Diyarbakır'da kuraklıkla mücadelede mevcut durum değerlendirildi
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi toplantısında, su yönetimi, verimlilik ve alınacak önleyici tedbirler ele alındı.
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi toplantısında, su yönetimi, verimlilik ve alınacak önleyici tedbirler ele alındı.
Diyarbakır’da Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi toplantısı, Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde gerçekleştirildi. Toplantıda, il genelinde yaşanabilecek tarımsal kuraklığın etkilerini azaltmak, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve mevcut uygulamaları değerlendirmek amacıyla kurumlar arası koordinasyon ele alındı. Vali Murat Zorluoğlu, Diyarbakır’ın tarih boyunca tarımın en önemli merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, şehrin verimli topraklarının ve güçlü tarımsal potansiyelinin doğru yönetilmesi gerektiğini ifade etti. Vali Zorluoğlu, "Tarım alanlarımızı, su kaynaklarımızı ve üretim gücümüzü korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Kurumlarımızla tam bir koordinasyon içinde çalışarak mevcut potansiyelimizi en verimli şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Devlet destekli sulama ve kuraklık sigortası uygulamaları
Toplantıda, Diyarbakır’daki toplam 1 milyon 555 bin hektarlık arazi içerisinde yer alan 696 bin hektarlık tarım alanının büyük bir bölümünün devlet destekli sulama imkânlarına kavuştuğu belirtildi. 2023-2027 yıllarını kapsayan 5 yıllık Kuraklık Eylem Planının yürürlükte olduğu, bu kapsamda köy bazlı kuraklık verim sigortasının uygulandığı ve sigorta bedelinin yüzde 75’inin devlet, yüzde 25’inin çiftçi tarafından karşılandığı ifade edildi. Bu çerçevede 43 bin poliçe düzenlendiği, bunlardan bin 380’inin uygulamaya geçtiği bilgisi paylaşıldı.
Usulsüz Su Kullanımına Karşı Önlem Çağrısı
Sunumlarda ayrıca, 2025 yılı itibarıyla 1 milyar metreküpün üzerinde suyun sulama alanlarına sağlandığı vurgulanırken, Türkiye genelinde su seviyelerinin son 52 yılın en düşük oranına gerilediği belirtildi. Su kaynaklarının usulsüz kullanımı konusuna da değinilerek, bu konuda denetimlerin artırılması ve su yönetiminde daha etkin politikaların uygulanması gerektiği vurgulandı.
Su kaynaklarının usulsüz kullanımına karşı denetimlerin artırılması ve mevcut kaynakların daha verimli değerlendirilmesi kararlaştırıldı.