26 ülkenin çantası Elazığ'dan: 800 personelle 2 kıtaya ihracat köprüsü!
İstanbul'dan Elazığ'a uzanan bir başarı hikayesine imza atan iş insanı Gürkan Talo, 12 bin metrekarelik dev tesiste üretilen çantaları dünyaya pazarlıyor. Yüzde 99'u kadınlardan oluşan 800 kişilik dev kadro, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi'ni çantada dünya devleriyle yarışır hale getirdi.
Haberin Özeti
- • İş insanı Gürkan Talo, Elazığ OSB'deki 12 bin metrekarelik tesisinde 800 kadın çalışanla ürettiği çantaları 26 ülkeye ihraç ederek Türkiye ve Avrupa lideri oldu.
- • İstanbul'dan Elazığ'a taşınan tesis, devlet teşvikleri ve lojistik avantajlarıyla kadın çantaları ve elektrikli araç batarya kılıfları gibi ürünler üretiyor.
- • Dünya üçüncüsü olan Elazığ tesisi, Pakistan ve Çin'i geride bırakarak küresel lider olmayı ve üçüncü kıtaya ihracat yapmayı hedefliyor.
Elazığ Organize Sanayi Bölgesi (OSB), bugünlerde üretim kapasitesiyle dünya devlerini zorlayan bir fabrikaya ev sahipliği yapıyor. Kapasite bakımından Türkiye ve Avrupa’nın zirvesinde yer alan, dünya genelinde ise üçüncü sırada bulunan tesis, "Made in Elazığ" damgalı ürünleri 26 ülkeye ihraç ediyor. İş insanı Gürkan Talo’nun vizyonuyla İstanbul’dan memlekete taşınan bu sanayi hamlesi, kentin ihracat rakamlarını da yukarı taşıyor.
Kadın Eliyle Küresel Rekabet
Fabrikanın üretim bandında dikkat çeken en önemli detay, çalışan profilinin neredeyse tamamının kadınlardan oluşması. İşe başladıklarında tecrübesiz olan Elazığlı kadınlar, kısa sürede aldıkları eğitimle bugün Avrupa ve Orta Doğu’nun en kaliteli çantalarını dikiyor. Kadın kol çantalarından evcil hayvan taşıma ünitelerine, hatta teknolojik bir dokunuşla elektrikli araç batarya kılıflarına kadar geniş bir ürün yelpazesi bu tesisten çıkıyor.
İstanbul gibi maliyetli bir metropolden Elazığ’a geliş kararı aldıklarında bölgedeki teşviklerin büyük rol oynadığını belirten Gürkan Talo, kentin lojistik gücüne vurgu yaptı. Talo, "Elazığ sadece bir şehir değil, Orta Doğu pazarına yakınlığı ve lojistik avantajlarıyla stratejik bir üs. Burada üretim yapmak rekabet gücümüzü artırıyor. Şu an iki kıtadayız ama gözümüz üçüncü kıtada," dedi.
Hedef Çin ve Pakistan’ı Geride Bırakmak
Dünya sıralamasında şu an Çin ve Pakistan’ın ardından üçüncü sırada olduklarını ifade eden Talo, hedeflerinin liderlik koltuğu olduğunu dile getirdi. Rakipleriyle aralarındaki farkın hızla kapandığını belirten iş insanı, "Pakistan ile aramızda sadece yüzde 10’luk bir kapasite farkı kaldı. Çin ise çok çalışarak ulaşılamayacak bir hedef değil," ifadelerini kullandı.
Devlet Teşvikleri Rekabet Gücünü Artırdı
Üretim maliyetlerinin dünyayla rekabet edebilmek için en kritik unsur olduğunu hatırlatan Talo, bölgesel kalkınma desteklerinin önemine dikkat çekti. İstanbul’un yüksek maliyetli yapısından kurtulup Doğu Anadolu’nun sunduğu imkanları değerlendirdiklerini belirten Talo, "Devletin sunduğu destekler oldukça güçlü. Biz bu imkanları doğru kanalize ederek 800 hemşehrimize ekmek kapısı açtık. Üç yıl içinde geldiğimiz bu nokta gurur verici ama açıkçası daha erken gelmediğimiz için biraz da hüzünlüyüz," diyerek yatırımcıları Elazığ’a davet etti.




