Otoparkların geliri kız öğrencilere burs olarak verilecek!
Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Harput Vakfı'na devredilen iki otoparktan elde edilecek gelirlerin kız öğrencilere burs olarak verileceğini söyledi. İlk dönemde 150-200 kız öğrenciye burs vermeyi planladıklarını belirten Vali Kaldırım, finansmanın artması ise ile birlikte bu sayıyı arttıracaklarını belirtti. Vali Kaldırım, finansmanı arttırmak için önümüzdeki dönemlerde bir kampanya yapacaklarını da açıkladı. Vakfın gelirlerini şehit yakını ve gaziler ile muhtaç ailelerin sıkıntılarını gidermek için de kullanacaklarını kaydeden Kaldırım, Vakfın kontrolünün ise tamamen Valilikte olduğunu söyledi.
Vali Çetin Oktay Kaldırım ile yaptığımız röportajın ilk bölümünü geçtiğimiz gün vermiştik. Röportajımızın ikinci bölümünde ise Vali Kaldırım, Elazığ, eğitim, terör ve turizm konularındaki sorularımızı cevapladı. Kız öğrenciler konusundaki duyarlı çalışmasının ayrıntılarını da gazetemize anlatan Vali Kaldırım, ilk etapta 150-200 kız öğrenciye burs vereceklerini ancak finansman sorunun çözülmesi ile birlikte bu rakamın artacağını müjdeledi. Vali Kaldırım’ın sorularımıza verdiği cevaplar ise şöyle oldu:
Geldiğiniz günden bu yana vatandaşın size bir teveccühü var. Bunu sokakta da görüyor musunuz?
“YERİMDE ÇOK OTURAMIYORUM”
Geldiğimizden beri halkın içinde olmaya çalışıyoruz. Özellikle köylerimiz, kırsal alanlar, muhtaç aileler, yaşlılar, şehit aileleri, esnaf halkın içinde olmaya gayret ediyoruz. STK’lar ile yoğun görüşüyoruz. Değişik kesimler ile irtibat halindeyiz. Yerimde çok oturamıyorum. Dolayısıyla memnun olduklarını düşünüyorum. Geri dönüşleri de iyi alıyoruz. Gezmediğim ilçe kalmadı. Çok ziyaretler yapıyoruz. Sokaklardayız, esnafın yanındayız, vatandaşın yanındayız. Bütün kesimler ile irtibat halindeyiz. Yani bize dönüşler çok iyi. Hem sivil toplum boyutu ile, hem vatandaş boyutuyla. Ankara’ya da yansımaları çok olumlu. Bunu da duyuyoruz. Elazığ’dan, vatandaştan gayet memnunuz ve en ücra köşelere kadar gidiyoruz. Bir memnuniyet olduğunu düşünüyorum.
Siz Elazığ’ı nasıl görüyorsunuz?
“MAYASI İYİ OLAN BİR ŞEHİR”
Elazığ halkı kadirşinas bir halktır. Zaten geldiğimiz günden beri bunu vurguluyoruz. Bölgesinde farklı bir yapısı olan, farklı bir duruşu olan devlete, millete bakışı, devleti temsil eden insanlara bakışı, en tepeden yani Cumhurbaşkanımızdan buradaki temsilcisine kadar yaklaşımı son derece olumlu. Devlete, bayrağa, milli birlik bütünlüğe değer veren, şehir olarak son derece özümsemiş, benimsemiş, kodları iyi olan, mayası iyi olan bir şehir. Terörün buraya girmesini engellemiş, başka bölgelere yayılmasını engellemiş, terörün önünde kale gibi durmuş bir şehir. O açıdan farklı bir şehir. Ben bu şehirde görev yaptığım için mutluyum, memnunum. Bu şehre ne yapsak azdır. Bizim buradaki hedefimiz de vatandaşımızın memnun olması. Kamunun görevi de vatandaşın memnun olması zaten.
Sık sık ziyaretlerde bulunuyorsunuz. Bu ziyaretlerinizdeki temel amacınız ne?
“VATANDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞIMIZIN MERKEZİNDE YER ALIYOR”
Bizde dolaylı ve direkt temaslarla vatandaşın, esnafın, yaşlının, şehit ailelerimizin, fakirimizin sorunlarını dinlemeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta hem şehit ailelerimizi ağırladı, hem de evlerine ziyaretlerine gittik. Gittiğimiz her ilçemizde de eğer varsa şehit ailelerimizi ziyaret etmeye dikkat ediyoruz. Eşim de programlar yapıyor, beraber de programlar yapıyoruz. Tek isteğimiz vatandaşın memnun olması. Bunu vatandaşın kurumlara gelip derdini, sıkıntısını anlatması şeklinde değil de kamu olarak bizim dükkansa dükkana, mahalleyse mahalleye, ilçeyse ilçeye gidip bizatihi vatandaşın ağzından dinlemesi, sıkıntı varsa onu çözmesi en azından bir hasbi hal etmesi önemli. Vatandaş yönetim anlayışımızın merkezinde yer alıyor. Muhtarlarımız ile bir araya geliyoruz mesela. Her hafta toplantı yapıyorum. Değişik kesimlerden sevil toplum kuruluşları ile sık sık bir araya geliyoruz. Her kesimin temsil edildiği bir camia var. Seçilmişleri, atanmışları hepsini dinleyip en doğru şekilde vatandaşı memnun edecek şekilde adımlar atma çabası içindeyiz. Kamu hizmetlerini sunarken buna dikkat edip, bu şekilde davranmaya çalışıyoruz. Bu şehir özel bir şehir. Hizmetin de en iyisine layıklar. 7 ay oldu. Bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Fatih Atabey
Vatandaş ile bir uyum yakalamış gibisiniz. Peki, aynı uyumu siyasiler ile yakalayabildiniz mi?
“ÇOK GÜZEL BİR UYUM VAR”
Geldiğim den beri buna da dikkat ediyorum. Vatandaşın birlik bütünlük içinde olması güzel bir şey ama onu temsil eden, onun seçtiği kişilerin de aynı şekilde hareket etmesi önemli. Çok yakın çalışıyoruz kendileri ile. Kamu görevlisiyiz biz, farklı bir düşüncemiz yok. Siyaset yapmıyoruz burada. Dolayısıyla yerel yönetimlerimiz, siyasi partilerimiz, diğer siyasi partilerimiz ve onları siyasi partileri ile görüşüyoruz. Çok güzel bir hava var burada. Gerek muhalefet parti temsilcileri, il başkanları gerekse iktidar il başkanımız, belediye başkanlarımız, milletvekillerimiz ile çok güzel bir uyum var. Uyumu diğer partiler açısından da görmek beni son derece mutlu ediyor. Bir konu olduğu zaman, bir istişare yaptığımız zaman herkes elini taşın altına koyuyor. Elazığ burada farkını ortaya koyuyor. Vali olarak ortamdan gayet memnunum. Gayet uyumlu çalışıyoruz. Önemli projeleri oturup istişare ediyoruz, konuşuyoruz. Ya da bir iş takibi yapılması gerektiği zaman Ankara’da hep beraber oturup karar veriyoruz ve bunun takibini yapıyoruz. Bu uyumdan bugüne kadar da son derece verim aldığımızı ben görüyorum. Bunun yansımalarını iyi görüyorum. Ayrıca bunun yansımaları hem şehre hem de topluma da iyi olacaktır. Şehrin huzuruna, güvenliğine veya işlerin daha sağlıklı bir şekilde yürümesine ve yatırımcı çekmesine olumlu etki yapacaktır. Bu birlik bütünlük yatırımcıyı da etkiliyor. Dışarıdan yatırım gelmesi ya da var olan yatırımın büyümesi noktasında yatırımcıya ciddi bir mesaj oluyor. Bunu çok yerde de duydum. Gerek bakanlarımızdan gerekse değişik vesileler ile birlikte olduğumuz büyüklerimizden duydum; ‘Elazığ’da ne güzel bir birlik, bütünlük var’ şeklinde. ‘Sizi beraber görmemiz bizi de memnun ediyor’ diyorlar ve bu da örnek bir tablo ortaya koyuyor. Bu şehrin valisi olarak milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, yerel yöneticilerimize, il başkanlarımıza ben teşekkür ediyorum. Böyle bir tablo içerisinde hizmet etmekten mutluyum.
