Elazığ'da 407 köy yolunda çalışmalar sürüyor
Elazığ'da iki gündür aralıksız süren kar yağışı ve şiddetli tipi, kırsalda hayatı durma noktasına getirdi. Elazığ İl Özel İdaresi'ne bağlı 90 personel, kapanan 407 köy yolunu açmak için 120 araçla adeta zamanla yarışıyor.
Elazığ genelinde etkisini artıran dondurucu soğuklar ve yoğun kar yağışı, özellikle yüksek rakımlı yerleşim yerlerinde ulaşım ağını kilitledi. Şehir merkezinde kar kalınlığı santimetrelerle ölçülürken, Karakoçan, Palu, Kovancılar ve Baskil gibi ilçelerin köylerinde kar geçit vermiyor.
Elazığ İl Özel İdaresi'nden alınan son verilere göre, tipinin görüş mesafesini düşürdüğü bölgelerde şu ana kadar 407 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar temizleme çalışmaları sırasında açılan yolların, şiddetli rüzgarın taşıdığı karla (tipi) dakikalar içinde tekrar kapanması ise saha ekiplerinin işini en çok zorlaştıran etken oluyor.
Öncelik Hasta ve Cenaze İhbarlarında
Karla mücadele stratejisini 'acil müdahale' üzerine kuran yetkililer, 120 iş makinesini stratejik noktalara dağıtmış durumda. Ekipler; greyderler, kar küreme araçları ve kepçelerle gece gündüz demeden sahada ter döküyor.
Konuya ilişkin Elazığ İl Özel İdaresi'nden yapılan bilgilendirmede, 'Ekiplerimiz önceliği hasta, cenaze ve hayvancılıkla ilgili acil durum ihbarlarına veriyor. Tipi nedeniyle açılan bazı güzerghlar maalesef kısa sürede yeniden kapanıyor ancak tek bir vatandaşımızın mağdur olmaması için sahadan bir an bile çekilmiyoruz,' ifadelerine yer verildi.
'Ekipler Geliyor Ama Tipi Peşlerini Bırakmıyor'
Kırsaldaki zorlu yaşam mücadelesini anlatan Karakoçan sakinlerinden Mehmet T., ekiplerin çabasına bizzat şahit olduklarını söyledi. Mehmet T., 'Gece boyunca iş makinelerinin sesini duyduk, yolumuzu açtılar. Fakat sabaha karşı öyle bir tipi çıktı ki göz gözü görmedi, yol yine kapandı. Sağ olsunlar pes etmediler, şimdi tekrar uğraşıyorlar. Doğayla mücadele etmek kolay değil,' dedi.
Baskil tarafında hayvancılıkla uğraşan bir başka vatandaş ise yolların kapanmasıyla yem tedarikinde büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdi. Yol açılır açılmaz rahat nefes aldıklarını belirten vatandaş, ulaşımın sağlanmasıyla hayvanlarının aç kalma riskinin ortadan kalktığını ifade etti.
Sürücülere 'Zorunlu Olmadıkça Çıkmayın' Uyarısı
Meteoroloji verilerine göre kar yağışının bölgede yer yer devam edeceği tahmin ediliyor. Bu durum, ulaşımda aksamaların bir süre daha devam edebileceği anlamına geliyor.
Hayati bir durum söz konusu olmadıkça köy sakinlerinin ve sürücülerin yola çıkmaması gerektiğini hatırlatan yetkililer, araçlarda mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurulması konusunda uyarılarda bulundu. Kar küreme çalışmaları, tipi etkisini kaybettiği anlarda tüm hızıyla sürdürülecek.