Elazığ'da siyasetin tablosu değişir mi?

2023 seçimleri yaklaşırken siyasilerde sahaya inmeye başladı. Gerek İktidar partisi vekilleri, İl başkanı ve teşkilat mensupları olsun gerekse diğer parti il başkanları, vekil aday adayları ve teşkilat mensupları da çalışmalara hız verdi. Ancak 2023 seçimleri Elazığ için bu sefer sürpriz bir şekilde sonuçlanabilir.

Elazığ'da siyasetin tablosu değişir mi?

2023 seçimleri yaklaşırken siyasiler de sahaya inmeye başladı. Gerek iktidar partisi vekilleri, il başkanı ve teşkilat mensupları olsun gerekse diğer parti il başkanları, vekil aday adayları ve teşkilat mensupları da çalışmalara hız verdi. Ancak 2023 seçimleri Elazığ için bu sefer sürpriz bir şekilde sonuçlanabilir. Yaşanan 24 Ocak depremi, ardından pandeminin getirdiği sıkıntılı süreç hemen akabinde yaşanan ekonomik kriz iktidar partisinin işini Elazığ'da bir hayli zorlayacak gibi.

AK PARTİ

Ramazan Gürgöze'nin istifasından sonra 22 Eylül 2020'de AK Parti İl Başkanı olarak atanan Şerafettin Yıldırım yaşanan 24 Ocak depreminin akabinde göreve başlaması, pandemiden dolayı yaşanan sıkıntılı sürecin hemen sonrasındaki ekonomik kriz, partisinin iktidar olması işini bir hayli zorlaştırdı. Her ne kadar çalışmalarıyla halkın tabanına inme çabası gösterse de mevcut vekillerden kopuk, belediye başkanıyla mesafeli oluşu da birleşince bu çalışmalar bir nevi gölgede kaldı. Aslında iyi kurgulanmış bir teşkilat şeması ile yola çıkan Yıldırım nedendir bilinmez, özellikle 24 Ocak depreminde yaşanan sancılı süreçte, vekillerin gerek Elazığ'da gerekse mecliste Elazığ adına izlediği pasifize rol, yapılan yerli yersiz açıklamalar,  İl Başkanı'nın çalışmalarını gölgede bırakırken  muhalefet partisinin de ekmeğine yağ sürmekten öteye geçemedi. 2023 seçimleri yaklaşırken mevcut vekillerden veya eskilerden bir tek isimin aday listesinde olması AK Parti'nin işini Elazığ'da bir hayli zorlayacak gibi görünüyor. Tabi takdir yine Elazığ halkınındır.

CHP

41 yıl sonra Elazığ'dan vekil çıkarmanın sevincini yaşayan CHP, 24 Ocak depremini ve Elazığ'da yaşanan sıkıntılı süreci muhalefet olmanın da vermiş olduğu rahatlıkla her seferinde meclise taşıyıp, gündeme getirerek Elazığ kamuoyu nezdinde takdir toplaması, Elazığlıların gönlünde ayrı bir yer açtı diyebiliriz. Oy oranlarına mutlaka etki edecektir. Ancak ilk zamanlardaki performans var mı, diye sorsak maalesef bir düşüş söz konusu. CHP'nin ekonomi masası programında konuşan Vekil Erol haber başlığımızı destekleyici 'Elazığ'daki Siyaset Değişecek' başlıklı açıklamasıyla da seçimin iddialı geçeceği sinyalini de verdi. Tabi en net kararı yine hiç şüpesiz 2023 seçimlerinde artısıyla, eksisiyle Elazığ halkı verecektir.

İYİ PARTİ

Diğer siyasi partilerden özellikle İyi Parti'ye Servet Gürgözeler'in atanmasıyla bir ivme kazansa da henüz yolun başında gibi ama bir önceki yönetime göre yaptıkları çalışmalarla oy oranlarında bir artış beklenebilir. Yeni yönetim yapmış olduğu çalışmalarla üstüne koyarak ilerlemesini sürdürüyor. İyi Parti sindire sindire siyaseti seviyor anlaşılan. Nitekim ORC Araştırma Eğitim Danışmanlık şirketinin Elazığ Siyasi Eğilimler Araştırma Raporunda İyi Parti'yi yüzde 17,5'le 2'nci parti olarak yayımlaması İyi Parti'nin ivmesini bir kez daha ortaya koydu. Yapılan bu ankete istinaden Başkan Gürgözeler 'Elazığ'da birinci parti olacağız' iddialı bir başlıkla basın açıklamasını yaptı. Ancak şunu belirtmekte fayda var, belirlenecek vekil listesi çok önemli. Elazığ kamuoyunun teveccüh göstereceği isimlerle seçime girilirse bu iddiası kuvvetle muhtemel belki birinci parti değil ama 2 vekillik zorlanabilir. Tabi şu an yapılan anketler değil, nihai karar Elazığ halkının olacaktır. 2023 seçimlerine henüz daha varken milletvekili aday adayı olduğunu açıklayan İş İnsanı Yüksel Ercan'ı unutmamak gerek. Zaman zaman açık hava reklamcılığında karşımıza çıkıyor, zaman zaman da ülke ve Elazığ gündemine dair yapmış olduğu yerinde açıklamalarla hem kendisine hem de partisine yatırım yapıyor. İzlenim olarak sanki teşkilat henüz benimsememiş gibi. Kopuk bir görüntü var ortada.

