Elazığ, İki Fay Hattı Arasında! Afet Risk Azaltma Planı Yeniden Güncellendi!

Elazığ'da iki büyük fay hattı arasında yürütülen İl Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısında, afetlere karşı alınacak önlemler ve yürütülen 63 eylem planı değerlendirildi. Vali Numan Hatipoğlu, 'Dirençli şehir Elazığ için çalışmalarımız kararlılıkla sürecek' dedi.

Elazığ, İki Fay Hattı Arasında! Afet Risk Azaltma Planı Yeniden Güncellendi!

Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Fay zonu arasında yer alan Elazığ’da, afet risklerini azaltmaya yönelik çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Bu kapsamda, İl Risk Azaltma Planı (İRAP) çerçevesinde yapılması gereken tedbirlerin değerlendirildiği önemli bir toplantı gerçekleştirildi.

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu ve Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin başkanlığında düzenlenen toplantı, AFAD Elazığ İl Müdürlüğü ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya, belediye temsilcileri, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve çeşitli kamu kurumlarından yöneticiler katıldı.

Vali Hatipoğlu: “Afetlere Karşı Dirençli Bir Elazığ İçin Çalışıyoruz”

Toplantıda konuşan Vali Numan Hatipoğlu, Elazığ’ın hem Kuzey Anadolu Fayı hem de Doğu Anadolu Fayı arasında yer aldığına dikkat çekti.

“İlimiz geçmişte birçok deprem yaşadı. 24 Ocak 2020 Sivrice ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası yürütülen iyileştirme çalışmaları büyük oranda tamamlandı. Ancak amacımız, gelecekte yaşanabilecek afetlerin etkilerini en aza indirmek ve riskleri azaltmaktır” dedi.

Vali Hatipoğlu, 2021 yılında Türkiye genelinde uygulanmaya başlayan İRAP kapsamında Elazığ’da da önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, “38 kurum ve kuruluş temsilcisinin yer aldığı çalışma gruplarımız düzenli olarak bir araya geliyor. 2021-2026 dönemi içinde belirlenen 63 eylemin 29’u öncelikli, 34’ü destekleyici eylem niteliğindedir. Bugün itibarıyla öncelikli eylemlerde yüzde 53’lük bir gerçekleşme oranına ulaştık” ifadelerini kullandı.

“63 Eylem Planıyla Afet Risklerini Azaltıyoruz”

Afetlere Müdahale Genel Müdürü Dr. Sadi Ergin ise Türkiye genelinde İRAP çalışmalarının önemli bir yol kat ettiğini belirtti.
“Elazığ’da belirlenen 63 eylemin büyük bölümü başarıyla ilerliyor. Risk azaltma planları, illerdeki mevcut ve muhtemel tehlikeleri önceden belirlememizi sağlıyor. Riskleri zamanında bertaraf etmezsek, bu risklerin maliyeti katlanarak artıyor. Bugün 1 lira ile önlenebilecek bir tehlike, ihmal edildiğinde 8 ila 45 katına kadar çıkabiliyor” dedi.

“Dirençli Şehir Elazığ” Hedefiyle Çalışmalar Devam Ediyor

Vali Hatipoğlu, Elazığ İRAP çalışmalarının kararlılıkla süreceğini vurgulayarak, “Amacımız, bütünleşik afet yönetimi anlayışıyla dirençli bir şehir oluşturmak. Hem kurumlarımız hem de vatandaşlarımızla birlikte afetlere hazırlıklı bir Elazığ inşa etmek için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.