'Başınızın çaresine bakın dediler'

Elazığ'ın Keban İlçesi'nde yaşayan diyaliz hastası Yetkin Emre, daha önce Turan Gazetesi'ne anlattığı sağlık sisteminde yaşadığı zorlukları bu defa da Elazığ Online'ye anlatarak bir kez daha dikkat çekti.

'Başınızın çaresine bakın dediler'

"Kaderine Terk Edilmiş Diyaliz Hastalarının Sesi, Dili Olmak İstiyorum"

Yaklaşık bir yıldır diyaliz tedavisi gören Emre, Fırat Üniversitesi Hastanesi diyaliz merkezine haftada iki gün gitmek zorunda olduğunu belirtti. Ancak, Elazığ’ın Keban ilçesi Altınkürek köyünde ikamet eden Emre, ulaşım konusunda ciddi sorunlar yaşadığını ve bu sorunları dile getirdi.

Yetkin Emre, "Tüm kaderine terk edilmiş diyaliz hastalarının sesi, dili olmak istiyorum" diyerek, birçok hasta gibi ilçe ve köylerden hastanelere gidebilmek için Kaymakamlık, Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne araç talebinde bulunduklarını, ancak "benzin, mazot, gaz fiyatlarının artışından dolayı araç tahsis edemiyoruz" cevabını aldıklarını ifade etti.

'İlçelerdeki hastalar için araç istedik, yakıt pahalı dediler!'

"Başınızın Çaresine Bakın Dediler"

Yetkin Emre, yaşadığı sorunlarla ilgili yetkili kurumlara yaptıkları müracaatlarda "başınızın çaresine bakın" gibi ifadelerle karşılaştıklarını belirtti. Emre, "Yaklaşık bir yıldır diyaliz hastasıyım ve Fırat Üniversitesi Hastanesi diyaliz merkezinde haftada iki gün diyaliz olmaktayım. Elazığ’ın Keban ilçesi Altınkürek köyünde ikamet etmekteyim ve tüm kaderine terk edilmiş diyaliz hastalarının sesi, dili olmak istiyorum. Benim gibi birçok hasta, ilçe ve köylerden hastaneye gidebilmek için Kaymakamlığa, İl Valiliğine ve İl Sağlık Müdürlüğüne araç talebinde bulunuyor. Ancak, araç taleplerimize genellikle benzin, mazot, gaz fiyatlarının artışından dolayı böyle bir imkânın olmadığı cevabını alıyoruz" dedi.

Emre, ayrıca Palu ilçesinde diyaliz hastası olan bir akrabasının da aynı sorunla karşılaştığını belirtti. Böbrek Hastalıkları Dayanışma Derneği Başkanı Filiz Özer ve AK Parti Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Erol Keleş’e durumu anlattıklarını ancak "böyle bir imkân olmadığını, başınızın çaresine bakın" cevabını aldıklarını ifade etti.

'İlçelerdeki hastalar için araç istedik, yakıt pahalı dediler!'

AKP Genel Başkanlığı Topu Başhekimliğe Attı

Yetkin Emre, yaşanan sorunlarla ilgili çeşitli görüşmeler yaptığını ancak çözüm bulamadığını belirtti. "AKP Genel Başkanlığını aradım. Aldığım cevap ise konuyu Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi başhekimine bildirilmesi oldu. Bu bana komik geldi. Kaymakam, Vali, Belediyeler ve İl Sağlık Müdürlüğü durumumuzu çözemezken başhekim ne yapabilir?" diyerek sitemlerini dile getirdi.

Emre, ilgili kurumlara tekrar dilekçe yazdığını ve haftalardır cevap alamadığını belirterek ikinci bir sıkıntıyı da dile getirdi. Diyaliz merkezinde bilinçli personelin başka birimlere dağıtıldığını ve hastaların iş bilmez kişilerin eline bırakıldığını söyledi. "Kuruma bildirdiğimiz halde bizlere hükümet böyle karar aldı ve uygulandı denildi. Diyaliz merkezlerimizde bir ziyaret yapacak, hâl hatır soracak doktor dahi yok. Ben her söylediğim kelimenin arkasındayım" dedi.

'İlçelerdeki hastalar için araç istedik, yakıt pahalı dediler!'

Diyaliz hastalarının yaşadığı bu ulaşım sorunu, sağlık sistemindeki tek sorunun randevu almak olmadığını bir kez daha açıkça gösterirken, Yetkin Emre’nin sesinden duyulan bu sorun, yetkililerin dikkatine sunulması gereken ciddi bir mesele olarak kamuoyunun karşısına çıktı. Ulaşım sorunlarının çözülmesi ve sağlık hizmetlerine erişimde adil bir sistemin kurulması, hastaların yaşam kalitesini artırmak için kritik önem taşırken, Elazığ’daki yetkililerin bu sorunlara duyarlı yaklaşarak gerekli adımları atmaları bekleniyor.