AK Parti, eski tarz siyaset ile yenilenebilir mi?
AK Parti'de 31 Mart yerel seçimlerinden sonra değişim ve yenilenme beklenirken eski Türkiye'nin siyaset pratiği olan transferlerle 23. yaşına giriyor.
AK Parti’nin yarın Ankara’da yapılacak 23. yaş kutlamasına 15 belediye başkanı ile 2 milletvekilinin katılması bekleniyor. Türkiye’de geçen 23 yıllık süreçte çok önemli reformlar yapan, çok büyük projeleri hayata geçiren AK Parti kendini yenilemek de ise zorlanıyor.
AK Parti’nin bu durumunu Mehmet Metiner, parti içinde siyasal oligarkların türemesine bağlıyor. Eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, “AK Parti’yi “milletin partisi”nden “devletin partisi”ne dönüştürenler son kertede AK Parti’yi milletten kopartarak siyasi başarısızlığa sürüklediler” sözleri ile partinin başarısızlığını sebebinin milletle olan güçlü bağının kopmasına bağlıyor.
Metiner’in daha önemli bir tespiti ise parti içindeki bazı yapıların kendini milletin üstünde gören siyasal oligarkların türemesi. Mehmet Metiner’in de ifade ettiği gibi, “AK Parti tez elden bürokratik-memur zihniyetinin hakimiyetine ve kendi içinde oligark gibi davranan siyasetçilerin varlığına son vermelidir. Milletimizin istediği: Yeni bir AK Parti, yani kendisine ait bir AK Parti. ”AK Parti bunu yapabilir mi? Ülkede yapılmaz denilenleri yapan AK Parti’nin kendini dönüştürmesi de elbette mümkün olabilir. Ancak bunun için öncelikle milletle olan bağını yeniden kurması gerekir.
Milletvekili ve belediye başkanı transfer ederek AK Parti ne yenilenebilir, ne de dönüşebilir. Bu siyaset pratikleri eski Türkiye’nin uygulamalarıdır. Rahmetli Demirel’in dediği gibi, “dünün güneşi ile bugünün çamaşırlarını kurutamazsınız’. Eski Türkiye’nin siyaset anlayışı ile de AK Parti’nin kendi özüne dönmesini, milletin bağlarını yeniden kurmasını beklemek hayal olur.