Terörle mücadele kapsamında son dönemlerde oldukça etkili operasyona şahit olduk. Bu nokta İlimizde terörün beli kırıldı, eylem yapamaz hale geldi diyebilir miyiz?
“TERÖRÜN BELİ KIRILDI”
Malumunuz şuan ülkemiz bir Afrin operasyonu yürütüyor. Bunu tamamen milli kaynaklar ile yapıyor. Kullanılan silahtan, mühimmattan, hava aracına, yani A’dan Z’ye her şey yerli. Bununla da gurur duyuyoruz. Dolayısıyla orada da başarılı bir operasyon yürütülüyor. Terörle mücadelede 2017 fevkalade başarılı geçti. Artık alana çıkamaz oldular, hareket edemez oldular. Özellikle İHA ve benzeri sistemleri çok iyi kullanmamız, sahadan iyi istihbarat almamız ve kurumların etkin çalışmasında çok verim alındı. Sadece İlimiz değil Türkiye içinde terörün beli kırıldı. Şuanda geldiğimiz nokta çok iyi. İlimiz özelinde yapılan çalışmalar gurur verici. Sadece sahada değil sosyal medyada ya da değişik mecrada terör propagandası yapan, terörü öven ve ona destek olan bütün unsurları yakın takip ediyoruz ve gereğini de yapıyoruz. PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleri ile mücadele kararlı bir şeklide devam ediyor. Özelikle kurumların koordineli ve etkin çalışması ve yerli mühimmatlarımızın kullanılması, yazılım dahil, ciddi oranda başarı getirmiştir. Bu açıdan Elazığ’da zaten çok sıkıntımız yoktu ama bazen geçişler oluyordu. Bunlara da artık müsaade etmiyoruz. En son bu kapsamda Karakoçan bölgesinde aldığımız 8 terörist çok başarılı bir operasyondu. Ondan sonra Bingöl, Tunceli vb yerlerde de artık girilmedik yer kalmadı. Şehir merkezlerimizde de etkin bir şekilde terörle mücadele devam ediyor. Ancak şunu da vurgulamak lazım; Devletimiz Elazığ’a çok güveniyor. Elazığ’ın duruşundan kaynaklı tabi. Onun için de özellikle savunma sanayi yatırımları konusunda ciddi bir ehemmiyet veriyor. Buranın hava üssü olarak belirlenmesi de bunun göstergesi. Bu çerçevede de İlimize ikinci bir hava pisti yapılıyor zaten. 150 milyon ödenek ayrıldı ve ihalesi de yapıldı. Yapımına da biran önce başlanacak zaten. Elazığ güvenli, huzurlu ve stratejik bir şehir olarak görüldüğü için bu tür yatırımlar yapılıyor tabi. Hem İHA araçları hem de savunmaya ilişkin çeşitli unsurlar İlimize yönlendirilmeye başlandı. Bu da sevindirici bir durum.
2019 yılında İlimizde tam gün eğitime geçilmesi noktasında bir planlama vardı. Şuan için alt yapı açısından buna hazır mıyız?
“2019’DA TAM GÜN EĞİTİME GEÇMİŞ OLACAĞIZ”
Karakoçan ve Kovancılar dışında tam gün eğitime ilişkin diğer ilçelerde bir sıkıntı kalmadı. Karakoçan ve Kovancılarda da birer okul yapıp bu sorunu çözeceğiz. İhale aşamasına geldi. Şuanda derslik sayımız 4774 ve bir 555 derslik ihtiyacımız var. Özellikle merkezde ihtiyacımız var. Bu yıl yapacağımız yatırımlar ile bu derslik sayılarını da tamamlamış olacağız. Gereken planlamayı yaptık. Milli Eğitim Bakanlığımız da sağolsun 6 kattan fazla bir ödenek gönderdi. Bu noktada vekillerimize de teşekkür ediyorum. Tam gün eğitime geçme noktasında bir sıkıntımız olmayacak. 2019 yılı itibariyle tam güne geçmiş olacağız.
