Doğu'nun batıya açılan kapısı Elazığ'da ulaşım

Elazığ haber sitesi Elazığ Online olarak Elazığ'ı siz değerli takipçilerimize tanıtmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda Elazığ'ın ulaşımına değinmeye çalıştık. Elazığ'a kara yoluyla nasıl ulaşım sağlanır, Elazığ'da hava yolu ulaşımı nasıl sağlanır, Elazığ'da demir yolu ulaşımı nasıl sağlanır anlatmaya çalıştık.

Doğu'nun batıya açılan kapısı Elazığ'da ulaşım

Elazığ’da ulaşım faaliyetleri coğrafi konumu nedeniyle oldukça gelişmiş durumdadır. Şehir toplamda 11 adet ilçe, 537 adet köy, 709 adet mezraya sahiptir. Dolayısıyla şehir içi ulaşıma da önem verilmiştir. Şehir içinde ulaşım genellikle özel halk otobüsleri, belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanmaktadır. Köy ve mezralara ulaşımda ise genellikle minibüsler tercih edilmektedir.

Şehrin etrafında Bingöl, Tunceli, Malatya ve Diyarbakır illeri yer almaktadır. Ayrıca Elazığ; doğu , batı ve güney yönünden Toros Dağları’nın batı uzantıları tarafından çevrilmiştir.

Elazığ Türkiye topraklarının  %1,2’sini oluşturmaktadır. Bu toprakların yaklaşık olarak 8 bin kilometresi kara, 800 kilometresini ise baraj ve doğal göller oluşturmaktadır. Su arazisi de önemli bir alanı kapladığından göller üzerinde de yolcu ve yük taşımacılığı yapılmaktadır.

Elazığ’da kara, hava, tren ve feribot hatları üzerinden yolculuklar sağlanmaktadır. Batı yönünden gelen karayolları bu şehir sayesinde doğu’nun çeşitli illerine bağlanır. Özellikle Ankara , Kayseri , Malatya , Bingöl , Muş , Tunceli şehirleriyle olan ulaşım oldukça gelişmiştir. Bütün bunlardan da anlaşıldığı üzere Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesini batıya bağlayan önemli bir kavşak noktası durumundadır. Bu durum özellikle de kara yolu gelişimini olumlu yönde  etkilemiştir.

Elazığ’da Kara Yolu Ulaşımı

Elazığ’da ulaşım şeçenekleri anlamında kara yolu oldukça gelişmiştir. Bunun en önemli sebebi olarak etrafındaki şehirleri örnek olarak gösterebiliriz. Elazığ’ın doğusuna baktığımızda Bingöl, Kuzeyine baktığımızda Tunceli , Batı ve Güneybatısına baktığımızda Malatya , Güneyine baktığımızda ise Diyarbakır illeri ile sınır komşusu olduğunu görebiliyoruz. Bu durum gelişmiş bir karayolu ağına sahip olmasını gerektirmiştir.

Şehirde yaklaşık olarak 320 km devlet yolu, 496 km il yolu  toplamda ise 816 km karayolu ağı bulunmaktadır. Şehrin ulaşımı hemen hemen bütün bölgelere ve illere otobüsler ile sağlanabilmektedir.

Doğu'nun batıya açılan kapısı Elazığ'da ulaşım

Elazığ’da Hava Yolu Ulaşımı

Elazığ  ulaşım, hava yolu konusunda oldukça gelişmiş şehirler arasında sayılmaktadır.  Şehirde bulunan havalimanı 1940 yılında hizmete başlamıştır. Yıllar içerisinde kurulduğu ilk haliyle kalmayıp sürekli kendini yenilemiş ve gelişmiştir.

Uçakların güvenli bir biçimde iniş ve kalkışını gerçekleştirmek, yolcuların sağlıklı seyehat etmesini sağlamak adına son teknoloji cihazlarla sürekli yenilenmiştir.

Havalimanı, yaklaşık olarak 2.500.000 yolcu kapasiteli bir terminal alanına ve 3000x45 m ebadında uçuş pistine ev sahipliği yapmaktadır. 2016 yılında 1 Milyon yolcuya ulaşarak önemli bir başarıya da imza atmıştır. Ayrıca bu havalimanı çevre dostu bina ve yerleşke uygulamalarına son derece önem verdiğinden ve de uyguladığından dolayı “Yeşil Kuruluş” sertifikasını  almaya da hak kazanmıştır.

Doğu'nun batıya açılan kapısı Elazığ'da ulaşım

Elazığ’da Demir yolu Ulaşımı

Elazığ’da ulaşım anlamında özellikle demir yolu ulaşımını incelediğimizde yaklaşık olarak il içerisinde 314 km’ lik bir demir yolu ağına sahip olduğunu söyleyebilmekteyiz. Yıllık ortalama yolcu sayısı 200 bine yakın olmakla birlikte ortalama 2 Milyon ton yük taşımacılığı yapılmaktadır.

Demir yolu ulaşımı sadece şehir içiyle sınırlı kalmayıp çevre şehirlere de hem yolcu hem de yük taşımacılığı yapılmaktadır. Bölgede Malatya, Diyarbakır, Tatvan, Sivas, Adana, İstanbul gibi şehirlere taşımacılık yapılmaktadır.

Doğu'nun batıya açılan kapısı Elazığ'da ulaşım

Elazığ’da Feribot Ulaşımı

Evet yanlış duymadınız  Elazığ’da ulaşım olanakları çerçevesinde feribot ile seyehat etmeniz mümkündür. Fırat nehri üzerinde bulunan Keban Baraj gölü üzerinde Elazığ’ın farklı ilçelerine ulaşım Feribotla sağlanmaktadır. Hatta Tunceli ile Elazığ arasında dahi ulaşım feribotla sağlanabilmekte.

Bu feribotlarda hem yolcu taşıması hem de yük taşımacılığı gerçekleştiriliyor. Üstelik acil durumlar olması dahilinde hasta transferi de sağlanabilmekte. Bütün bunların yanında turistik gezilerde de sıklıkla kullanılan bir ulaşım aracı feribot. Öyle ki feribotla seyehat ederken martılara simit bile atabiliyorsunuz.

Doğu'nun batıya açılan kapısı Elazığ'da ulaşım