Vekil Bulut'tan İzabe Gafı

AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Elazığ Hakimiyet Gazetesini ziyareti esnasında Maden ilçesindeki rezervlerle ilgili yapılacak ihalenin şartnamesinde önemli değişiklikler yapıldığını ve talep ettiklerini aldıklarını belirtti. Haberin ardından vatandaşlar şartnamedeki değişiklikleri merak ederek Vekil Bulut'tan değişikliklerle ilgili detaylı açıklama beklediklerini belirtti.

Vekil Bulut'tan İzabe Gafı

AK Parti Elazığ Milletvekili, MKYK Üyesi ve Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Bulut Elazığ'da yayın yapan Hakimiyet Gazetesini ziyaret ederek gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Vekil Bulut Elazığ'ın Maden ilçesinde MTA tarafından çalışmaları yapılıp tespit edilen zenginlik bakımından Cumhuriyet tarihinin en büyük maden sahası ihalesi ile ilgili de pek çok önemli konulara değindi. 

Maden sahası rezervleri ihalesi süreciyle ilgili yeni bir şartnamenin yayımlandığını ve 21 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak ihaleye çıkacak bu şartnamede önemli değişiklikler yapıldığını belirten vekil Bulut vatandaşın bilmediği konularla ilgili bu olaya dahil edilmeye çalışıldığını söyleyerek, burada yapılmak istenenin şartnamenin detaya boğdurtmak olduğunu, vatandaşın bilmediği bir konuyla ilgili tamamen konunun içerisine çekilerek bu sevince gölge düşürülmeye çalışıldığını söyledi. İzabe tesisi konusuna da değinen Bulut, İstihdamın en fazla olduğu tesisin izabe tesisi olmadığını, vatandaşa izabe tesisi nedir, önemli mi? Diye sorulduğunda konu hakkında cevap veremiyeceklerini de belirten vekil Bulut izabe tesisinin kolay bir iş olmadığını, kurulmasının 5 yıl gibi bir sürede tamamlanabileceğini buna zaman olmadığını maden sahasından çıkan ham maddenin ülkeden ihraç edilmesinin daha önemli olduğunu söyledi.

BAKAN VARANK İZABE TESİSİNİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKMİŞ

Vekil Bulut'un en çok istihtadamın izabe tesisi olmadığı açıklamalarından sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın 11 Ocak 2020 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım akıllara geldi. Bakan Varank'ın paylaşımı durumun hiçte öyle olmadığını doğrular nitelikteydi. Yapılan paylaşımda, "102 Milyon Dolar yatırım, 3000 kişilik istahdamın ve yıllık 216 Milyon Dolar ithalatı önleyecek, Türkiye'nin ilk çinko metal külçelerini üretecek, Lineer Çinko İzabe Tesisi'nin temellerini attık" paylaşımıyla izabe tesisinin istihdam açısından ne kadar önemli olduğunu belirtmesi ise gözlerden kaçmadı.

Bakan Varank izabe tesisinin önemine 3 Aralık 2021 tarihinde yine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla dikkat çekti. Bakan Varank'ın paylaşımında;" Ülkemizin ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayabilecek Türkiye'nin ilk cevherden çinko izabe tesisinin yarın Cumhurbaşkanımız tarafından Siirt'te açılacağını biliyor muydunuz? Yıllardır maden olarak yurtdışına satılan Hakkarimizin çinko cevheri artık katma değerli ürüne dönüşecek" ifadelerini kullanması kurulacak izabe tesisiyle çıkan cevherin maden olarak yurtdışana satılmayıp kurulan tesiste işlenerek ciddi bir katma değer elde edilerek ülke ekonomise ciddi katkı sağlayacağını vurgulaması bir kez daha izabe tesisinin hem istihdam hem de çıkan madenin işlenmesinin önemini ortaya koyar nitelikteydi.

3000 KİŞİLİK İSTİHDAM NASIL GÖRMEZLİKTEN GELİNİR?

AK Parti Elazığ Milletvekili, MKYK Üyesi ve Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Metin Bulut'un açıklamalarında dikkat çeken başka bir husus ise ihale şartnamesinde izabe tesisi şartının koyulmuş olması ama Elazığ'da yapılması şartının konulmamış olması ise kamuoyu tarafından tam bir fiyasko olarak değerlendirildi. İşin uzmanlarına sorduğumuzda izabe tesisinin Elazığ'da kurulması minumum 3000 kişiye istihdam ve çıkan cevherin burada işlenerek daha değerli bir şekilde ülke ekonomisine kazandırılması demek olduğunu belirttiler.

VATANDAŞLAR İSTİHDAM DEDİ VE SORULAN SORULARA CEVAP İSTEDİ

Maden ihalesi ve çıkan madenlerle ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlara izabe tesisini de sorduğumuzda direkt aldığımız yanıt "İstihdam" şeklinde oldu. Vekil Bulut'un Hakimiyet Gazetesine yapmış olduğu açıklamaları da okuyan vatandaşlar Vekil Bulut'a;

1-Şartnamede hangi değişiklikler yapıldı?

2-Şartnamede değişiklik yapıldığına dair milletvekili olarak kiminle görüştü?

3-Şartnamede ne tür değişiklik yapıldığını kamuoyuna neden açıklamadı?

Sorularının cevaplanarak kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini de ifade ettiler.