Sürücüler psikoteknik test ile denetlenecek
Yılda 3 kez ve daha fazla kaza yapan sürücüler, psikoteknik teste tabi tutulacak. Testi geçemeyen vatandaşın ehliyetlerine el konulacak.
Trafik sigortasında tavan fiyat getirilmesinin ardından serbest piyasaya geçilmesi için çeşitli çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Serbest piyasaya geçildiğinde fiyatların artmaması için kazaların azaltılması ilk hedef olarak belirlendi. Buna göre yılda 3 kez ve daha fazla kaza yapan 10 bin 600 bin kişi belirlendi. Bu 10 bin 600 kişi psikoteknik teste tabi tutulacak. Psikoteknik testi geçemeyen vatandaşın ehliyetlerine el konulacak. Bir daha ehliyet sahibi olup araç kullanmaları için yeniden teste girmeleri gerekecek. Bu durum başarılı olana kadar devam edecek. Böylece kazaların önemli oranda azalmasının sağlanması ve sigortacıların da maliyetlerinin düşmesi hedeflenmektedir.
‘KURALLARA UYMAYAN SÜRÜCÜLER TRAFİKTEN MEN EDİLSİN’
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Elazığ Şoförler ve Otomobilciler Oda Başkanı Şevket Toraman, “Kural gereği 66 yaş üstündeki kişilerin SRC’leri geçersiz sayılıyor. Biz bu gibi sürücüleri kontrol altında tutacak testlerin yapılmasından yanayız. Alkol testi yapılsın. Uykusuz ve hız kurallarına uymadan araç kullanan sürücüler var. Bunlarla ilgili gerekli işlem yapılsın. Biz gerekirse bu sürücülerin trafikten men edilmesini de istiyoruz. Bu gibi uygulamalar getirilmelidir. Örnek vermek gerekirse biz bu yıl Ramazan ayında 3-4 vatandaşımızı bu gibi sebeplerden dolayı kaybettik. Trafik kurallarına uyarsak kazaların yüzde 80 oranında azalacağı kanaatindeyim. Ancak bu belgelerin çok faydalı olduğuna da inanmıyoruz. Örneğin; SRC belgesi aldık ama bize ne faydası var, bilmiyoruz. Acaba ne işe yarıyor?” diye konuştu.
PSİKOTEKNİK TEST NE DEMEKTİR?
Psikoteknik test ile araç sürücülerinin güvenli bir biçimde araç kullanmalarını sağlayan algı, hafıza, muhakeme ve dikkat gibi zihinsel becerileri ölçülüyor. Araç sürücülerinin psikomotor yetenek ve becerileri yani tepki süreleri, el, ayak hareketleri anlık tepki verme süreleri gibi durum ve davranışları değerlendiriliyor. Böylece bir sürücünün, bir aracı sürebilmek için asgari düzeyde, trafiğe ilişkin yeteneklere sahip olup olmadığı ve trafiğe ilişkin kişilik açısından, trafik kurallarına uyma eğilimine sahip olup olmadığı hakkında daha tarafsız, daha bilimsel ve daha standart koşullarda gerçekleştirilmiş uygulamalarla sonuçlara varılması sağlanabilmektedir.