Elazığ'da buz kıran mesai: 140 ton tuzla yollar açık tutuldu
Elazığ'da dün öğle saatlerinde bastıran kar yağışı, yerini dondurucu soğuğa bırakınca belediye ekipleri teyakkuza geçti. Gece boyu süren tuzlama ve solüsyon çalışmaları sayesinde, sabah işine giden vatandaşlar yollarda herhangi bir engelle karşılaşmadı.
Elazığ genelinde dün öğleden sonra etkili olan kar yağışı, hava sıcaklığının gece sıfırın altına inmesiyle birlikte yerini ciddi bir buzlanma riskine bıraktı. Özellikle kentin yüksek kesimlerinde yoğunlaşan yağışın ardından, Elazığ Belediyesi karla mücadele birimleri kriz merkezinden gelen talimatla sahaya indi.
Eş zamanlı yürütülen operasyonda 15 greyder, 6 solüsyon aracı ve 7 tuzlama kamyonu görev yaptı. Gece yarısından şafak vaktine kadar süren çalışmalarda toplamda 140 ton tuz dökülürken, buzlanmanın önüne geçmek için 90 ton solüsyon kullanıldı. Ekipler, ana arterlerin yanı sıra dik rampalarıyla bilinen ara sokaklara da müdahale ederek ulaşımın damarlarını açık tuttu.
Mahallelerde Hummalı Çalışma
Çalışmaların odağında sadece şehir merkezi değil; Harput, Ulukent, Abdullahpaşa ve Çaydaçıra gibi eğimi yüksek mahalleler de vardı. Güneykent’ten Aksaray’a, Doğukent’ten Zafran’a kadar geniş bir alana yayılan ekipler, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) üzerinden canlı takip edilen trafik yoğunluğuna göre strateji belirledi.
Sabahın erken saatlerinde aracının başındaki sürücülerden Ahmet K., yolların durumundan memnuniyetini şu sözlerle dile getirdi: “Gece camdan baktığımda yolların cam gibi olacağından korkmuştum. Ancak sabah yola çıktığımda her yerin tuzlandığını gördüm; belediye bu kez elini çabuk tutmuş.”
Harput yolunda yaşayan Ayşe T. ise önceki yıllara kıyasla müdahalenin hızına dikkat çekti. Ayşe T., "Özellikle bizim bu taraflar kar yağdı mı hemen kapanırdı. Bu sefer ekipleri gece boyu sokaklarda gördük, erken önlem alınması hayatımızı kolaylaştırdı," ifadelerini kullandı.
Elazığ Belediyesi yetkilileri, kış şartlarının ağırlaşması ihtimaline karşı 7/24 esasına göre nöbetin devam edeceğini vurguladı. Yapılan resmi açıklamada, sürücülerin özellikle sabah saatlerindeki gizli buzlanmaya karşı dikkatli olmaları istenirken, kış lastiği olmayan araçlarla trafiğe çıkılmaması noktasında kritik uyarılar yinelendi.