Elazığ'da 'sarkıt' alarmı: İtfaiyeden çatılarda buz mesaisi

Elazığ'da dondurucu soğukların ardından binaların saçaklarında boyu bir metreyi bulan buz sarkıtları, yaya trafiği için gizli bir tehdide dönüştü. Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, özellikle okul ve hastane çevrelerinde 'balyozlu' temizlik operasyonu başlattı.

Elazığ'da 'sarkıt' alarmı: İtfaiyeden çatılarda buz mesaisi

Kent genelinde geçtiğimiz hafta etkili olan kar yağışı yerini ayaza bırakınca, binaların çatılarında dev buz kütleleri oluştu. Gündüz güneşin etkisiyle hafifçe eriyen, gece ise yeniden donan bu kütleler, kaldırımlarda yürüyen vatandaşlar için adeta birer "buz kılıcı" gibi tepede asılı kaldı. Durumun ciddiyetini kavrayan Elazığ Belediyesi, itfaiye ekiplerini kentin en işlek noktalarına sevk etti.

Elazığ'da 'sarkıt' alarmı: İtfaiyeden çatılarda buz mesaisi

Okul ve Kamu Binalarına Öncelik Verildi

İtfaiye ekipleri, merdivenli araçlarla bina saçaklarına ulaşarak tehlike arz eden sarkıtları kontrollü bir şekilde imha ediyor. Çalışmaların odak noktasında ise savunmasız olan çocuklar ve hastalar var. Okul girişleri, sağlık ocakları ve kamu binaları tek tek taranırken, ekipler vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde güvenlik şeridi çekerek olası kazaların önüne geçiyor.

Sabah saatlerinde kent merkezindeki yoğunluğu fark eden esnaf Mehmet Aydın, operasyonu yerinde izleyenlerden biriydi. Aydın, durumun vahametini şu sözlerle anlattı: "Dükkanı açmaya gelirken sürekli yukarı bakarak yürüyoruz. Bazı sarkıtlar öyle büyük ki, düşse Allah korusun geri dönüşü olmaz. İtfaiye gelip temizleyince rahat bir nefes aldık, en azından artık başımız dik yürüyebiliyoruz."

Elazığ'da 'sarkıt' alarmı: İtfaiyeden çatılarda buz mesaisi

Veliler Endişeli: "Çocuklar Tehlikenin Farkında Değil"

Eğitim kurumlarının çevresinde yürütülen operasyonlar, en çok velileri memnun etti. Bir okul önünde sarkıt temizliğini izleyen Ayşe Korkmaz, çocukların dikkatsizliğine vurgu yaparak, "Çocuklar okuldan çıkınca koşturuyor, saçak altlarında duruyorlar. Tehlikenin farkında değiller. Okulun girişindeki o koca buzların temizlenmesi bizim için en büyük hizmettir. Erken müdahale edilmeseydi bir facia yaşanabilirdi," dedi.

Belediye: "Riskli Noktaları Bize Bildirin"

Elazığ Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kış şartlarının bir süre daha devam edeceği ve buzlanma riskinin sürdüğü hatırlatıldı. Bina sahiplerinin kendi mülklerindeki çatı kontrollerini yapması istenirken, müdahale edilemeyen yüksek ve riskli noktalar için 153 Beyaz Masa veya itfaiye hattına ihbar bırakılması çağrısında bulunuldu.

Yetkililer, itfaiye birimlerinin 7/24 esasıyla hem gelen ihbarlara müdahale ettiğini hem de planlı taramalarla şehri daha güvenli hale getirdiğini bildirdi. Şimdilik ekiplerin hummalı çalışması sayesinde kentte sarkıt kaynaklı bir yaralanma haberi gelmezken, denetimlerin kış sonuna kadar devam edeceği belirtildi.

Elazığ'da 'sarkıt' alarmı: İtfaiyeden çatılarda buz mesaisi

Siz de binanızın çevresinde tehlike arz eden buz sarkıtları fark ettiniz mi? Belediye ekiplerine ulaşıp ulaşmadığınızı veya bölgenizdeki durumu bizimle paylaşabilirsiniz.