Elazığ'da Bağ Bozumu Bereketi: Dev Üzüm Salkımı Hayran Bıraktı
Elazığ'ın Kurtdere köyünde bağ bozumu heyecanı sürerken, Ekinciler Üzüm Bağı'nda yetişen Ağın cinsi üzümde bu yılın rekoru kırıldı. Üretici Kadir Ekinci, 4 kilo 700 gramlık dev üzüm salkımının kendi bağlarında bugüne kadar yetişen en büyük salkım olduğunu söyledi.
Elazığ merkeze bağlı Harput Mahallesi Kurtdere köyü, bu yılın en büyük üzüm salkımına ev sahipliği yaptı. Bölgede sürdürülen bağ bozumu çalışmaları sırasında Ekinciler Üzüm Bağı’nda yetiştirilen Ağın cinsi üzüm, tam 4 kilo 700 gram ağırlığıyla sezonun rekorunu kırdı.
Üretici Kadir Ekinci ve ailesi, yıllardır bağcılıkla uğraştıklarını ve bu kadar büyük bir salkımı ilk kez gördüklerini belirtti.
“Bu Sene Don Zararı Görsek de Rekor Kırdık”
Uzun yıllardır üzüm yetiştiriciliği yapan üretici Necip Ekinci, bu yıl bahar aylarında yaşanan don olaylarının üretimi olumsuz etkilediğini ancak yine de rekor büyüklükte bir salkım elde ettiklerini söyleyerek:
“Üzüm yetiştiriciliği yapıyoruz, bölgemiz buna elverişli. Ağın cinsi üzüm üretmekteyiz. Bu yıl baharda yaşanan don olayları nedeniyle verimimiz düştü. Normalde aldığımız ürün oranını bu yıl yüzde 35-40 seviyelerinde alabildik. Buna rağmen fiyatlar memnun edici. En büyük salkımımız bu yıl 4 kilo 700 gram geldi. Bu, bizim için bir rekor. Genelde 1 ila 2 kilo arasında salkımlar alıyoruz ama bu yılın yıldızı bu dev salkım oldu.”
Kurtdere Köyü, Elazığ’ın Bağcılık Merkezi Olma Yolunda
Harput’un bereketli toprakları üzerinde kurulu olan Kurtdere köyü, son yıllarda bağcılıkla ön plana çıkıyor.
Üreticiler, Ağın üzümünün tatlı aroması, ince kabuğu ve yüksek dayanıklılığıyla hem yerel pazarda hem de şehir dışı satışlarda tercih edildiğini belirtiyor.
Uzmanlar, Elazığ’ın özellikle Harput ve Baskil bölgelerindeki mikroklima yapısının, kaliteli üzüm üretimi için uygun olduğunu vurguluyor.
Elazığ Üzümünde Marka Yolculuğu
Üreticiler, bölgesel desteklerin artması halinde Elazığ üzümlerinin markalaşarak Türkiye genelinde tanınan bir ürün haline gelebileceğini ifade ediyor.
Kadir Ekinci, “Bu topraklarda yetişen her salkım, alın teriyle yoğruluyor. Bizim için her yıl bir emek yılı. Rekorlar güzel ama asıl hedefimiz Elazığ üzümünü Türkiye’ye tanıtmak.” dedi.