AK Parti, mesajı anlamadı mı?

AK Parti'nin, 31 Mart yerel seçimlerinde milletin verdiği 'merkezden değişim' mesajını aradan geçen iki ayda henüz tam olarak çözebildiğini söylemek mümkün görünmüyor.

AK Parti, mesajı anlamadı mı?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta milletimizin verdiği mesajı analiz edeceğiz diyerek hem parti içine hem de millete durum değerlendirmesi yapacaklarını ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en son Kızılcahamam kampında, “son bir yılda yaşanan 3 seçimin de kapsamlı muhasebesini yapacağız.” Şeklindeki değerlendirmesi henüz çalışmaların tamamlanmadığı şeklinde yorumlandı.

AK Parti gibi reformist, milletin verdiği mesajı hızlı bir şekilde okuyan ve ivedi bir şekilde adımlar atan bir partinin 60 günü aşkın bir süredir 31 Mart seçimlerinde milletin verdiği mesajı henüz tam olarak analiz edememiş olması parti organlarının işleyişinin yavaşladığı ya da yetkili makamlarda oturanların zaman kazanmak için süreci geçiştirdiği şekilde değerlendirmek mümkün.

AK Parti Genel Merkezinde görev alan ve aslında seçim sonuçlarının müsebbibi olan kişilere göre tek sorumlu “ekonomi”. Onlara göre ekonomi düzelirse her şey düzelir. Bunun doğru olmadığını aslında onlar da biliyor. Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük’ün, “Anadolu'yu geziyorum. Ekonomiyi düzeltmek de AK Parti'ye yetmez artık.” Değerlendirmesi gerçekliğin bir boyutunu ortaya koyuyor.

Önemli bir tartışma konusu da AK Parti’de değişimin nereden başlaması gerektiği. AK Parti Genel Merkez yöneticileri değişimin teşkilatlardan başlaması gerektiği düşüncesi ile hareket ediyorlar. Bunun adımlarını da atıyorlar.

AK Parti eski Milletvekili Şamil Tayyar ise bunun doğru olmadığını düşünenlerden. Tayyar, ”aşağıdan yukarıya doğru gecikmeli bir yeniden yapılanma tasarlanıyor anlaşılan. Oysa yeniden yapılanma yukarıdan aşağıya doğru olmalıydı.

Yaşanan olumsuzlukların birinci derece müsebbipleri sigaya çekilmeden, kararlarda görece daha az etkisi olanlardan başlamak hatalı olur. Hele süreci fail/failler yürütecekse…” değerlendirmesini yaptı.

Şamil Tayyar’ın değerlendirmeleri halkın beklentisini ortaya koymaktadır. Vatandaş AK Parti’de değişimin genel merkezden başlaması gerektiğini düşünüyor. Optimar’ın araştırmasına göre, Parti yönetiminde köklü değişim olmalı" diyenlerin oranı %84. Vatandaşın çok büyük bir bölümü AK Parti Genel Merkez yönetiminin değişmesi gerektiğini düşündüğü halde, genel merkezin değişime direnmesi statükonun yerleştiği anlamına gelmektedir.

Vatandaşın beklentisi genel merkez yöneticilerinin direncine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın genel merkezde hızlı bir şekilde değişime gitmesi. Eğer bu gerçekleşmezse AK Parti’den umudunu kaybeden seçmen yeni gemilere doğru yelken açmaya hazır.