Başkan Mehmet Çağlar: Paris'te Harput Senfonisi seslerini duyarsanız şaşırmayın
Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar Elazığ Fırat Gazetesi'ne özel bilgilendirmelerde bulunarak, Harput'un UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesine girmesi için yapılan çalışmaların son hızla devam ettiğini kaydetti.
Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar Harput’un UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine alınması ile ilgili yapılan çalışmaların son hızla devam ettiğini vurgulayarak hedeflerinin çok büyük olduğunu ifade etti.
“HEDEFİMİZ BÜYÜK”
Çağlar “Şu anda Paris’in en büyük konser salonlarından bir tanesinde gerçekleştireceğimiz çok iddialı bir konser hazırlığındayız. Paris Büyükelçimiz İsmail Hakkı Musa ısrarla Paris’te Harput Senfonisi konseri verilmesini talep ediyor. Biz de bu talebi gerçekleştirmek adına bazı görüşmeler yapıyoruz. Maestro ile istişarelerde bulunduk. Solistlerin ve koronun Türkiye’den gideceği Paris’ten bir orkestranın gerçekleştireceği konser tüm Avrupa’ya dinletilecek. Hollanda, Almanya, Belçika ve birçok Avrupa ülkesinden çok büyük kapsamlı önemli bir kesimin katılacağı konserin istişareleri içerisindeyiz. Şu anda konser salonu arayışındayız. Ayrıca canlı yayın ile Elazığ’dan ve tüm dünyadan Harput senfonisi seslerini duyuracağız.” İfadelerini kullandı.
Harput senfonisi seslerini Parisi’ten duyarsanız şaşırmayın diyen Çağlar konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ile de bakanlıktan destek amaçlı olarak görüşeceklerini kaydetti. Çağlar “Bakanımız Numan Kurtulmuş ‘dan bir randevu talebinde bulunduk. Bu konuda desteklerini talep edeceğimiz bir görüşme yapmayı düşünüyoruz. 2018 yılında Harput Senfonisi seslerini Paris’ten duyarsanız şaşırmayın” şeklinde konuştu.
“BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Konuşmasında Ankara Elazığ Tanıtım Günleri için çalışmaların hızla devam ettiğine değinen Mehmet Çağlar, Ankara Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı olarak 6 ayda bir yayımlanan derginin bu sayısının Harput’un UNESCO sürecindeki çalışmalara, Paris toplantısı görüşmeleri ve röportajlarına ayırdıklarını söyledi. “Vakfımızın yılda iki defa çıkardığı derginin bu sayısında tamamen UNESCO sürecini işleyeceğiz. Ayrıca hem Fransızca hem de Türkçe yayımlanması ile de bir ilk olacak ve 1500 adet basımı yapılacak. Fransa’ya da derginin bu sayısından gönderilecek. Paris’te yapılan görüşmelerin, röportajların, bu anlamdaki tüm çalışmaların yer aldığı dergi, Türkçe ve Fransızca yayımlanması ile de bir ilk olacak. Çok önemsediğimiz bir çalışma olacak. 1500 adet basılıp hem Türkiye’de hem Fransa’ da dağıtılacak. Bu arada bir taraftan Elazığ tanıtım günleri için de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Belediye Başkanımız Sayın Yanılmaz’da UNESCO sürecinde desteklerini esirgemiyor.”
“HARPUT’A GELİN DÜNYA MİRASINI GÖRÜN”
İleriki zamanlarda Elazığ’ın tanıtımı için sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmayı düşündüklerine değinen Çağlar “ Harput’un, Elazığ’ın etkin bir şekilde tanıtımının yapılması için, dünyadan insanları Elazığ’a davet edebilmek için öncelikle bir alt yapının oluşturulması gerekiyor. Dünyanın her yerinde insanlar seyahat ederken Dünya Kültür Mirası listesine girmiş yerlerin araştırmasını yapıp özellikle bu yerleri tercih ediyorlar. Biz de bu anlamda Elazığ’da tanıtımın alt yapısını oluşturup Harput’a gelin dünya mirasını görün” şeklinde sosyal medyadan tüm dünyaya çağrılarda bulunup insanları Elazığ’a davet edeceğiz.