DEVA PARTİSİ

DEVA Partisi'nde yaşanan İl Başkanlığı değişikliği sonrası Av. Mehmet Kangal'ın il başkanı olarak atanmasından sonra oluşturulan yönetim ilk başlarda bocalasa da sonrasında deyim yerindeyse Elazığ'da girmedik, uğramadık, selam vermedik yer bırakmamakta kararlı. Gösterdikleri bu kararlılık, olası bir erken seçime teşkilat olarak hazır olduklarının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda ülke ve Elazığ gündemine olan duyarlılığı yapmış olduğu basın açıklamalarıyla göze çarpıyor. 

SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi'nde de Abdullah Akın'ın İl Başkanı olarak atanmasından sonra bir çıkış görünüyor. Özellikle Elazığ'ın sorun ve sıkıntılarını, ülkede yaşanan olumsuzlukların gündeme taşınması noktasında Elazığlıları bilgilendirme adına yapmış olduğu basın açıklamalarıyla partisine katkısı tartışılmaz. Yine yapılan merkez ve ilçe ziyaretleriyle Saadet Partisi'nde de bir yükseliş görünmekte. 

YENİDEN REFAH PARTİSİ

Yeni kurulan partiler arasında yer alan ve genel başkanlığını merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın oğlu Dr. Fatih Erbakan'ın yaptığı Yeniden Refah Partisi, kısa sürede ülke genelindeki teşkilatlanmasını tamamlayarak seçime girmeye hak kazandı. Elazığ'da ise il başkanlığına Av. Erhun Karakuş'un getirilmesiyle ilk başlarda monoton bir tavır sergilense de oluşturduğu yönetimle zaman içerisinde Elazığ gündemini yakından takip etmesi, yaşanan sorunlara duyarlı yaklaşımı, yapmış olduğu basın açıklamalarıyla ve ara ara yapılan merkez ve ilçe esnaf ziyaretleri ile kısa sürede Elazığ siyasetine yeni bir soluk kazandırdı. Özellikle Elazığ'ın ve hukuk camiasının yakından tanıdığı Av. İbrahim Gök'ün Genel Merkez İller Koordinatörü olarak partiye katılmasıyla Yeniden Refah Partisi'ndeki yükseliş gözden kaçmıyor.

VATANDAŞ NE DİYOR!

Vatandaş ise iktidar partisinden bir hayli dertli. Yaşanan 24 Ocak depreminde devletin her kademesinin ilk dakikadan son dakikaya kadar yanlarında olduğu, kısacası devletin kendilerini yanlız bırakmadığı kanaatinde ancak yaşanan bu depremin sonucunda iktidar vekillerinin her konuda sessiz kalarak, buraya gelenlerin her şartlarını kabul edip sessiz kaldıkları ve depremi fırsata çeviremediği görüşünde. Ayrıca Elazığ'da yapılan projelerinde plansız, programsız bir şekilde işlediğini dile getiren vatandaşlar, yaptım ve oldu mantığının Elazığ'ı kabuğunda sıkıştırdığını, örneklerinin ise Elazığ Emniyet Müdürlüğü, Şehir Hastanesi, Defterdarlık Binası ve yeni stadyum gibi projelerin iç içe yapılarak hizmetin zamanla çileye dönüşeceği düşüncesinde. En son yaşanan ekonomik krize de değinen vatandaşlar durumdan hiç de memnun değil, Maden ilçesinde bulunan Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi ile ilgili de görüşlerini dile getiren Elazığlılar, konu hakkında iktidar partisi mensuplarının yeterli çabayı göstermediklerini, kamuoyunda gösterirmiş gibi yaptıklarını, göstermeye çalışanların da önünü tıkadıklarını düşünüyorlar. Muhalefet parti vekilinin ve diğer siyasi partilerin bu doğrultuda yapmış oldukları çıkışlar da vatandaşın gözünden kaçmıyor. Hal böyle olunca geçmişte iktidara oy verenlerin şu an muhalefete oy verme olasılıklarının da yükseldiğini gösteriyor.

Sonuç olarak 2023 seçimleri, ülke geneli bilinmez ama Elazığ için hiç de  kolay geçmeyecek. Vatandaşın oyu iktidar partisinin listesine göre şekillenecek gibi listede olası mevcut vekillerden veya eskiden vekillik yapmış ancak Elazığ'a katkısı olmamış 1 tek ismin bile yer alması, iktidar partisi açısından ciddi anlamda kayıplara yol açabilir. Elazığ muhalefetin tadını almış gibi yine bir vekili muhalefet olarak gönderme taraftarı, bu artık hangi parti olur, buna Elazığ halkı karar verecektir. Tabi iktidar listesi önemli, olası yanlış liste, yapılacak olası bir ittifak muhalefet partisinin meclise 2 vekil göndermesiyle sonuçlanabilir. Tabi burada muhalefetten kastımız sadece CHP değil, bu CHP olur, İyi Parti olur, DEVA olur, Saadet olur, Yeniden Refah olur... Kısacası 2023 seçimleri Elazığ için her türlü sürprize gebe bir seçim olur.