Motorin ve benzine okkalı zam!

Döviz kurundaki dalgalanmalar ve brent petrol fiyatlarındaki değişimler Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarını bir kez daha etkiledi. 15 Mart 2024'ün ilk saatlerinden itibaren akaryakıt fiyatlarına çifte zam yapıldı.

Motorin ve benzine okkalı zam!

Geçtiğimiz haftalarda ardı ardına gelen indirimler araç sahiplerine biraz nefes aldırmışken, akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam geldi. Benzin grubunda bu gece yarısından itibaren 1 lira 53 kuruş, motorin grubunda ise 1 lira 10 kuruşluk bir artış yaşandı.

İşte Zam Sonrası Oluşan Fiyatlar

Yapılan zamların ardından benzin fiyatları İstanbul'da 42,03, Ankara'da 42,74 ve İzmir'de 42,95 liradan satışa sunulmaya başlandı. Mazot fiyatları ise İstanbul'da 41,79, Ankara'da 42,59, İzmir'de ise 42,80 liradan satılmaya başlandı.

EPDK Yazı Göndermişti

Geçtiğimiz haftalarda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, rafinerilere bir yazı göndererek fiyatların güncellenmesi gerektiğini belirtmişti. Bu uyarının ardından benzinde 76 kuruş, motorinde ise 2,45 lira indirim yapılmıştı.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Akaryakıt fiyatları Türkiye'de gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek belirleniyor. Bu bilgiler ışığında belirli bir fiyat değişim farkıyla gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı oluşuyor.