Elazığ'da 'APP Plaka' telaşı: Şoförler Odası önünde metrelerce kuyruk
Trafikte standart dışı plaka kullananlara yönelik 140 bin lirayı bulan ağır para cezaları ve ehliyete el koyma yaptırımları, Elazığlı sürücüleri harekete geçirdi. Ceza yemek istemeyen vatandaşlar, Şoförler Odası'ndaki plaka basım atölyesinin yolunu tuttu.
Elazığ sokaklarında bugünlerde en çok konuşulan konu, halk arasında "APP" olarak bilinen Amerikan Pres Plakalara yönelik yeni düzenleme. Yürürlüğe giren yeni Trafik Ceza Kanunu ile birlikte, standartlara aykırı plaka kullanan sürücülere ilk ihlalde 140 bin lira gibi rekor bir ceza kesiliyor; üstelik sürücü belgesine de 30 gün süreyle el konuluyor. Eğer bu hata aynı yıl içinde tekrarlanırsa ceza 280 bin liraya, ehliyetten mahrumiyet süresi ise 60 güne çıkıyor.
Atölye Önünde Gece Yarısı Kuyruğu
Bu ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalmak istemeyen Elazığlı sürücüler, sabahın erken saatlerinden itibaren Elazığ Şoförler Odası bünyesindeki plaka basım atölyesinin önünde toplandı. Oluşan uzun kuyruklar caddelere taşarken, bazı sürücüler yoğunluk nedeniyle işlemlerini yarına bırakmak zorunda kaldı. "Göz göre göre bu parayı ödemek istemiyoruz ama sıra bir türlü gelmiyor," diyen vatandaşlar, sürenin kısıtlı olmasından dert yandı.
Başkan Toraman: "Vatandaş Ramazan Ayında Mağdur Edilmesin"
Yaşanan bu olağanüstü yoğunluğa Elazığ Şoförler Esnaf Odası Başkanı Şevket Toraman da sessiz kalmadı. Sürücülerin yaşadığı mağduriyeti yakından takip eden Başkan Toraman, plaka basımında kullanılan sacları temin etmek için Malatya ve Adıyaman gibi komşu illerle temas halinde olduklarını belirtti.
Başkan Toraman, denetimlerin zamanlamasına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Vatandaşlarımızın özellikle bu mübarek Ramazan ayında böylesine ağır uygulamalarla ve malzeme sıkıntısıyla mağdur edilmemesi gerekiyor. Biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ancak yoğunluk çok fazla."
1 Nisan’a Kadar "Rehberlik" Esnekliği
Her ne kadar cezalar korkutucu olsa da, İçişleri Bakanlığı’ndan gelen son bilgilendirme bir nebze de olsa nefes aldırdı. Bakan Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla, denetimlerin 1 Nisan’a kadar ceza kesmek yerine "rehberlik" amacıyla yapılacağı açıklandı. Bu süreçte sürücüler durdurulacak, ancak ceza yazılmak yerine plakalarını TSOF onaylı standart plakalarla değiştirmeleri için uyarılacaklar.
Sizce bu süre zarfında Elazığ'daki plaka basım kapasitesi tüm talebi karşılamaya yetecek mi?


