- Haberler
- Genel
- Palu Kalesi'nde Kazı Çalışmaları Sürprizlerle Devam Ediyor: Tarih Yeniden Canlanıyor!
Palu Kalesi'nde Kazı Çalışmaları Sürprizlerle Devam Ediyor: Tarih Yeniden Canlanıyor!
Elazığ'ın Palu Kalesi'nde yürütülen kazılarda Urartu Kralı Menua'ya ait kitabenin çevresi düzenlenirken, üç odalı kaya mezarları ve Helenistik-Roma dönemine ait sarnıçlar gün yüzüne çıkarıldı.
Elazığ’ın Palu ilçesinde bulunan tarihi Palu Kalesi’nde yürütülen kazı ve temizlik çalışmalarıyla Urartu dönemine ait önemli eserler ortaya çıkarıldı. Urartu Kralı Menua’ya ait kitabenin çevresi düzenlenirken, çok odalı kaya mezarları ve Helenistik-Roma dönemine ait sarnıçlar da gün yüzüne çıkarıldı.
Urartu Kralı Menua’nın Kitabesi Ziyarete Açıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Elazığ Valiliği ve Palu Kaymakamlığı’nın desteğiyle yürütülen çalışmalarda, Urartu Kralı Menua’ya ait kitabenin bulunduğu alan temizlendi ve genişletildi. Çivi alfabesiyle yazılmış olan Urartuca metinde, kralın başarıları anlatılıyor ve beddua ifadeleriyle son buluyor.
Vatandaşlar Kazıları İlgiyle Takip Ediyor
Kazıların düzenlenmesiyle birlikte alan ziyaretçilere açıldı. Çalışmaları yerinde gören vatandaşlar ise memnuniyetlerini dile getirdi.
Palu’da yaşayan Mehmet Kaya, “Yıllardır bu kale bizim için sadece bir taş yığınıydı. Şimdi görüyoruz ki burası büyük bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.
Elazığ merkezden Palu’ya gelen Ayşe Çelik ise, “Urartu dönemine ait kitabenin burada olduğunu bilmiyorduk. Artık çocuklarımızla gelip bu tarihi eserleri görüp öğrenme fırsatımız olacak” ifadelerini kullandı.
Bölgeyi gezen üniversite öğrencisi Alihan Güneş de, “Burada hem Urartu hem de Roma dönemine ait eserleri bir arada görmek çok etkileyici. Palu Kalesi’nin turizme açılması bölgeye canlılık katacak” diye konuştu.
Çok Odalı Kaya Mezarları Ortaya Çıkarıldı
Munzur Üniversitesi öğretim üyesi ve kazıların bilimsel danışmanı Doç. Dr. Harun Danışmaz, Palu Kalesi’nde üç çok odalı kaya mezarı bulunduğunu belirterek, “Bu mezarlar valiler ve aileleri için yapılmış anıtsal nitelikli yapılar. Bir ana salon ve üç yan odadan oluşuyor. Yapılan temizlik çalışmalarıyla özgün yapıları ortaya çıkarıldı” dedi.
Helenistik ve Roma Dönemine Ait Sarnıçlar
Kazılar sırasında üç metre derinliğinde şişe biçimli sarnıçlar da bulundu. Helenistik ve Roma dönemine ait bu yapılar, suyun tortusunu ayıran dinlendirme havuzlarıyla dikkat çekiyor. İki sarnıcın aynı ustalar tarafından yapıldığı belirlendi.
Elazığ’ın Turizm Potansiyeli Yükseliyor
Ziyaretçiler, Palu Kalesi’nde yapılan çalışmaların Elazığ turizmine katkı sağlayacağını belirtti. İlçede yaşayan Hatice Yıldırım, “Burada oturuyoruz ama yıllardır böyle bir tarihi zenginliğin farkında değildik. Artık Palu Kalesi’ni görmek için gelenler olacak. Bu da esnafımıza da fayda sağlar” dedi.