Harput'ta yeşil seferberlik: Gönüllüler hem çöp topladı hem fidan dikti!

Türkiye genelinde eş zamanlı yürütülen 'Orman Benim' kampanyasının Elazığ etabı, Harput Göllübağ mevkisinde geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Vali Numan Hatipoğlu ve yüzlerce gönüllünün katıldığı etkinlikte, yaz öncesi yangın riski oluşturan tonlarca atık temizlenirken, minik ellerin diktiği yüzlerce fidan Harput'a can suyu oldu.

Haberin Özeti

  • Türkiye genelinde 4'üncüsü düzenlenen 'Orman Benim' kampanyasının Elazığ ayağı, Harput Göllübağ'da orman yangınlarını önlemek amacıyla gerçekleştirildi.
  • İl protokolü, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı etkinlikte, cam, plastik ve kuru atıklar yangın riskine karşı titizlikle temizlendi.
  • Vali Numan Hatipoğlu, çevre duyarlılığının küçük yaşlarda aşılanmasını vurgulayarak, öğrencilerin diktikleri fidanları sahiplenmelerini hedeflediklerini belirtti.

Elazığ'ın tarihi ve turistik kalbi Harput, bu kez sıradan bir hafta sonu kalabalığını değil, doğayı korumak için tek yürek olan yüzlerce gönüllüyü ağırladı. Yaz aylarının kapıya dayandığı ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladığı şu günlerde, orman yangınlarına karşı en büyük sivil hamle Göllübağ mevkisinden yükseldi.

Harput'ta yeşil seferberlik: Gönüllüler hem çöp topladı hem fidan dikti!

ELAZIĞ – Türkiye genelinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Orman Benim” kampanyasının Elazığ ayağı, tarihi Harput Mahallesi’nin Göllübağ mevkiinde geniş çaplı bir organizasyonla gerçekleştirildi. Yaklaşan kavurucu yaz ayları öncesinde orman yangınları riskini en aza indirmek ve toplumsal çevre bilincini diri tutmak amacıyla düzenlenen programa; Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sivil toplum kuruluşları, çok sayıda öğrenci ve çevre sakinleri katıldı. Etkinlik boyunca sadece fidan dikilmekle kalınmadı, olası bir yangına davetiye çıkarabilecek tonlarca atık da ormanlık alandan temizlendi.

Göllübağ’ın çam kokulu örtüsü altında bir araya gelen her yaştan gönüllü, ellerine eldivenleri geçirerek adeta sahayı didik didik etti. Güneş ışınlarını mercek gibi kırarak yangın çıkaran cam şişeler başta olmak üzere, plastikler, metal kutular ve kuruyan dal parçaları çuvallara dolduruldu. Kısa sürede ormanın derinliklerinden toplanan atıklar, geri dönüşüme kazandırılmak üzere belediye ekiplerine teslim edilirken, ortaya çıkan duyarlılık tablosu kentin çevre vizyonuna yakışır nitelikteydi.

Harput'ta yeşil seferberlik: Gönüllüler hem çöp topladı hem fidan dikti!

Vali Hatipoğlu: "Çocuklarımız Geleceğe Diktiğimiz Canlı Fidanlardır"

Çocuklarla birlikte çöp toplayıp ardından fidan dikim sahasına geçen Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, yaptığı konuşmada çevre bilincinin teoride kalmayıp sahada yaşatılması gerektiğinin altını çizdi. Okullardaki doğa eğitimlerinin bu tarz kitlesel etkinliklerle taçlandığını belirten Vali Hatipoğlu, şu dikkat çekici ifadeleri kullandı:

"Sevgili çocuklarımız, aslında bizim geleceğe diktiğimiz en büyük, en canlı fidanlarımızdır. Bugün burada kendi minik elleriyle toprağa emanet ettikleri bu ağaçlarla birlikte büyüyecekler. Yıllar geçip büyüdüklerinde, Harput’un bu güzel eteklerine geldiklerinde gölgesinde serinledikleri ağaç için ‘Bunu ben dikmiştim, can suyunu ben vermiştim’ diyebilmenin gururunu yaşayacaklar. Ormanlarımızı korumak sadece resmi kurumların değil, bu şehirde nefes alan herkesin asli görevidir."

Harput'ta yeşil seferberlik: Gönüllüler hem çöp topladı hem fidan dikti!

"Harput Bizim Evimiz, Doğasını Korumak Boynumuzun Borcu"

Yıllardır Harput’ta ikamet eden ve mahalledeki yeşil alanların korunması için etkinliğe gönüllü olarak destek veren mahalle sakinlerinden Şemsettin T., yerel halkın bu projelere daha fazla sahip çıkması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Yaz geldi mi bizim yüreğimiz ağzımıza geliyor. Harput’a hafta sonu pikniğe gelen bazı vatandaşlar maalesef çöplerini, özellikle de cam şişelerini buralarda bırakıp gidiyor. Sonra bir bakıyorsunuz ufacık bir cam parçasından koca ciğerlerimiz yanmış. Bugün devletimizin, valimizin ve bu gencecik çocukların buraya gelip temizlik yapması, ardından da yeni fidanlar dikmesi bizi çok mutlu etti. Biz buranın halkı olarak bu fidanları gözümüz gibi koruyacağız. Pikniğe gelenlerden de tek ricamız, ne olur evlerini nasıl temiz bırakıyorlarsa Harput’u da öyle bıraksınlar."

Harput'ta yeşil seferberlik: Gönüllüler hem çöp topladı hem fidan dikti!

Konuşmaların ve temizlik seferberliğinin ardından programın ikinci etabına geçildi. Protokol üyeleri, öğrencilerle yan yana gelerek yüzlerce genç fidanı toprakla buluşturdu. Toprağa yerleştirilen fidanlara ilk can suları yine çocukların neşeli tezahüratları eşliğinde verilirken, orman mühendisleri tarafından katılımcılara yangın anında yapılması gereken ihbar prosedürleri anlatıldı. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yeşil dokunun korunması adına benzer farkındalık operasyonlarının yaz dönemi boyunca Elazığ’ın farklı mesire alanlarında da kesintisiz süreceğini ilan etti.