Elazığ'da Kınalı Keklikler Biyolojik Mücadele için Göreve Başladı!
Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde doğaya kınalı keklik salındı. Kene ve zararlı böceklerle mücadele kapsamında yapılan bu uygulama, biyolojik dengeyi korumak ve yaban hayatını desteklemek amacıyla hayata geçirildi.
Kene ve zararlı böceklerle mücadeleye doğa dostu çözüm: Kınalı keklikler Karakoçan'da doğaya bırakıldı
Elazığ Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, yaban hayatını destekleme ve doğal dengenin korunması amacıyla Karakoçan ilçesinde doğaya kınalı keklik salımı gerçekleştirdi. Bu uygulama, kene ve zararlı böcek popülasyonunu azaltmak amacıyla geliştirilen biyolojik mücadele yöntemi çerçevesinde hayata geçirildi.
Keklikler Karakoçan'daki avlaklara bırakıldı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün 2025 yılı Yaban Hayatını Destekleme Projesi kapsamında Malatya Kınalı Keklik Üretim İstasyonu'nda yetiştirilen keklikler, Elazığ'a tahsis edildi. Elazığ Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü koordinesinde, Karakoçan ilçesinde belirlenen uygun alanlara bırakılan kekliklerin yeni ortamlarına adapte olmaları amacıyla saha takibi de yapılacak.
Kekliklerin doğaya yerleşme sürecinde; av koruma ekipleri, avcı dernekleri, jandarma ekipleri ve muhtarlıklarla ortak çalışmalar yürütülüyor. Kekliklerin ortama uyum sağlaması için minimum bir aylık takip süreci başlatıldı.
Ava kapatılan alanlarda sıkı denetim uygulanacak
Kınalı kekliklerin salındığı bölgeler, Merkez Av Komisyonu kararıyla en az 3 yıl süreyle ava kapatıldı ve bu sahalar Yaban Hayatı Yerleştirme Alanı ilan edildi. Bu bölgelerde avlanma kesinlikle yasaklandı. Kurallara uymayan kişiler hakkında ise 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında idari para cezaları uygulanacak.