Dr. İsmail Kavaz'dan Avrupa enerji krizi ile ilgili önemli açıklamalar!

Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Kavaz Avrupa enerji krizi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. İsmail Kavaz'dan Avrupa enerji krizi ile ilgili önemli açıklamalar!

Elazığ Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Kavaz katıldığı bir televizyon programında Avrupada yaşanan enerji krizine yönelik önemli konulara değindi.

"COVİD-19 SALGINI BU SÜREÇTE ETKİLİ OLDU"

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsmail Kavaz; "Tabi süreci genel olarak değerlendiricek olursak Covid-19 süreci ile beraber değerlendirmek lazım. Malumunuz 2020 yılının sonlarında Aralık'ta Çin'de baş gösteren Covid-19 salgını hızlı bir şekilde dünyanın her yerine yayıldı. Ve bu yayılma sürecinde aslında biz şunu gördük. İnsanlar kapanmalar ile birlikte, evlerine kapandı, işletmeler durdu, fabrikalar faaliyetlerini durdurdu ve enerji talebinde inanılmaz bir düşüş oldu. Hatta 20 dolar seviyesine kadar fiyatlar düştü. Talep düştüğü için sonraki süreçte hemen Covid-19'un etkilerinin giderilmesi ile birlikte aslında tüm dünyadaki ekonomik sistemler hızlı bir toparlanma sürecine girme rekabetine düştüler." Dedi.

"ASLINDA ENERJİ KRİZİ BU SÜREÇTE BAŞLADI"

Dr. Kavaz sözlerine şöyle devam etti; "Avrupa, Amerika, Çin, özellikle Covid-19'daki kaybettiklerini hızlı bir şekilde burada telafi etme süreci içerisine girdiler. Bu şekilde bir talep yükselmesi ve talep patlaması oldu. Tabi arzın talebe yetişmesi hususu, zaten buradaki fiyatlardaki oynaklığın sebebi, ciddi bir talep patlaması olduktan sonraki süreçte, enerji fiyatlarının o düşmüş seviyesinden inanılmaz ve hızlı bir şekilde yukarıya çıktığını gördük. Aslında enerji krizi bu süreçle birlikte başladı." İfade etti.

"RUSYA AVRUPAYA KARŞI ELİNDEKİ EN ETKİLİ SİLAHI KULLANDI"

Dr. Kavaz enerji kriziyle ilgili Rusya-Ukrayna savaşınında etkili olduğunu söylerek; "24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rusya-Ukrayna krizine baktığımız zaman yine bu enerji krizini derinleştiren, tetikleyen bir süreci beraberinde getirdiğini görüyoruz. Aslında süreç şu şekilde, Rusya-Ukrayna arasındaki bu savaş krizinden sonra Amerika, Avrupa Birliği ülkelerinin birtakım tutumları oldu. Rusya'ya bir takım yaptırımlar noktasında hamlelerde bulundular. Bu tutumlara karşılık olarak Rusya'da elindeki en önemli silahı olan enerjiyi ortaya sürdü. Ben de size enerji kaynaklarını kısarım dedi. Avrupa'nın geneline baktığımız zaman, Rus enerji kaynaklarında petrol var, kömür var, doğalgaz var. Burada yüksek derecede Rusya enerji kaynaklarına bağımlı bir Coğrafyadan bahsediyoruz. Avrupa kıtası için enerji tedariğini vermemesi, enerji tedariğinde birtakım kesintilere gitmesi ile birlikte, Avrupa Birliği'ne karşı elindeki en önemli kozu kullandı." Şeklinde konuştu.

"ASLINDA BU KRİZE AVRUPA KRİZİ DİYORUZ"

Dr. Kavaz Avrupa Birliğin'deki sıkıntılara değinerek; "Avrupa Birliği de bunun için bir takım alternatifler üretme sürecine girdi. Uluslararası enerji Ajansı'nın bir açıklaması var. Diyor ki Dünyada 1973 ve 1979'da yaşadık bu krizi. O krizlerden çok daha üst düzey bir kriz olacak. Hala biz krizin aslında sonuna gelmedik. Krizin içerisinde devam ediyoruz. Hatta daha da ileriye götürenler, 2008 küresel ekonomik krizinden daha ağır sonuçları olacağını söylüyorlar. Bu enerji krizi niye şimdi? Biz üretim süreçlerine baktığımız zaman en önemli girdi ne oluyor enerji kaynaklarının fiyatlarında bu denli aşırı bir artış olması ile birlikte aslında ülkelerin ekonomilerinde de bir daralma söz konusu oluyor. Enflasyonun yükselmesi söz konusu oluyor, kişilerin refah kaybına neden oluyor, dolayısıyla bunları bir bütüncül yapıyla değerlendirdiğimiz zaman, Avrupa'dan haberler geliyor. Her gün bir fabrika daha üretimini durdurdu. Üretimini yarı kapasiteye indirdi veya fabrikayı kapattı veya iflasın eşiğine geldi. Dolayısıyla bütüncül bir yaklaşımla baktığımız zaman aslında bu krize Avrupa krizi diyoruz. Ama küresel bir enerji krizine evrilme sürecini beraber görüyoruz diye söyleyebiliriz." İfadelerini kullandı.