaylandı.

İhale Sürecinde Şeffaflık Sorunları Gündeme Geldi

Daha önce, DSİ’nin Ağustos ayında yaptığı aynı yapım işi ihalesini toplamda 17 firma katılmış ve Elazığlı bir firmanın en uygun teklifi vermesine rağmen tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek iptal edilmişti. Ancak, aynı işin mal alımı ve yapımı şeklinde ihale usulü değiştirilerek farklı bir isimle yeniden ihaleye çıkarılması ve şartnamenin yalnızca belirli bir firmayı avantajlı kılacak şekilde hazırlanması iddiaları, kamu yararının ihlal edildiği yönünde tepkilere yol açtı. Son yapılan malzeme temini ihalesinde 3 firmanın iştirak ettiği daha önceki ihaleyi alan Elazığlı firmanın da bu ihaleye en uygun teklifi vermesine rağmen, şartnameye koyulan ve sadece Türkiye'de bir tek firmada bulunan TSE K 657 nolu belgenin istenmesinden dolayı diğer firmaların belgeyi sunamaması nedeniyle 2,5 Milyon TL gibi bir kamu zararı oluştuğu iddia edildi.

Elazığlı Firma: "Rekabet Koşulları Ortadan Kalktı"

Konuyla alakalı firma yetkilileri ile yaptığımız görüşmede, "Değerli Elazığ kamuoyu bilmelidir ki rekabet koşullarının ortadan kalktığı, yapılan o kadar uyarılara rağmen yasalara aykırı bir şekilde ihale yapıldı ve nihayet arzulanan netice alındı. Bakın ilk ihaleye 17 firma katılmışken 2. İhaleye sadece 3 firma katıldı. Zaten ihaleye katılan bu 3 firmadan da sadece 1 firma yeterliydi ve bu çerçeveden baktığımızda işi o firmanın alması nihai sonuçtu. Çünkü bilinçli olarak hazırlanan idari şartnamede istenilen belgeleri Türkiye'de sunabilecek tek bir firma vardı ne yapıp ettiler sonunda hedeflerine ulaştılar. Ayrıca bu firmanın hangi firma olduğunu da TSE'den yazılı olarak çıkartmıştık kayıtları bizde mevcuttur. Mesele burada işi bizim alıp, almama meselesi değil, mesele burada rekabet koşullarının göz göre göre hiçe sayılarak 1 liraya yapılacak işin 10 liraya verilerek yapılmaya çalışılmasının önüne geçmek, oluşabilecek kamu zararını önlemekti. Firma olarak ilk ihalede 170 Milyon TL teklif atmıştık. O zaman sözleşme imzalanmış olsaydı, şimdi o iş emin olun bitim aşamasına bile gelmişti. Peki ne oldu vazgeçtik mi? Tabi ki hayır yapılan haksızlığın, oluşabilecek kamu zararının önüne geçmek için mahkemeye başvurduk. Ve mahkeme bu ihalenin yanlış olduğunu belirterek, "dava konusu işlemin iptaline" yönünde karar verdi. Bu işin arkasında kim veya kimler varsa emin olun masumane yaklaşmadılar. Oradaki vatandaşlar zerre umurlarında değil, oraya elektrik gitmiş, su verilmiş, verilmemiş emin olun umurlarında bile değil. Umurlarında olmuş olsaydı, ortada hiçbir şey yokken ilk ihaleyi iptal etmezlerdi. Evet tüm uyarılara hatta mahkeme süreci devam etmesine rağmen bu ihale yapıldı. İlk ihalede 20 gün boyunca komisyon kararını imzalamayan, sonrasında tasarruf tedbirlerini sözde gerekçe göstererek iptal eden kurum ne hikmetse bu ihaleyi anında sonuçlandırıp işi TSE K 657 nolu belgeye sahip olan firmaya verdi." ifadelerini kullandı.

Kanunlara Aykırılık ve Mahkeme Süreci

Yeni ihale, henüz mahkeme süreci tamamlanmamışken gerçekleştirilmesi nedeniyle “kanunlara aykırı” olarak değerlendirilirken, Uzmanlar, ihale sürecinin kamu kaynaklarının adil ve şeffaf bir şekilde kullanılması açısından detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Valilik Neden Soruşturma İzni Vermedi?

Daha önceki ihalede en uygun teklifi vererek ihaleyi alan Elazığlı firma konuyu yargıya taşıyarak Elazığ DSİ Bölge Müdürü Sabahattin Şamcı ve komisyonundaki yetkililer hakkında 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'görevi kötüye kullanma' iddiasıyla suç duyurusunda bulunmasına rağmen Elazığ Valiliği'nin soruşturma izni vermediği iddia edildi.

Mahkeme Elazığlı Firmayı Haklı Buldu!

Konuyla alakalı Elazığlı firma Ankara 6. İdare Mahkemesi'ne itiraz etti. Yapılan itiraz sonucunda 6. İdare Mahkemesi 2024/1649 esas nolu kararla "dava konusu işlemin iptaline" yönünde karar verdi. Konunun uzmanları çıkan bu kararla Kamu İhale Kurumu'na (KİK) itiraz edilerek oluşabilecek kamu zararının önüne geçilebileceğini ifade ettiler.

Elazığ DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'nden Resmi Açıklama Bekleniyor!

Henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmayan DSİ Elazığ Bölge Müdürlüğü’nün bu iddialarla ilgili nasıl bir tutum sergileyeceği merakla beklenirken, tarafların, ihale sürecine dair itirazlarını yasal mercilere taşıyacağı öğrenildi.