Elazığ kurban pazarında sessizlik sürüyor: Besiciler umutlu bekleyişte!
Kurban Bayramı öncesi Elazığ kurban pazarında beklenen yoğunluk henüz başlamadı. Besiciler satışların son günlerde artacağını belirtirken, vatandaşlar ise fiyat araştırmasını sürdürüyor. Pazarda fiyatların düşüp düşmeyeceği konusunda da üreticiler arasında farklı görüşler dikkat çekiyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Elazığ’daki kurban satış alanlarında beklenen yoğunluk henüz başlamadı. Pazarda şu sıralar sakinlik hakim olurken, besiciler ise alışveriş hareketliliğinin her yıl olduğu gibi bayrama birkaç gün kala artacağını düşünüyor.
Kentte kurulan kurban pazarında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar alıcılarını beklerken, vatandaşların daha çok fiyat araştırması yaptığı gözleniyor. Üreticiler ise hem satışların hızlanmasını hem de pazardaki durağanlığın kısa sürede sona ermesini bekliyor.
“Şu an herkes fiyat soruyor”
Elazığ kurban pazarında sabahın erken saatlerinden itibaren hareketlilik olsa da alışverişlerin sınırlı kaldığı görülüyor. Besiciler, vatandaşların çoğunlukla pazarı gezdiğini ve fiyat karşılaştırması yaptığını ifade ediyor.
Uzun yıllardır hayvancılıkla uğraşan besici Mehmet Kaya, satışların henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını belirterek, “Şu an gelen vatandaş daha çok fiyat soruyor. Herkes piyasayı görmek istiyor. Bayrama birkaç gün kala yoğunluğun başlayacağını düşünüyoruz” dedi.
Fiyatlar konusunda ortak görüş yok
Pazarda en çok konuşulan konuların başında ise kurbanlık fiyatları geliyor. Üreticiler arasında bu konuda farklı değerlendirmeler yapılıyor.
Bazı besiciler yem, bakım ve nakliye maliyetlerindeki artış nedeniyle fiyatların yükseldiğini savunurken, bazıları ise geçen yıl ile benzer rakamlarla satış yaptıklarını dile getiriyor.
Büyükbaş hayvan satıcısı Hasan Demir, maliyetlerin ciddi şekilde arttığını belirterek, “Bir hayvanın sadece yem gideri bile geçen seneye göre çok yükseldi. Mecburen fiyatlara da yansıyor” ifadelerini kullandı.
Küçükbaş hayvan satışı yapan Ali Çetin ise fiyatların abartıldığı kadar yüksek olmadığını söyleyerek, “Her bütçeye uygun kurbanlık var. Vatandaş biraz araştırınca uygun hayvan bulabiliyor” diye konuştu.
Vatandaş da temkinli davranıyor
Pazara gelen vatandaşların önemli bir bölümü ise alışveriş için henüz erken olduğunu düşünüyor. Özellikle son günlerde fiyatların düşeceği beklentisiyle bekleyenlerin sayısının fazla olduğu görülüyor.
Kurbanlık bakmak için pazara gelen Murat Yıldız, “Şimdilik sadece geziyoruz. Son günlerde fiyat düşer mi diye bekleyen çok kişi var” dedi.
Ancak üreticiler bu konuda farklı düşünüyor. Bazı besiciler son güne kalan hayvanlarda fiyat indirimi olabileceğini söylerken, bazıları ise kaliteli kurbanlıkların erken satıldığına dikkat çekiyor.
Besici Ahmet Karataş, “Vatandaş hep son günü bekliyor ama iyi hayvan erken gider. Son gün daha uygun olur düşüncesi her zaman doğru değil” ifadelerini kullandı.
Gözler bayrama birkaç gün kala oluşacak yoğunlukta
Elazığ kurban pazarında şu an sakin bir atmosfer hakim olsa da hem üreticiler hem de vatandaşlar önümüzdeki günlerde hareketliliğin artmasını bekliyor. Besiciler, satışların özellikle arife öncesi hız kazanacağını ifade ederken, vatandaşlar ise bütçelerine uygun kurbanlık bulmanın hesabını yapıyor.