Harput Vakfı var. Bu Vakıf aracılığı ile öğrencilere, özellikle de kız çocuklarına burs vermeyi planlıyorsunuz. Vakfın gelir kaynakları ne olacak?
“VAKIF TAMAMEN BİZİM KONTROLÜMÜZDE”
Tabi biz sadece alt yapıyı güçlendirelim diye değil Elazığ’ın bir eğitim şehri olmasını istiyoruz. Tabi bunun yolu okuyan insanlara destek vermek. Özellikle Elazığ’da yetişmiş okuyan, üniversiteye gitmek isteyen, eğitimini bir şekilde devam ettirmek isteyen çocuklara destek olmak istiyoruz. Özellik de kız çocuklarına. Biz bunun üzerinde çok duruyoruz. Talep de geliyor. Vakıf vardı zaten aktif hale getirdik. Valilik bünyesinde Harput Vakfı var. İnşallah ikinci dönem itibariyle burs programını başlatıyoruz. Başvuruları almaya başladık. Başvuruları alıp değerlendireceğiz ve ona göre destek sunacağız. Bu kapsamda gelir sağlayan iki otoparkımız var. Benden önce Vakfa devredilmiş. Bu otoparklardan elde edilen gelirleri kız çocuklarına burs olarak vermek, ayrıca şehit ve gazi aileleri ile yardıma muhtaç aileler için de kullanmak niyetindeyiz. Çok hayırlı bir hizmet olacağını düşünüyorum. Vakfın en öncelikli görevlerinden biri de bu olacak. Ayrıca Harput’taki türbelerin, camilerin, tarihi mekânların temizliği için de bir ekip oluşturduk ve şuanda görevdeler. Bu giderler Vakıf tarafından karşılanıyor. Bu konuda da yoğun şikayetler vardı; bakılmıyor, temiz tutulmuyor şeklinde. Finansman üretebilirsek eğer müze yapımı, bu müzelerin giderlerinin karşılanması, tarihi alanların restorasyonu gibi işlerin de Vakıf üzerinden yapacağız. Bu Vakfın başkanı benim. Valiliğin bir vakfı. Herhangi bir kurum ya da kuruluş ya da kişi ile alakası bulunmuyor. Diğer rutin işleri de benim adıma Vali Yardımcısı takip ediyor. Yani tamamen bizim kontrolümüzde olan, az önce bahsettiğimiz amaçlar doğrultusunda Elazığ’a hizmet edecek olan bir Vakıf.
Peki, şuan itibariyle kaç kız öğrenciye burs verme hedefiniz var?
“BAĞIŞ KAMPANYASI BAŞLATACAĞIZ”
Tabloyu net olarak görmemiz gerekiyor. Çünkü bir otopark şuan faaliyette ama ikinci otopark hala faal değil. Yeni Valiliğin altındaki otoparktan bahsediyorum yani. Onun bir geliri yok. Geliri de tam olarak bir görmemiz lazım. Ayrıca bağış kampanyası düşünüyoruz. Bu kampanyada da elde edilecek geliri görmemiz lazım. Birinci dönem itibariyle en az 150-200 kızımıza burs vermeyi hedefliyoruz. Ancak gelirler arttıkça, finansman kaynakları arttıkça bu rakamı arttırabiliriz de. Arttırmak da istiyoruz. Bizim en önemli varlığımız insan kaynağımız. Onları iyi yetiştirmek ve muhtaç ailelere bu açıdan yardım etmek istiyoruz. Üniversitede başlattık ama finansman imkanları artarsa bütün kızlarımıza el uzatmak isteriz.
Sayın Valim, İlimizin turizm açısından öne çıkan değerleri sizce hangileri? Bu değerleri ön plana çıkarmak için ne gibi çalışmalar yapılıyor?
