Aynı işe iki farklı kırım!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan 1200 köy  konutu yapım ihalelerine katılan bazı yerel firmaların Elazığ dışından davet edilen firmaların aldığı ihalelerde eksi kırım teklifi vermesi ihalelere ilişkin kuşkuları daha da artırdı.

Aynı işe iki farklı kırım!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 1200 köy konutu yapım ihaleleriyle ilgili tartışmalar devam ediyor.

Köy konutu yapım ihalelerini 200 ve 300 gruplar halinde ihaleye çıkarak davetiye usulü ihale gerçekleştiren Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, yapılan ihaleler sonucunda devletin 600 Milyon TL dolayında zarara yol açtığı ifade ediliyor.

Elazığlı 15 firmanın bugün katıldığı ihale de ortaya çıkan rakamlar devletin zarara uğratıldığının adeta teyiti oldu. İlgili Müdürlüğün yanlış ve hatalı uygulamalarının yanında dikkat çeken bir başka nokta ise bazı yerel firmaların aynı işin bir ihalesinde eksi kırım yaparken bir başka ihalesinde yüzde 27 dolayında kırım yapması kamuoyunda ifade edilen iddiaları daha da güçlendirdi.

Elazığ dışından davet edilen ve işi yüzde 2 kırımla olan firmayla birlikte aynı işe teklif veren yerel firma eksi kırım teklif etti.
Aynı yerel firmanın Elazığlı firmanın yüzde 28 kırımla aldığı ihalede yüzde 27 kırım teklif etmesi dikkat çekti.

Elazığlı firmaların aldığı işte yüksek kırım, Elazığlı olmayan firmaların aldığı ihalede de eksik kırım veren yerel firmanın bu tavrı il dışından gelen firmalarla yakınlık mı ya da anlaşma mı sorularını akıllara getirdi. Aynı iş için iki farklı ihalede farklı kırımlar veren firmanın bu tavrının nedeni şimdilik bilinmiyor. Elazığ’da gerçekleştirilen konut yapım ihalelerinde ortaya çıkan rivayetlerin son bulması için Elazığ Valiliğinin düşük kırımlı ihalelerin yeniden yapılması için gerekli adımları atmasının devlet yararına olacağı beklentisi var.