Türkiye'nin en iyi sağlık altyapısına sahip ikinci şehri 'Elazığ'da Sağlık'

Elazığ haber sitesi Elazığ Online olarak bu yazımızda takipçilerimize Elazığ'da sağlık turizmi, kaplıcalar ve şifalı sular hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık.

Türkiye'nin en iyi sağlık altyapısına sahip ikinci şehri 'Elazığ'da Sağlık'

Elazığ'da sağlık, tüm toplumların önde gelen unsurlarından biridir. Dünya sağlık alanında her geçen gün ilerlemekte ve yenilenmektedir. Türkiye’de de durum bundan farksızdır. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar ile birlikte bu sektörde Türkiye’nin adını sıklıkla duymaktayız.

Ülkemizde yaşanan bu gelişmeler neticesinde bölgeler ve iller de aynı doğrultuda gelişmeye başlamıştır. Özellikle Elazığ Doğu Anadolu Bölgesinde sağlık sektöründe lider illerin başında gelmektedir. Öyleki yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’nin en iyi sağlık altyapısına sahip olan ikinci şehri olma özelliğine sahiptir.

Elazığ coğrafi açıdan oldukça avantajlı bir konum olduğundan dolayı ulaşım olanakları göz önüne alındığında özel anlamda sağlık turizmi açısından da güçlü potansiyelleri bünyesinde barındırmaktadır.

Hastaneleriyle Elazığ

Elazığ'da sağlık anlamında bulunduğu coğrafya, çevresindeki illere göre sağlık sektöründe gelişmiş olması gibi nedenlerden ötürü özellikle Muş, Tunceli ve Bingöl’den çok sayıda hasta kabul etmektedir. Şehrin her ilçesinde devlet hastanesi bulunmaktadır. Bunun haricinde özel hastaneler de hizmet vermektedir. Ayrıca şehirde Üniversite hastanesi ve Ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesi de yer almaktadır.

Yıllar içerisinde ihtiyaca bağlı olarak bu hastanelerde bulunan sağlık personeli ve yatak sayısında artış gözlemlenmiştir. Şehir sağlık turizmi açısından da rağbet görmeye başlamıştır. Öyle ki şehirde bulunan Fethi Sekin Şehir Hastanesi ve özel hastanelerde ise Elazığ Medilines Hastanesi, Elazığ Medikal Hospital, Elazığ Özel Doğu Anadolu Hastanesi, Elazığ Özel Hayat Hastanesi, sağlık turizmi yetki belgesine sahip olan hastaneler arasına girmeyi başarmıştır.

Türkiye'nin en iyi sağlık altyapısına sahip ikinci şehri 'Elazığ'da Sağlık'

İşte Elazığ’ın Sağlık Turizmi

Elazığ'da sağlık koşulları göz önüne alındığında sıcak su ve termal turizm açısından oldukça önemli kaynaklara sahiptir. Şehirde çok sayıda şifalı su ve kaplıca hizmeti veren alanlar vardır. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu alanları ziyaret ederek şifalı sulardan faydalanmaktadır. Bu durum ülkemiz için hem ekonomik hem de sosyokültürel açıdan oldukça önemlidir.

Elazığ Kaplıcaları ve Şifalı Suları

Elazığ'da sağlık kapsamında Antik dönemlerden itibaren şifalı sular ve kaplıcalar eşitli hastalıkların tedavisinde insanlara yardımcı olmaktadır. Çoğu kişi hem tatil yapmak hem de şifalı sulardan faydalanmak için kaplıca ziyaretlerinde bulunmaktadır. Elazığ bu açıdan baktığımızda oldukça zengin kaynaklara sahiptir. Bu özelliği ile cazip turizm bölgelerinden biri olmuştur.

Türkiye'nin en iyi sağlık altyapısına sahip ikinci şehri 'Elazığ'da Sağlık'

Golan kaplıcaları: Karakoçan ilçesinde bulunan bu kaplıca şehrin sağlık turizmindeki yerini arttıran en önemli kaplıcalardan biridir. Eşsiz manzarası ve şifalı suyuyla her yıl binlerce turisti bu bölgeye çekmektedir. Sularının romatizma, iltihap, kırık-çıkık, cilt hastalıkları gibi pek çok hastalığa iyi geldiği söylenmektedir.

Harput Dabakhane Şifalı Suyu: Dabakhane suyu Turistlerin gözdesi olan Harput’ta bulunmaktadır. Su genellikle kokusuz ve berrak akmaktadır. Bu su; sodyum, amonyak, potasyum açısından oldukça zengindir. Mide, bağırsak, karaciğer, romatizma gibi hastalıkların yanında ruh hastalıklarına da iyi geldiği söylenmektedir.

Akçakiraz (Perçenç) Suları: Hoşrik ismiyle de anılan bu şifalı suyun sıcaklığı 12 dereceyi bulabiliyor. Çoğu kişi bu su ile çamur yaparak vücuduna sürerek faydalanıyor. Ayrıca banyo ve içme suyu olarak da kullanılabiliyor.

Yurtbaşı (Hoğu) Maden Suyu: Birçok gözeden meydana gelen bu maden suyunun sıcaklığı neredeyse 18 derece olup saniyeler içerisinde 1 litre su akıtmaktadır. Sularının faydalarına gelecek olursak özellşkle idrar yolları, böbrek taşı, mide rahatsızlıkları gibi hastalıklara şifa olduğu düşünülmektedir.

Gümüşkavak (Hırhırik) Maden Suyu: Gümüşkavak köyünde yer alan bu maden suyu 15 derecelik bir sıcaklığa sahiptir. Genellikle bu su ağrı ve kaşıntı tedavilerine yardımcı olarak kullanılabilmekte.

Mürüdü Suyu (Sarılık Çeşmesi): Çevresi bahçeler ve bağlarla kaplı olan bu çeşmenin suları soğuk ve karbonhidratlıdır. Özellikle sarılık hastalığının tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.