“TANITIM ÇALIŞMALARI İLE BİRLİKTE ELAZIĞ TURİZMDE BİR İVME YAKALACAK”
Turizm açısından Elazığ gerçekten çok bakir bir yer. Değerlendirilmesi gereken, potansiyeli çok yüksek bir yer. Turizm çeşitliliği açısından da inanılmaz bir il. İnanç turizminden, tarih turizmine, doğa turizminden kış turizmine ve alternatif turizme, sağlık turizmine, kongre turizmine hitap edebilecek bir alt yapısı var. Turizmde yapmanız gereken akıllı davranmak ve akıllı yönetmek. Varlıklarınızı iyi bilmeniz gerekir. Soyut olur, somut olur bu değerleri iyi bilmek gerekiyor. Biz bir analiz çalışması yaptık. Sektördeki trendleri de iyi takip etmek lazım. Dünya pazarı nereye gidiyor, neyi talep ediyor ve bu alanda daha fazla katma değer nasıl sağlarsınız? Değerlendirmemizde özellikle tarihi değerlerimiz ön plana çıkıyor. Bir Harput, bir Palu önemli destinasyonlarımızın başında geliyor. Buradaki mekanlar bizi kültür turizminde, inanç turizminde markalaştırabilecek değere sahip. Bu potansiyel çok açık. Bir Hazar Gölü doğa turizmi, sağlık turizmi açısından, bir Hazarbaba Kayak Merkezi kış turizmi açısından önemli potansiyeli olan yerler. Çok hızlı markalaşabilecek, uluslararası bir merkez haline dönüştürebileceğimiz bir lokasyon. Bunu dışında Keban’da üzerinde çalıştığımız bir mağara var; Damlataş Mağarası. Orayı meradan çıkarma kararı Bakanlıktan çıktı. İnşallah Milli Park olarak ilan edilecek. Bu şekilde hem mağaranın hem de etrafının milli park konsepti ile turizme açılması sağlanmış olacak. Ağın var mesela. Orayı da sakin şehir konsepti ile turizme kazandırma gibi düşüncelerimiz var. Palu, doğal güzellikleri, tarihi değerleri çok olan bir yer. Şuanda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Palu’yu da markalaştırma yönünde çalışmalarımız sürüyor. Diğer ilçelerimizin de farklı değerlerine bakıyoruz. Ayrıca şuan ‘eko köy’ projemiz var. Birkaç köy belirledik. Buraları ‘eko köy’ açısından değerlendirmeyi planlıyoruz. Karakoçan’da termal turizm için çalışmalarımız var. Oradan da ümitliyiz. Yani varlıklarımız iyi yönetim markalaşmak istiyoruz. Markalaşmak önemli. Yöresel değerleri de ön plana çıkarmak önemli. Bir de ilk defa uluslararası fuarlara gidiyoruz. Ankara’da tanıtım günleri düzenledik, EMITT fuarına katıldık. Ayın 28’inde ekimiz Cidde de olacak. Orada yerimizi aldık ve tanıtım yapılacak. 11 martta Berlin’de olacaklar. Dünyanın en önemli fuarlarından biri. Orada da Elazığ’ı tün yönleri ile tanıtacağız. Nisan ayında Dubai’ye gideceğiz. Londra ve Tokyo fuarları için planlamamız var. Yani değişik pazarlarda değişik insanlara hitap edecek bir tanıtım anlayışımız var. Bu markalaşmamıza da yardımcı olacak. Bu tanıtımlarla birlikte Elazığ turizmde iyi bir ivme yakalayacaktır. Özellikle yüksek harcama yapan kişilerin gelmesini istiyoruz. Tanıtım filmlerimiz yayımlandı ama bunlar devam edecek. CametoElazığ kampanyamız da devam edecek. İyi marka oldu. Sosyal medyada çok ciddi gündem oldu. Ulaşmadığı yer kalmadı. İyi bir reklam yüzümüz oldu. Sosyal medyada tanıtım çalışmalarımız sürecek.